to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με απεργιακό μπαράζ απαντούν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ στην εργοδοτική αδιαλλαξία

«Εάν η διοίκηση αλλάξει στάση, είμαστε παρόντες στη διαπραγμάτευση. Διαφορετικά, η ευθύνη της ανήκει εξολοκλήρου» διαμηνύει η ΟΜΕ-ΟΤΕ που πραγματοποίησε την Πέμπτη 19/12 συνέντευξη Τύπου


(φωτογραφία από τη συνέντευξη Τύπου της ΟΜΕ - ΟΤΕ, την Πέμπτη 19/12/19)

Όπως έχουμε αναφέρει, την περασμένη άνοιξη τα σωματεία του ομίλου ΟΤΕ προσπάθησαν με απεργιακές κινητοποιήσεις (χωρίς επιτυχία τελικά) να αποτρέψουν την «εθελούσια αποχώρηση» δεκάδων φυλάκων, τη δουλειά των οποίων ανέλαβε εργολαβική εταιρεία.

Μόνο 8 από αυτούς αντιστάθηκαν και απειλούνται με απόλυση στο τέλος του έτους, με τη λήξη δηλαδή της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης (ΣΣΕ).

Αυτές οι απολύσεις, σε μία εταιρεία με τεράστια κέρδη (βλέπε παρακάτω), δυναμιτίζουν και τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή ΣΣΕ, δεδομένου ότι η διοίκηση προτείνει την υπογραφή της επόμενης ΣΣΕ αφού θα έχουν προηγηθεί οι απολύσεις. Μάλιστα, τονίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΤΕ (ΟΜΕ - ΟΤΕ), η διοίκηση «προτείνει μονοετή διάρκεια στη νέα ΣΣΕ, ώστε να τηρήσει τη ρήτρα για μη απολύσεις, που όμως θα την αναιρέσει πάλι μετά τη λήξη της ΣΣΕ. Δηλαδή, ανερυθρίαστα η διοίκηση προτείνει συλλογική σύμβαση με απολύσεις κάθε Χριστούγεννα».

«Με εμμονές και ιδεοληψίες, με απόκρυψη των σχεδίων που αφορούν στο μέλλον του ΟΤΕ και των εργασιακών σχέσεων, με ψίχουλα και φιλοδωρήματα, με ευθείες απειλές ακόμη και στα μέλη της διαπραγματευτικής επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ, όλα αυτά αποτελούν ισχυρές ενδείξεις μίας αυταρχικής και αλαζονικής διοίκησης που προσχηματικά διαπραγματεύεται. Έτσι, δεν μας αφήνουν άλλο δρόμο. Μας οδηγούν σε σύγκρουση!», τονίζει η Ομοσπονδία η οποία ανέλυσε τη σημερινή εργασιακή πραγματικότητα στον όμιλο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 19/12:

Απεργία διαρκείας μετά από 26 χρόνια

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ επανέλαβε την απόφασή της για διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, μία δυναμική απάντηση στην εργοδοτική αδιαλλαξία που έχει πολλά χρόνια να λάβει χώρα. Οι εργαζόμενοι θυμήθηκαν χαρακτηριστικά την απεργία διαρκείας του 1993!

Η απάντηση της διοίκησης στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, ήταν η διατήρηση αδιάλλακτης στάσης η οποία κλιμακώθηκε με την αποστολή εξώδικής καταγγελίας προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ. Η εργοδοσία χαρακτήρισε τις  προκηρυγμένες απεργιακές κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές, αρνείται να προσέλθει σε δημόσιο διάλογο μέσω του Οργανισμού Διαιτησίας και καλεί προσχηματικά τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε συνέχιση της διαπραγμάτευσης, εμμένοντας στις θέσεις της και χωρίς να αφαιρεί από την ατζέντα τις προαναγγελθείσες απολύσεις.

«Η απάντησή μας θα είναι μαζική και αγωνιστική για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τις  οικογένειές μας», η απάντηση των εργαζόμενων που έχουν ήδη εξαγγείλει διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις στον Όμιλο ΟΤΕ ως εξής:

21/12/2019 έως και 24/12/2019

27/12/2019 έως και 31/12/2019

2/01/2020 έως και 5/01/2020

7/01/2020 έως και 12/01/2020.

