to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:14 | 06.10.2017

Διεθνή

Η ICAN τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2017 - Η ελληνική συμμετοχή

Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2017 «για την εργασία που έκανε ώστε να τραβήξει την προσοχή στις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες από τη χρήση πυρηνικών όπλων». Δήλωση στο Left.gr της Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου από την IPPNW, που αποτελεί ιδρυτικό μέλος και ηγετικό ιατρικό εταίρο της ICAN


Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2017 και η Νορβηγική Επιτροπή του Νόμπελ προειδοποίησε πως ο κίνδυνος μιας πυρηνικής σύγκρουσης είναι σήμερα μεγαλύτερος απ' ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό.

Η ICAN καλεί τα κράτη να απαγορεύσουν «τώρα» τα πυρηνικά όπλα

«Είναι μια στιγμή μεγάλης έντασης στον κόσμο, την ώρα που πύρινες δηλώσεις θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν εύκολα, αμείλικτα προς μια φρίκη χωρίς όνομα. Το εύρος μιας πυρηνικής σύγκρουσης πλανάται και πάλι. Αν υπήρξε κάποια στιγμή που τα κράτη θα έπρεπε να δηλώσουν την απερίφραστη αντίθεσή τους στα πυρηνικά όπλα, αυτή η στιγμή είναι τώρα», επεσήμανε η Μπέατρις Φιν, εκτελεστική διευθύντρια της ICAN, σε ανακοίνωσή της.

Η ICAN αυτοχαρακτηρίζεται ένας συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων βάσης σε περισσότερες από 100 χώρες. Δημιουργήθηκε στην Αυστραλία και εγκαινιάσθηκε επισήμως το 2007 στη Βιέννη.

«Ζούμε σ' έναν κόσμο όπου ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι μεγαλύτερος απ' ό,τι ήταν για πολύ καιρό», δήλωσε η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν, η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής του Νόμπελ. «Ορισμένες χώρες εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους και ο κίδνυνος να προμηθευθούν περισσότερες χώρες πυρηνικά όπλα είναι πραγματικός, όπως δείχνει η Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε και κάλεσε τις πυρηνικές δυνάμεις να αρχίσουν «σοβαρές διαπραγματεύσεις» για να εξαλείψουν το οπλοστάσιό τους.

H ελληνική συμμετοχή στον ICAN

«Η κατάκτηση του Νόμπελ μας γεμίζει αισιοδοξία, καθώς θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην προσπάθειά μας», δήλωσε σχετικά στο left.gr η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, μέλος της IPPNW (Ιnternational Physicians for the Prevention of Nuclear War), που αποτελεί ιδρυτικό και ηγετικό ιατρικό εταίρο της ICAN. 

Να σημειωθεί ότι η Εταιρεία Ιnternational Physicians for the Prevention of Nuclear War - IPPNW), όπως τόνιζε σε πρόσφατο άρθρο της η Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, «ως Ιατρική επιστημονική εταιρεία, ιδρυτής και ηγετικός ιατρικός εταίρος της ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons), είχε έντονη παρουσία στον ΟΗΕ σαν κοινωνικός σύμβουλος στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη, εργαζόμενη για να τεκμηριώσει πλήρως τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων. Έτσι, στη Συνθήκη περιέχονται όλες οι καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια των τροφίμων, το περιβάλλον και την υγεία των επόμενων γενεών, που αφορούν την ασφάλεια όλης της ανθρωπότητας και θέτουν τεράστιες αμφιβολίες για την επιβίωση του ανθρώπου».

«Αυτές οι συνέπειες», πρόσθετε η κ. Αρβανίτη - Σωτηροπούλου, «δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με επάρκεια, αλλά μόνο να προληφθούν. Αυτή η άποψη θεμελιώνεται στην ιπποκρατική αρχή "Κάλλιόν εστι το προλαμβάνειν του θεραπεύειν", που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της τιμημένης με Νόμπελ Ειρήνης 1985 Εταιρείας μας. Με αυτή την αρχή ξεκινήσαμε κατά την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου αυτή την προσπάθεια και, αφού καταφέραμε αρχικά τη μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών, φθάσαμε και στην τελική καταδίκη τους».

Η απονομή έρχεται την ώρα που ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα εντείνουν την πολεμική ρητορική τους

Τον Ιούλιο, 122 χώρες υιοθέτησαν τη Συνθήκη του ΟΗΕ για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, όμως κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία και η Γαλλία, παρέμειναν εκτός των συνομιλιών.

Με το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης επιδιώκεται να προωθηθεί η υπόθεση του αφοπλισμού εν μέσω πυρηνικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα και αβεβαιότητας σχετικά με την τύχη της συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και μεγάλες δυνάμεις για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία με το Ιράν «τη χειρότερη που έχουμε διαπραγματευθεί ποτέ» και ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες πως ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα πως δεν θα επιβεβαιώσει αυτή τη συμφωνία ορόσημο.

