to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:45 | 15.11.2017

Πολιτική

Η Δημοκρατία απέναντι στον αυταρχισμό: Στις 19:30 η εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της εξέγερση του Πολυτεχνείου

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου | 19:30 | Αμφιθέατρο Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων


Η πρόσκληση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:

«Πολυτεχνείο 1973-2017: Η μνήμη απέναντι στη λήθη. Η Δημοκρατία απέναντι στον αυταρχισμό»

Σε μία εποχή που γίνεται συστηματική προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας, με σκοπό να εξαγνιστούν τα πεπραγμένα της Χούντας κατά την επταετία 1967 – 1974, οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη και να μην ξεχάσουμε τους αγώνες που έδωσε ο ελληνικός λαός για την ανατροπή της δικτατορίας και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας.

Η μάχη για την οικοδόμηση μίας κοινωνίας ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης είναι υπόθεση όλων μας, ιδιαίτερα σήμερα που ο ακροδεξιός λόγος επιχειρεί να εξασφαλίσει παρουσία στη δημόσια σφαίρα δια στόματος της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, το ρατσιστικό μίσος και οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής διεκδικούν χώρο στις γειτονιές μας, διασπείροντας ρατσιστικό μίσος.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο συμπλήρωσης 44 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, διοργανώνει την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 κεντρική εκδήλωση με τίτλο «Πολυτεχνείο 1973-2017: Η μνήμη απέναντι στη λήθη. Η Δημοκρατία απέναντι στον αυταρχισμό» στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό ο Ιάσονας Σχινάς – Παπαδόπουλος, Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, διεκδικώντας μία ζωή με αξιοπρέπεια.

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου | 19:30 | Αμφιθέατρο Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την 44η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου:

«Στις 17 Νοέμβρη του 1973, μετά από επτά χρόνια δικτατορίας, έγινε το καθοριστικό βήμα για την ανατροπή της Χούντας των συνταγματαρχών. Εκείνες τις ημέρες του Νοέμβρη, ο ελληνικός λαός, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να πρωτοστατούν, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στην τυραννία και την καταπίεση, διεκδικώντας «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία».

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά από αυτή τη σπουδαία στιγμή αντίστασης και νίκης, η Ελλάδα, μετά από μία μακρά περίοδο λιτότητας που έπληξε κυρίως τις πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις, προσπαθεί σήμερα να σταθεί με τις δικές της δυνάμεις. Σε συνθήκες εργασιακής απορρύθμισης και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που χαρακτηρίζουν την αγορά εργασίας, γίνονται για πρώτη φορά κινήσεις στην κατεύθυνση προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι πρόσφατες αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την εκ νέου θεσμοθέτηση του ασύλου και της συνδιοίκησης αποτελούν βήματα προς την επαναφορά της δημοκρατίας μέσα στα Πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή, πρωτοβουλίες όπως η νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου συνιστούν προοδευτικές τομές, μακριά από τη λογική των διακρίσεων.

Τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν αρκούν. Για να ανακτήσουμε όσα χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε όλοι/ες χρέος να διεκδικούμε καθημερινά την αναβάθμιση των όρων ζωής μας, με πρώτη προτεραιότητα τη νέα γενιά, τον κόσμο της εργασίας και εκείνους/ες που βιώνουν το ρατσισμό. Για εμάς, η εξέγερση του Πολυτεχνείου και η αυταπάρνηση των αγωνιζόμενων φοιτητών/τριών και της κοινωνικής πλειοψηφίας, αποτελούν φάρο για τους αγώνες που δίνουμε και που έχουμε να δώσουμε.

Απέναντι στην συντονισμένη προσπάθεια να εξαγνιστούν τα πεπραγμένα της Χούντας και να αλλοιωθούν οι εφιαλτικές μνήμες της επταετίας. Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι στη διάρκεια της δικτατορίας οι κοινωνικές ανισότητες εντάθηκαν, οι ατομικές ελευθερίες εξαφανίστηκαν, ενώ χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν, μαχόμενοι υπέρ της δημοκρατίας. Οι προσπάθειες αναθεώρησης και διαστρέβλωσης της ιστορίας των αγώνων και των θυσιών του ελληνικού λαού θα πέσουν στο κενό.

Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι ο αγώνας για μία κοινωνία ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης εξακολουθεί να είναι επίκαιρος. Ιδιαίτερα σήμερα που ο φασισμός, με την ‘‘πολιτική’’ κάλυψη της Χρυσής Αυγής, επιχειρεί να κερδίσει ξανά χώρο στις γειτονιές μας, διασπείροντας το ρατσιστικό μίσος και εξαπολύοντας επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, κάθε νέο και νέα, να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις και την πορεία της 17ης Νοέμβρη, αλλά κυρίως, να γίνουν κομμάτι αυτού του αγώνα, για να διεκδικήσουμε όλοι/ες μαζί μια ζωή στα μέτρα των αναγκών μας.

Η μνήμη ο δρόμος. Η αντίσταση το μέλλον.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)