«Η ΟΜΕ-ΟΤΕ χρησιμοποιεί τους 8 φύλακες, για να μην προσέλθει στον διάλογο για την κατάρτιση ΣΣΕ. Στόχος της Ομοσπονδίας είναι να διοικεί εκείνη την εταιρεία και να αποφασίζει για την οργάνωση και τη λειτουργία της», ισχυρίζεται από την πλευρά της η διοίκηση του ΟΤΕ θεωρώντας την απεργία «παράνομη και καταχρηστική» και δηλώνει ότι «επιφυλάσσεται «να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της προς όφελος των εργαζομένων, των πελατών και όλων των ενδιαφερομένων μερών». Επιμένει ότι «η εταιρεία πάντα επιδιώκει τον διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας για υπογραφή ΣΣΕ, όπως έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια».

Τι «ξεχνάει» η διοίκηση

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι, η διοίκηση του ομίλου, την ώρα που απολαμβάνει τις νέες φορο-ελαφρύνσεις με τη σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη (μειώσεις σε φορολογικούς συντελεστές, μερίσματα και ασφαλιστικές εισφορές), αρνείται πεισματικά να δώσει στους εργαζομένους το μερίδιο που τους αναλογεί από την κερδοφόρα πορεία της επιχείρησης: μεταξύ 2012 και 2019 τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, αποσβέσεων και απομειώσεων αυξήθηκαν κατα 88%, ενώ, μετά το 2016, τα προαναφερθέντα κέρδη αυξάνονται 6% κατά μέσο όρο, ανά έτος. 

Σημειώνεται ότι, η παραγωγικότητα των εργαζομένων στη σταθερή ΟΤΕ αυξήθηκε μεταξύ 2012 και 2018 κατά 55%. Ειδικότερα για το 2018 η αύξηση της παραγωγικότητας σε σχέση με το 2017 ήταν της τάξης του 19%.

Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγικότητας δεν μετουσιώθηκε σε αύξηση μισθών.

Μεταξύ 2012 και 2019 το συνολικό μισθολογικό κόστος, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αποδοχές και τα επιδόματα του προσωπικού, τα κόστη σχετιζόμενα με το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης και οι πόροι για το λογαριασμό νεότητας, μειώθηκαν κατά 55%.  Μετά το 2016 η μεταβολή του συνολικού μισθολογικού κόστους είναι ίση με -7% κατά μέσο όρο, ανά έτος.

Και όμως, παρά τα δεδομένα, η εργοδοσία προτείνει, όπως προείπαμε, μονοετή συλλογική σύμβαση, για να έχει το δικαίωμα να απολύει αδιακρίτως και έχει ήδη «διαρρεύσει» σε φιλικά της ΜΜΕ τα σχέδια για «μετασχηματισμό» της εταιρείας (αποσχίσεις/εκχωρήσεις/μεταβιβάσεις έργου και εργαζομένων,  franchise  κλπ.) σε ένα χρόνο περίπου, την ώρα που ήδη έχει «ξεπουλήσει», όπως λένε οι εργαζόμενοι, τις εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στα Βαλκάνια, το δορυφόρο, μεγάλο κομμάτι της ακίνητης περιουσίας της, σε μία μεγάλη επιχείρηση αποεπένδυσης που ακολούθησε την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας (κατά τη γνωστή και «πετυχημένη» νεοφιλελεύθερη συνταγή).

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι ζητούν ΣΣΕ διάρκειας τριών ετών με αυξήσεις που να αντιστοιχούν στην ευρωστία της εταιρίας, έτσι όπως αποτυπώνονται στα επίσημα στοιχεί, καθώς και διασφάλιση από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους.

Δεδομένης της περιόδου που επέλεξαν την κλίμάκωση του αγώνα τους (εορταστική περίοδος), καθίσταται σαφές ότι η επιτυχία του θα αποτελέσει σημαντικό σταθμό για να αποκρουστεί το συνολικό σχέδιο διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων. 

Αλλά θα επανέθουμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)