to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 24.03.2015

Κοινωνία

Η. Διώτη: Απαράδεκτες συνθήκες μεταφοράς στο δρομολόγιο 591 από Θεσσαλονίκη για Καλαμπάκα

Επαναφορά δρομολογίου ζητά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη με επιστολή της προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.


Τη δρομολόγηση αμαξοστοιχίας που να πληροί τις συνθήκες ασφαλούς μεταφοράς των επιβαινόντων στην αμαξοστοιχία 591 με ώρα αναχώρησης 16.17 από Θεσσαλονίκη και προορισμό την Καλαμπάκα, με τη Λάρισα ενδιάμεσο σταθμό, καθώς και την επαναφορά του “κομμένου” δρομολογίου 2595 με ώρα αναχώρησης 15.37 από Θεσσαλονίκη, ζήτησε με επιστολή της προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ κ. Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο, η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Όπως τονίζει στην επιστολή, «το κανονικό δρομολόγιο πραγματοποιείται με αμαξοστοιχία 5 βαγονιών τύπου IC. Όμως αυτό παθαίνει συχνότατα βλάβες, οπότε αντικαθίσταται αναγκαστικά από τη διπλή αμαξοστοιχία τύπου ΜΑΝ, παλιότερο μοντέλο. Το τρένο χωρά 144 καθήμενους και με όρθιους ξεπερνά τα 200 άτομα χωρητικότητα, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στους ταξιδιώτες, που αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να ταξιδεύουν ακόμη και ο ένας πάνω στον άλλο, ενώ σε πολλές διαδρομές έχουν σημειωθεί λιποθυμίες λόγω συνωστισμού.

 

Οι συνθήκες θα ήταν τελείως διαφορετικές εάν δεν είχε αποσυρθεί ήδη από το καλοκαίρι από την κυκλοφορία η αμαξοστοιχία 2595 με ώρα αναχώρησης 15.37 από Θεσσαλονίκη, η οποία εξυπηρετούσε πληθώρα εργαζομένων και φοιτητών, οι οποίοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν με την αμέσως επόμενη διαθέσιμη αμαξοστοιχία, δηλαδή την 591. Για το θέμα σας είχαμε ενημερώσει με παλαιότερη επιστολή μας από 4.9.2014 και είχατε απαντήσει (αρ.πρωτ. 2332529/8.9.2014) ότι “από αρχές Νοεμβρίου θα επανεξεταστεί το πλέγμα δρομολογίων της περιοχής”.

Η βουλευτίνα σημείωσε ότι «αυτές δεν μπορούν να αποτελούν συνθήκες μεταφοράς κόσμου, και πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος, οπότε πρώτιστο μέλημα του Οργανισμού θα πρέπει να είναι αφενός η δρομολόγηση αμαξοστοιχίας που να πληροί τις συνθήκες ασφαλούς μεταφοράς των επιβαινόντων κι αφετέρου η επαναφορά του “κομμένου” δρομολογίου 2595».

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί επίσης στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

 

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως ακολούθως:

ΘΕΜΑ: Συνθήκες μεταφοράς στο δρομολόγιο 591 από Θεσσαλονίκη με ενδιάμεσο σταθμό τη Λάρισα και τελικό προορισμό την Καλαμπάκα

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Με την παρούσα θα επιθυμούσαμε να σας κάνουμε κοινωνό παραπόνων που δεχτήκαμε από συμπολίτες μας, οι οποίοι ταξιδεύουν ακόμη και καθημερινά από Θεσσαλονίκη για Λάρισα και Καλαμπάκα με το δρομολόγιο 591, με ώρα αναχώρησης 16.17 από Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται, το κανονικό δρομολόγιο πραγματοποιείται με αμαξοστοιχία 5 βαγονιών τύπου ιντερσίτι. Όμως αυτό παθαίνει συχνότατα βλάβες, οπότε αντικαθίσταται αναγκαστικά από τη διπλή αμαξοστοιχία τύπου ΜΑΝ, παλιότερο μοντέλο. Το τρένο χωρά 144 καθήμενους και με όρθιους ξεπερνά τα 200 άτομα χωρητικότητα, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στους ταξιδιώτες, που αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να ταξιδεύουν ακόμη και ο ένας πάνω στον άλλο, ενώ σε πολλές διαδρομές έχουν σημειωθεί λιποθυμίες λόγω συνωστισμού.

Οι συνθήκες θα ήταν τελείως διαφορετικές εάν δεν είχε αποσυρθεί ήδη από το καλοκαίρι από την κυκλοφορία η αμαξοστοιχία 2595 με ώρα αναχώρησης 15.37 από Θεσσαλονίκη, η οποία εξυπηρετούσε πληθώρα εργαζομένων και φοιτητών, οι οποίοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν με την αμέσως επόμενη διαθέσιμη αμαξοστοιχία, δηλαδή την 591. Για το θέμα σας είχαμε ενημερώσει με παλαιότερη επιστολή μας από 4.9.2014 και είχατε απαντήσει (αρ.πρωτ. 2332529/8.9.2014) ότι «από αρχές Νοεμβρίου θα επανεξεταστεί το πλέγμα δρομολογίων της περιοχής».

Πέραν, λοιπόν, του αυτονόητου, ότι αυτές δεν μπορούν να αποτελούν συνθήκες μεταφοράς κόσμου, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος, οπότε πρώτιστο μέλημα του Οργανισμού θα πρέπει να είναι αφενός η δρομολόγηση αμαξοστοιχίας που να πληροί τις συνθήκες ασφαλούς μεταφοράς των επιβαινόντων κι αφετέρου η επαναφορά του “κομμένου” δρομολογίου 2595.


 

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και ευελπιστούμε στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των συμπολιτών μας.

Με εκτίμηση

Διώτη Μ. Ηρώ

Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ




 

*ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:

1. κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γεώργιο Σταθάκη

2. κ. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Χρήστο Σπίρτζη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)