to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:12 | 28.03.2013

Πολιτική

Ι. Διώτης: Στα χέρια του Ευ. Βενιζέλου άνοιξε η λίστα Λαγκάρντ!

Τον Ευάγγελο Βενιζέλο δείχνει να διαβάζει τη λίστα Λαγκάρντ ο Ιωάννης Διώτης με την κατάθεσή του στην Προκαταρκτική Επιτροπή!


 Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ανέφερε ότι το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου παρέδωσε τη λίστα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (τότε ήταν υπουργός Οικονομικών), ενώ από την πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ προκύπτει ότι το επίμαχο αντίγραφο της λίστας ανοίχθηκε το βράδυ της 8ηςης Ιουλίου έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του Ευ. Βενιζέλου και το μεσημέρι τού παρέδωσε τη λίστα σε συνάντηση στη Βουλή (και όχι τον Αύγουστο του 2011, όπως έχει πει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας). Ιουλίου. Σύμφωνα με την κατάθεση Διώτη το πρωί της 8.  

Στις 8 Ιουλίου έδωσα τη λίστα στον Ευ. Βενιζέλο

Συγκεκριμένα, ο Ι. Διώτης κατέθεσε ότι "στις 8 Ιουλίου έλαβε χώρα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του Ευ. Βενιζέλου με αντικείμενο - θέμα την είσπραξη εσόδων από εμβάσματα στο εξωτερικό Ελλήνων καταθετών". Στη σύσκεψη, που έγινε το πρωί, συμμετείχαν, εκτός των Ευ. Βενιζέλου και Ι. Διώτη, υπηρεσιακοί παράγοντες και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.

"Μετά τη σύσκεψη αυτή, το πρωί της 8ης Ιουλίου στο υπουργείο, συναντήθηκα εδώ στη Βουλή με τον Ευ. Βενιζέλο. Και είναι πολύ πιθανό σε αυτήν ακριβώς την συνάντηση να του έδωσα το USB", είπε ο Ι. Διώτης και πρόσθεσε διευκρινιστικά ότι "δεν βρίσκω άλλο λόγο για να συναντηθούμε στη Βουλή μετά από μια σύσκεψη που είχε προηγηθεί στο υπουργείο".

Μάλιστα, ο πρ. επικεφαλής του ΣΔΟΕ ρωτήθηκε από τον Σταύρο Κοντονή και επιβεβαίωσε ότι η σύσκεψη στο υπουργείο έγινε το πρωί, "εδώ στη Νίκης, στο υπουργείο Οικονομικών. Το απόγευμα, 16.00 - 16.30 νομίζω, ήρθα εδώ σε κάποιο γραφείο της Βουλής και συνάντησα τον Ευ. Βενιζέλο". "Είπατε την επομένη ημέρα" του επεσήμανε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αλλά ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός για τρίτη φορά: "Το απόγευμα είπα. Μετά τις 16.00 - 16.30 ήταν. Είχα πάει στο γραφείο μου στο ΣΔΟΕ και ξαναγύρισα και συνάντησα τον Ευ. Βενιζέλο εδώ".

Συμπίπτει με την πραγματογνωμοσύνη της ΕΛ.ΑΣ.

Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., το USB δημιουργήθηκε στις 8 Ιουλίου, "από ώρες 15.02.00 έως 15.04.36". Δηλαδή τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνουν την εκδοχή που δίνει ο Ι. Διώτης...

Η κατάθεση Διώτη "φωτίζει" με διαφορετικό τρόπο και τη "δράση" του χρήστη userv, ο οποίος δεν έχει προσωποποιηθεί. Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., "Ο χρήστης με ονομασία userv άνοιξε συγκεκριμένο αριθμό αρχείων τις βραδινές ώρες τής 08.07.2011", σε ώρες δηλαδή που το αρχείο δεν βρισκόταν στα χέρια του Ι. Διώτη, αλλά του Ευ. Βενιζέλου (σύμφωνα, βέβαια, με την κατάθεση Διώτη). Ειδικότερα, η πραγματογνωμοσύνη αναφέρει: "Προέκυψε ότι αυτός άνοιξε (άνοιξε προς ανάγνωση και έκλεισε χωρίς να αποθηκεύσει), σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, συνολικά 3 αρχεία λογιστικών φύλλων. Ειδικότερα, φέρεται να άνοιξε 3 αρχεία λογιστικών φύλλων, την 08/07/2011 και από 21.39.46 έως 21.40.03".

Αλλάζει κατάθεση ο Ι. Διώτης

Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου σχολίασαν: "Πόσες φορές θα αλλάξει τις καταθέσεις του; Ξεκίνησε να λέει ότι δεν είχε το στικάκι και μετά αποδείχθηκε ότι έχει. Δεν θα μπούμε σε αυτά που λέει κάθε φορά. Αλλάζει συνεχώς αυτά που λέει και αποδεικνύονται στην πράξη ότι δεν ισχύουν".

Ο "ρόλος" του Αδ. Γεωργιάδη

Προφανώς λόγω των παραπάνω αποκαλύψεων Διώτη, και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. (προεξάρχοντος του Άδωνι Γεωργιάδη) "κατανάλωσαν" τη χθεσινή ημέρα για να "αποσυνδέσουν" την κατάθεση Διώτη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει για σήμερα εκτάκτως τον πρ. διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα, προκειμένου να εξηγήσει την εμπλοκή της υπηρεσίας στη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς είχε καταθέσει ότι η υπηρεσία του δεν ασχολήθηκε με το θέμα.

Κλήση Γ. Παπανδρέου

Επίσης μέλη της Επιτροπής έδιναν έμφαση στην ενδεχόμενη εμπλοκή του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης είπε στους δημοσιογράφους ότι "ψάχναμε για τσίχλες, αλλά βρήκαμε ελάφια σε αυτό το κυνήγι" και δήλωσε ότι πλέον η κλήση του πρώην πρωθυπουργού, που είχε ήδη αποφασιστεί, "είναι επιβεβλημένη".

Ο Ι. Διώτης κατέθεσε χθες ότι κρατούσε την ηλεκτρονική αλληλογραφία για προσωπική του υπεράσπιση, κάνοντας τον Χρ. Μαρκογιαννάκη να σχολιάσει: "Αν κρατούσε αυτά για άμυνα, σκέψου τι άλλο έχει κρυμμένο". Ο Ι. Διώτης κατέθεσε χθες ότι στις 24 Αυγούστου 2011 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τη φοροδιαφυγή, τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό και τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ελβετία. Στη σύσκεψη φαίνεται ότι συμμετείχαν ο Γ. Παπανδρέου, οι υπουργοί Ευ. Βενιζέλος, Χρ. Παπουτσής, Μ. Παπαϊωάννου, Π. Οικονόμου, ο Ι. Διώτης, ο Κ. Μπίκας, η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού Ρ. Βάρτζελη, ο τότε γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης. Όμως ο Ι. Διώτης ισχυρίσθηκε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, προκαλώντας απορία στα μέλη της Επιτροπής. Ακόμη και ο Χρ. Μαρκογιαννάκης σχολίασε: "Το πιάτο με το φαγητό ήταν σερβιρισμένο. Είναι δυνατόν να μη συζήτησαν γι' αυτό;".

Η Επιτροπή ζήτησε χθες από τη Βουλή να παραταθούν οι εργασίες της μέχρι τις 15 Απριλίου.

Του Κώστα Πουλακίδα 

Πηγή: Αυγή 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)