to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η. Διώτη: Όχι στην μετακίνηση της Ειδικής Γραμματείας Δασών

Δήλωση της Βουλευτή Λάρισας Ηρώ Διώτη, για την μεταφορά της της Ειδικής Γραμματείας Δασών, ενόψη και των σφοδρών πυρκαγιών που μαίνονται στην χώρα.


Στην δήλωσή της σχετικά με την στάση της κυβέρνησης κάνει λόγο για αναποτελεσματικότητα, ελλιπή δασοπροστασία και αδιαφορία για την ορθή διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, σημειώνοντας ότι "στις κυβερνήσεις του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων εξάλλου, τα θέματα τίθενται σε συζήτηση πάντα μετά την καταστροφή."

Το σχόλιο συνεχίζει "Τις μέρες αυτές ξαναμεταφέρθηκε η Ειδική (πρώην Γενική) Γραμματεία Δασών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πέρα από τα διοικητικά ζητήματα που η μεταφορά αυτή δημιουργεί και τα προβλήματα στους υπαλλήλους -που έχουν γίνει μπαλάκι-, προδίδει και την παντελή έλλειψη οργάνωσης μα και κοινής λογικής. Το ΥΠΕΚΑ είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, άρα ο φυσικός χώρος των Δασικών Υπηρεσιών γιατί έτσι εξασφαλίζεται και ένα ενιαίο πλαίσιο σε ΕΝΑ αρμόδιο Υπουργείο. Τα δάση προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία και για την ενιαία και ολοκληρωμένη διαχείριση τους ως προστατευόμενες περιοχές, αρμόδιο πρέπει να είναι ένα Υπουργείο και αυτό είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο ΥΠΕΚΑ, διότι το περιβαλλοντικό αντικείμενο είναι ενιαίο. Το αλαλούμ που υπήρχε στο παρελθόν, αλλού να κατατίθενται οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) προστατευόμενων δασικών περιοχών και τα Ειδικά Διαχειριστικά Σχέδια (ΥΠΕΚΑ), και αλλού οι διαχειριστικές μελέτες δασών (ΥΠΑΑΤ), δεν είναι δυνατόν να επανέλθει. Τα δάση πρέπει να ανήκουν στο ΥΠΕΚΑ με σκοπό την προστασία, την ανάδειξη και την διαχείρισή τους προς όφελος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Άλλωστε, το δάσος δεν είναι παραγωγική δραστηριότητα παρ’ όλο που φιλοξενούνται σε αυτό και τέτοιες δραστηριότητες."


Κλείνει απαιτώντας να σταματήσει αυτή η προσπάθεια υποβάθμισης και εκμετάλλευσης, για άλλους σκοπούς, των δασικών υπηρεσιών, καθώς οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να παραμείνουν στο ΥΠΕΚΑ και να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό - που όλες οι κυβερνήσεις φρόντισαν να μην υπάρχει-, ώστε να σταματήσει η απίστευτη καταστροφή που συντελείται στα δάση της χώρας μας.
tags: δάση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)