to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 28.06.2017

Πολιτική

«Η δήθεν "εθνική" στάση του κ. Βαρβιτσώτη» στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το προσφυγικό

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Αννέτα Καββαδία και Γιώργος Ψυχογιός, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, αναφέρουν σε δήλωσή του ότι «η δήθεν "εθνική" στάση του κ. Βαρβιτσώτη υπέκρυπτε μια σκοπιμότητα που κάθε άλλο παρά υποστήριζε τα ελληνικά συμφέροντα και τις ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό - μεταναστευτικό»


Η δήλωση των βουλευτών:

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν χθες, 27/6/2017, στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, οι κάτωθι υπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουμε τα εξής προς αποκατάσταση της αλήθειας:

Η δήθεν "εθνική" στάση του κ. Βαρβιτσώτη υπέκρυπτε μια σκοπιμότητα που κάθε άλλο παρά υποστήριζε τα ελληνικά συμφέροντα και τις ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Το ακριβώς αντίθετο, ήταν μια Έκθεση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ευρωπαϊκής συντήρησης, η οποία επιδιώκει να αποφύγει με κάθε τρόπο τις ευρωπαϊκές ευθύνες για την κρίση, προβάλλοντας μια ψευδή εικόνα  δήθεν ομαλοποίησης της κατάστασης: εάν δεν υπάρχει πια ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων στην Ελλάδα, εάν όλα έχουν λυθεί με την περίφημη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, γιατί να κάνει κάτι η Ευρώπη για το πρόβλημα; Αυτήν τη λογική εξυπηρετούσε ο κ. Βαρβιτσιώτης με την Έκθεσή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, για λόγους που μόνον εκείνος γνωρίζει, δεν είχε συμπεριλάβει στην αρχική του Έκθεση μια αρκετά ρητή και ισχυρή προτροπή προς την Ευρώπη να εφαρμόσει επιτέλους τη δέσμευση για τη μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς και για την θέσπιση πολιτικών οικογενειακής επανένωσης. Ίσως επειδή ο ίδιος, ως υπουργός Ναυτιλίας και υπεύθυνος για το Λιμενικό Σώμα, είχε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση "λύσης" του προβλήματος: μια προσέγγιση της Ευρώπης - Φρούριο, μια προσέγγιση επαναπροωθήσεων, μια προσέγγιση που οδήγησε επί της υπουργίας του στην τραγωδία του Φαρμακονησίου, για την οποία η Ελλάδα φέρεται κατηγορούμενη τώρα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Μια ειρωνεία της Ιστορίας (σε συνδυασμό με τους γνωστούς μηχανισμούς της ευρωπαϊκής δεξιάς) έφεραν τον υπουργό, στη βάρδια του οποίου χάθηκαν τόσες ζωές στη θάλασσα, στη θέση του εισηγητή της Έκθεσης της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα ... την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις θαλάσσιες οδούς της Μεσογείου! Μια Έκθεση που συνέταξε χωρίς καν να ταξιδέψει στην Τουρκία, πράγμα που θεώρησε μάλλον περιττό, εφόσον η «γραμμή» της Έκθεσής του ήταν ήδη δεδομένη. Η παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με την εισηγήτρια κ. Τίνεκε Στρικ, Ολλανδή σοσιαλίστρια βουλευτή, η οποία στο παρελθόν έχει συντάξει πολύ δίκαιες και ισορροπημένες Εκθέσεις για το πρόβλημα και έχει μια σαφώς φιλελληνική στάση, διόρθωσε όσο ήταν δυνατόν τη ζημιά που έκανε ο κ. Βαρβιτσιώτης στην ελληνική θέση για το προσφυγικό. 