Nobel Peace Prize, ican, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, nobel peace prize winner, nobel prize winner, Nobel Prize Literature, Nobel Prize Chemistry, Nobel Piece Prize, Physics Nobel Prize 2017, Kazuo Ishiguro, Nobel Prize 2017 List, Nobel Prize 2017 Medicine, world news, indian express news

Η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) Μπέατρις Φιν ενθουσιάστηκε με τη βράβευση της οργάνωσης με το Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής του Νόμπελ.

Μιλώντας στο Reuters η Φιν επεσήμανε ότι η ICAN θα χρησιμοποιήσει την επιτυχία του Νόμπελ για να ασκήσει πίεση σε όσες περισσότερες χώρες μπορεί ώστε να υπογράψουν και να επικυρώσουν τη συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων.

Απευθυνόμενη στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ- Ουν, η Φιν τόνισε: «Τα πυρηνικά όπλα είναι παράνομα. Η απειλή να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι παράνομη (…) και πρέπει να σταματήσουν».

Μια εκπρόσωπος της ICAN από την πλευρά της επεσήμανε ότι η οργάνωση είναι ενθουσιασμένη με τη βράβευση.

«Όπως μπορείτε να φανταστείτε είμαστε ενθουσιασμένοι, πρόκειται για φοβερά νέα», δήλωσε η Ντανιέλα Βαράνο στο Reuters.

«Πρόκειται για μια φοβερή αναγνώριση του έργου που έχουν κάνει οι ακτιβιστές στη διάρκεια των ετών και κυρίως οι Hibakusha», επεσήμανε αναφερόμενη στους επιζώντες των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία.

«Οι μαρτυρίες τους ήταν κρίσιμης σημασίας, κρίσιμες για την εκπληκτική αυτή επιτυχία», τόνισε.

Συγχαρητήρια ΟΗΕ - Χαιρετίζει η Γερμανία

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα τα συγχαρητήριά του για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των πυρηνικών όπλων (ICAN), η οποία άσκησε πιέσεις για την υιοθέτηση από τα ΗΕ τον Ιούλιο μιας συνθήκης κατά των ατομικών όπλων.

«Τώρα, όπως ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη από έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» σημείωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στο Twitter.

Από την πλευρά της, η Γερμανία χαιρέτισε την απόφαση της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ να δώσει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην ICAN.

«Η κυβέρνηση υποστηρίζει τον τελικό στόχο για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και συγχαίρει την επιτροπή Βραβείων Νόμπελ για την επιλογή αυτή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Χαιρετίζει την βράβευση και η Αυστρία

"Είναι κοινή μας ευθύνη να εγγυηθούμε για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα", τονίζει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στο συγχαρητήριο μήνυμά του για τη σημερινή βράβευσή της με το Βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης την Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών ΄Οπλων (ICAN), η οποία είχε ιδρυθεί από 300 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις το 2007 στη Βιέννη, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών ΄Οπλων.

"Καταπληκτικό παράδειγμα, για το ότι η Κοινωνία Πολιτών μπορεί να έχει μεγάλες επιτυχίες και σε διεθνή κλίματα, όταν υποστηρίζει κάτι το καλό με αποφασιστικότητα", χαρακτηρίζει στα συγχαρητήριά του τη βράβευση της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών ΄Οπλων, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο ίδιος ευχαριστεί την ICAN "για την φανταστική σύμπραξη, την οποία φυσικά θα συνεχίσουμε και μετά την υπογραφή της Συνθήκης στις 20 Σεπτεμβρίου (σ.σ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη), ώστε να κερδηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες για την Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών ΄Οπλων και πέραν αυτού να εργαστούμε αποβλέποντας στην εξάλειψη των πυρηνικών όπλων".

"Ο αγώνας κατά των πυρηνικών όπλων δεν είναι μόνον η κεντρική αποστολή της ICAN, αλλά συνιστά ένα μακρόχρονο κέντρο βάρους της αυστριακής εξωτερικής πολιτικής και ήταν ακριβώς η στενή συνεργασία με την ICAN που έδωσε τη δυνατότητα στην Αυστρία και στις συνεργαζόμενες χώρες, Βραζιλία, Ιρλανδία, Μεξικό Νιγηρία και Νότια Αφρική, να πετύχουν την υιοθέτηση της Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυρηνικών ΄Οπλων από 122 κράτη στις 7 Ιουλίου 2017", επισημαίνει στα συγχαρητήρια του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Ποια είναι η ICAN

Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN),διεξάγει έναν άοκνο αγώνα για την απαγόρευση και την εξάλειψη των όπλων αυτών, που αναμφίβολα απειλούν σήμερα όσο ποτέ άλλοτε εδώ και δεκαετίες.

Η ICAN, ένας διεθνής συνασπισμός που συνασπίζει σε περίπου εκατό χώρες εκατοντάδες οργανώσεις, ανθρωπιστικές, περιβαλλοντικές, για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ειρηνιστικές και για την ανάπτυξη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και δέκα χρόνια ζητώντας «την εξάλειψη» των πυρηνικών όπλων.

Η επίμονη αυτή μάχη επέτρεψε στην οργάνωση να επιτύχει μια σημαντική νίκη τον Ιούλιο στον ΟΗΕ, όταν μια πενηνταριά χώρες ξεκίνησαν την υπογραφή μιας συνθήκης που απαγορεύει τα ατομικά όπλα.

