to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η δημιουργία της δημοκρατικής παράταξης της αριστεράς εχέγγυο για την προοδευτική διακυβέρνηση

«Ολοι μαζί θα εργαστούμε για να οικοδομήσουμε την νέα μεγάλη , δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, που θα στεγάσει τις ιδέες και τα όνειρα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών αυτού του τόπου».


«Ολοι μαζί θα εργαστούμε για να οικοδομήσουμε την νέα μεγάλη , δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, που θα στεγάσει τις ιδέες και τα όνειρα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών αυτού του τόπου».  Αυτός είναι ο κοινός στόχος χιλιάδων ανθρώπων με διαφορετικές διαδρομές και αφετηρίες που βρέθηκαν για πρώτη φορά ή ξαναβρέθηκαν μετά από χρόνια. Είναι οι  πολίτες που βρέθηκαν το προηγούμενο σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.  Στόχος της διαδικασίας ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού της συμμαχίας σε ένα ανοικτό , δημοκρατικό πολιτικό υποκείμενο της κυβερνώσας Αριστεράς   είναι η διαμόρφωση προοδευτικής πρότασης με ριζοσπαστικές λύσεις που θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας.
Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ ούτε «πασοκοποιεί» ούτε μεταλλάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κεντροαριστερό μόρφωμα. Αντίθετα εμπλουτίζει σε πλατιά στρώματα του πληθυσμού τις αξίες και τα ιδανικά της Αριστερά για δημοκρατία , κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη.
Η πρόσφατη αυτή συνεδρίαση είναι μόνο το πρώτο βήμα στην πορεία προς ένα ανοικτό, δημοκρατικό συνέδριο , συνέδριο προγραμματικό , καταστατικό και απολογιστικό. Ουσιαστικά πρόκειται για μία νέα τομή σε ένα κόμμα που βρίσκεται διαρκώς εν κινήσει .
Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ , η δημιουργία δηλαδή της σύγχρονης Αριστεράς θα έχει καταλυτικό ρόλο στις διαδικασίες , τους προβληματισμούς που εντείνονται σε όλο το φάσμα των πολιτικών ρευμάτων στην Ευρώπη και πρώτα από όλα στην ευρωπαική σοσιαλδημοκρατία που αρχίζει να στρέφεται προς τα αριστερά. Είναι χαρακτηριστική η μετατόπιση προς τα αριστερά του γερμανικού SPD  μετά την πρόσφατη ανάδειξη στην ηγεσία του αριστερών υποψηφίων που αναζητούν τρόπους για τον απεγκλωβισμό του κόμματος από τους Χριστιανοδημοκράτες και την κυβέρνηση Μέρκελ.
Η Αριστερά μέσα από την διαδικασία της ανασυγκρότησης δεν απευθύνεται μόνο στους αριστερούς, προοδευτικούς , ριζοσπάστες και οικολόγους πολίτες αλλά και σε κάθε δημοκράτη που ασφυκτιά από την πολιτική της ΝΑ και την δεξιά πορεία της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ.  Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι το κενό που δημιουργείται στο πολιτικό κέντρο από την διαρκή  μετακίνηση προς τα δεξιά και το συνεχές φλερτ με την ακροδεξιά της ηγεσίας Μητσοτάκη , μιας ηγεσίας που αδυνατεί να αρθρώσει έστω και  ένα λόγο εναντίωσης στα ακροδεξιά κηρύγματα του Σαμαρά και της ομάδας του.  Ακόμα και πολίτες που ψήφισαν ΝΔ θα διαφοροποιηθούν στην πορεία τόσο από την ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική Μητσοτάκη όσο και από τον αυταρχισμό , την καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων αλλά και την κυριαρχία της ακροδεξιάς λογικής Σαμαρά στο κυβερνητικό κόμμα.
Σε κάθε περίπτωση η δημιουργία στην πορεία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς θα είναι η εγγύηση , ο όρος για μία νέα προοδευτική διακυβέρνηση.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)