Εξ αρχής, άλλωστε, ήταν αντιδεοντολογική η ανάθεση της σύνταξης της συγκεκριμένης Έκθεσης στον κ. Βαρβιτσιώτη, καθώς κατάγεται από χώρα που έχει άμεση εμπλοκή με το υπό εξέταση ζήτημα. Είναι κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο και αντίθετο στα κοινοβουλευτικά ήθη της Συνέλευσης. Το αποτέλεσμα ήταν μια Έκθεση εξαιρετικά ελλιπής και πρόχειρη, πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κατατέθηκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 31 τροπολογίες για τη διόρθωσή της! Οι τροπολογίες που προτάθηκαν και ψηφίστηκαν στην Επιτροπή Μετανάστευσης της Συνέλευσης είχαν ήδη εγκριθεί από την αυξημένου κύρους Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στηρίχθηκαν δε στις σχετικές Εκθέσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ειδικού Εκπροσώπου του Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης για το προσφυγικό, του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και του Έλληνα Συνηγόρου του Πολίτη. Εάν ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε επιδείξει στοιχειώδη επιμέλεια στη σύνταξη της Έκθεσής του, θα είχε υπόψη του αυτά τα σημαντικά νομικά κείμενα. Σήμερα το απόγευμα επίκειται η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επιχείρησε, με στοχευμένες και ψευδείς διαρροές στον φιλικά διακείμενο στην παράταξή του Τύπο, να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις της προχειρότητας της εργασίας του ως εισηγητή. Λόγω της απομόνωσής του, θέλησε να εξασφαλίσει λίγα λεπτά δημοσιότητας και να κερδίσει υπεραξία ως «εθνικόφρων» έναντι των δήθεν «ανθελλήνων». Μια απλή και εύκολη καταγραφή της πραγματικότητας αρκεί για να αποδομήσει πλήρως το αφήγημα αυτό. Επομένως, απέτυχε σε αυτήν του την επιδίωξη, όπως απέτυχε και ως εισηγητής της Έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΑΝΝΕΤΑΗ παρέμβαση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με το προσφυγικό

Συνάδελφοι,

Και οι αριθμοί και η πραγματικότητα δεν μας επιτρέπουν να μιλάμε πλέον για προσφυγική ή μεταναστευτική κρίση. Μιλάμε πλέον για μόνιμο φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με λύσεις μακρόπνοες και ρεαλιστικές που να σέβονται την ανθρώπινη ζωή.

Η Ευρώπη, εκτός απ’ την περίοδο της αμηχανίας που οδήγησε μια σειρά από κράτη – μέλη της να υποδεχτούν τους πρόσφυγες, κάθε χρόνο που περνάει παίρνει αποφάσεις και υιοθετεί πολιτικές στα θεσμικά της όργανα που υπηρετούν τις ξενοφοβικές πολιτικές και όχι την αλληλεγγύη και τη νομιμότητα. Ακόμα και αποφάσεις που χαρακτηρίστηκαν ως δειλές και άτολμες για την μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση δεν εφαρμόζονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τον Ιούνιο είχαν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα 14.700 αιτούντες άσυλο, ενώ ο στόχος ήταν για 66.400 μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2017.

Ούτε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ούτε αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών - μελών. Ο καθένας μόνος του. Είτε η χώρα είναι πλούσια, είτε φτωχή. Είτε η κυβέρνηση είναι ακροδεξιά, είτε φιλελεύθερη. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι πλέον ηγεμονική πολιτική. Πιστεύουμε ότι είναι μεγάλη υποχώρηση στην αρχή της διεθνούς νομιμότητας, να συζητάμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και να προτείνουμε την εξέταση αιτημάτων ασύλου σε κέντρα εκτός της Ευρώπης, δηλαδή να φτιάξουμε offshore hotspots. Η πρόταση αυτή προϋποθέτει απαγόρευση εισόδου στην Ευρώπη. Η σκοπιμότητα έναντι της νομιμότητας τίθεται και πάλι ως δίλημμα ενώπιον μας. Η Σύμβαση της Γενεύης δεν είναι μια offshore σύμβαση. Δεν έχουμε το δικαίωμα να διακινδυνεύσουμε για ακόμα μια φορά το διεθνές πλαίσιο προστασίας των προσφύγων. Δεν έχουμε νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο. Πρέπει να σεβαστούμε επιτέλους τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών 

Colleagues,

Neither the numbers nor the facts allow us to talk about a “refugee or immigration crisis”. We are now facing a permanent phenomenon that needs to be addressed with lasting and realistic solutions that respect human life.

Europe, apart from the initial embarrassment that has led a number of member states to welcome refugees, is making decisions every year and adopting policies in its institutions that serve xenophobic policies rather than solidarity and legality.

Even decisions characterized as timid and overly modest regarding relocation and resettlement have not been implemented. Characteristically, as of June 2017, 14,700 asylum seekers had been relocated to Greece while the target was to reach 66,400 until the 6th of September 2017.

Neither solidarity with the refugees nor solidarity between member countries. Everyone on his own. Whether the country is rich or poor. Whether the government is far-right or liberal. Racism and xenophobia are becoming hegemonic policy. We believe that it constitutes a great retreat from the principle of international legality, to discuss today in PACE and propose examining asylum claims in centers outside Europe, in fact to establish offshore hotspots. This proposal implies a ban on entry into Europe. Expediency over legitimacy is the dilemma facing us yet again. The Geneva Convention is not an offshore contract. We do not have the right to once again put to risk the international refugee protection framework. We have no legitimacy to do that. We must, finally, respect the rights of refugees and migrants.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)