Η εμβέλεια της συνθήκης παραμένει ακόμη συμβολική, επειδή το κείμενο μποϊκοτάρουν οι εννέα πυρηνικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστπάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα), που διαθέτουν συνολικά περίπου 15.000 πυρηνικά όπλα.

Εξάλλου η εμβέλεια της συνθήκης παραμένει προς το παρόν περιορισμένη επειδή θα τεθεί σε ισχύ μόλις θα έχει επικυρωθεί από 50 χώρες.

«Δεν έχουμε ακόμη τελειώσει. Η δουλειά δεν θα έχει τελειώσει όσο θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπέατρις Φιν που διευθύνει την ICAN.

Η πρόσφατη αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα γύρω από το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι γι' αυτήν ένα «σήμα συναγερμού».

«Τα πυρηνικά όπλα μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο κυριολεκτικά στο τέλος του», δήλωσε η Φιν.

«Ιστορική επιτυχία»

Η ICAN, η οποία συγκροτήθηκε επισήμως το 2007 στη Βιέννη, στο περιθώριο μιας διεθνούς διάσκεψης της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, συνάσπισε στην υπόθεσή της τους ακτιβιστές όλου του κόσμου, αλλά και διασημότητες.

Ο νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος και νομπελίστας της Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου, ο μουσικός της τζαζ Χέρμπι Χάνκοκ ή ο Δαλάι Λάμα είναι μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν την οργάνωση, η έδρα της οποίας βρίσκεται στα κτίρια του Οικουμενικού Συμβουλίου Εκκλησιών στη Γενεύη, κοντά στον ΟΗΕ.

Ενώ πριν από δέκα χρόνια το αντιπυρηνικό κίνημα εξακολουθούσε να είναι κατακερματισμένο, η ICAN κατάφερε να κάνει τους ακτιβιστές να δουλέψουν μαζί με έναν κοινό στόχο: την απαγόρευση και την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, όπως για παράδειγμα έχουν ήδη απαγορευθεί τα βιολογικά όπλα ή οι νάρκες κατά προσωπικού.

Οι προσπάθειες αυτές απέδωσαν τον Ιούλιο με την υιοθέτηση από 122 χώρες της νέας συνθήκης που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα, παρά την άγρια αντίσταση των ΗΠΑ και άλλων πυρηνικών δυνάμεων.

Για την Φιν, αυτό το «σημείο εκκίνησης» είναι μια «αληθινή ιστορική επιτυχία».

«Όσο περισσότερο καταφέρνουμε να ενώσουμε τις χώρες (...) τόσο περισσότερο η κοινή γνώμη θα αλλάξει και θα πιστεύει πως αυτό είναι απαράδεκτο» και «τόσο περισσότερο δύσκολο θα είναι για τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να υποστηρίξουν τη θέση τους», εκτιμά.

«Γενικευμένος λιμός»

Τα θέματα αυτά δεν αφορούν μόνο τις πυρηνικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την ICAN, πέντε ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούν στο έδαφός τους αμερικανικά πυρηνικά όπλα, βάσει μιας συμφωνίας για την κατανομή των πυρηνικών μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου λίγο περισσότερες από είκοσι άλλες χώρες δηλώνουν πως εξαρτώνται από τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα για την ασφάλειά τους, σύμφωνα με την ICAN. Χωρίς να υπολογίσουμε ότι ορισμένες χώρες διαθέτουν πυρηνικούς αντιδραστήρες ή πειραματικούς αντιδραστήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέραν της πολιτικής χρήσης τους για την παραγωγή όπλων.

Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα είχε καταστροφικές συνέπειες, οι οποίες θα μπορούσαν να καταστήσουν ανίσχυρες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, υπογραμμίζει η ICAN.

«Μία μόνο πυρηνική βόμβα που θα εκρήγνυτο σε μια μεγάλη πόλη θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους. Η χρήση δεκάδων ή εκατοντάδων τέτοιων βομβών θα αναστάτωνε ριζικά το παγκόσμιο κλίμα, θα επέφερε έναν γενικευμένο λιμό», προειδοποιεί η ICAN στον ιστότοπό της.

Ταυτόχρονα τα προγράμματα που είναι αφιερωμένα στα πυρηνικά όπλα αφαιρούν, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, δημόσια κεφάλαια από την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, τη βοήθεια σε θύματα καταστροφών και από άλλες ουσιαστικές υπηρεσίες.

Οι εννέα χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα δαπανούν περισσότερα από 105 δισεκ. δολάρια κάθε χρονο για να εξασφαλίζουν τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών οπλοστασίων τους, σύμφωνα με την ICAN, η οποία χρηματοδοτείται από ιδιώτες δωρητές και από συνεισφορές της ΕΕ και κρατών, μεταξύ των οποίων η Νορβηγία, η Ελβετία, η Γερμανία και το Βατικανό. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της οργάνωσης πλησιάζει το ένα εκατομμύριο δολάρια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)