to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:24 | 06.06.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά τον τερματισμό της προφυλάκισης Παλαιστινίων από το Ισραήλ χωρίς δίκη

H Διεθνής Αμνηστία καλεί το Ισραήλ να απελευθερώσει ή να δικάσει αμερόληπτα όλους τους Παλαιστίνιους που κρατούνται στις φυλακές του χωρίς καμιά κατηγορία εις βάρος τους, στο πλαίσιο της διαδικασίας της «διοικητικής κράτησης» που επιτρέπει την προφυλάκιση υπόπτων χωρίς δίκη για περιόδους έξι μηνών που ανανεόνονται επ΄αόριστον.




«Απελευθερώστε όλους του διοικητικούς κρατούμενους, εκτός αν τους απαγγελθεί γρήγορα κατηγορία για διεθνώς αναγνωρισμένα αδικήματα ή δικαστούν σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια μιας δίκαιης δίκης», γράφει η μη κυβερνητική οργάνωση σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Τερματίστε την πρακτική της διοικητικής κράτησης» τονίζει η Διεθνής Αμνηστία που προσθέτει ότι τουλάχιστον 308 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 24 μέλη του παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι, είχαν φυλακιστεί στα τέλη Απριλίου σε εφαρμογή αυτής της επίμαχης διάταξης που ισχύει από την εποχή της Βρετανικής Εντολής στην Παλαιστίνη (πριν από το 1948).

Η διάταξη επιτρέπει τη φυλάκιση χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δικαστική κρίση για περιόδους έξι μηνών ανανεώσιμων επ' αόριστον. Επιτρέπει επίσης στο Ισραήλ να μην δημοσιοποιεί το φάκελο των υπόπτων, ώστε να προστατεύει το δίκτυο των Παλαιστίνιων πληροφοριοδοτών του.

Η Αμνηστία ζητεί από το Ισραήλ να μην καταφεύγει στην εξαναγκαστική μεταφορά των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης προς τη Λωρίδα της Γάζας και οι αρχές του Ισραήλ να «προστατεύουν» το σύνολο των κρατουμένων από κάθε μορφή βασανιστηρίων ή άλλης κακομεταχείρισης.

Ο Ταέρ Χαλάχλα, 34 ετών, Παλαιστίνιος φυλακισμένος που έκανε απεργία πείνας επί 76 ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διοικητική του κράτηση από τον Ιούνιο του 2010, απελευθερώθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Ένα μαζικό κίνημα απεργίας πείνας άρχισε στις 17 Απριλίου από τουλάχιστον 1.500 Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ (εκ των οποίων τουλάχιστον 300 σε διοικητική κράτηση).

Οι κρατούμενοι ζητούσαν την κατάργηση του εγκλεισμού τους σε κελιά απομόνωσης και της διοικητικής κράτησης. Είχαν διακόψει την απεργία τους μετά την υπογραφή συμφωνίας, υπό τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, με την ισραηλινή σωφρονιστική διοίκηση.

Το Ισραήλ είχε αποδεχτεί τρία βασικά αιτήματα των φυλακισμένων: την άρση της επ' αόριστον κράτησης χωρίς δικαστική απόφαση και της φυλάκισης σε κελί απομόνωσης και την άδεια επισκέψεων για τους φυλακισμένους από τη Γάζα με αντάλλαγμα τη δέσμευση που υπέγραψαν να «απέχουν από κάθε τρομοκρατική ενέργεια» ή νέα απεργία πείνας.

Πηγή: alterthess

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)