to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:19 | 08.07.2019

Διεθνή

Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει τον ΟΗΕ να διενεγήσει το ταχύτερο έρευνα για τις «συστηματικές» εξωδικαστικές εκτελέσεις στις Φιλιππίνες

Η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε σήμερα τον ΟΗΕ να αρχίσει να διενεργεί το ταχύτερο δυνατόν ανεξάρτητη έρευνα για τους χιλιάδες Φιλιππινέζους που έχουν σκοτωθεί και συνεχίζουν να σκοτώνονται με αμείωτο ρυθμό εν ονόματι του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» τον οποίο έχει κηρύξει ο πρόεδρος της χώρας της Ασίας, ο Ροδρίγο Ντουτέρτε


Η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε σήμερα τον ΟΗΕ να αρχίσει να διενεργεί το ταχύτερο δυνατόν ανεξάρτητη έρευνα για τους χιλιάδες Φιλιππινέζους που έχουν σκοτωθεί και συνεχίζουν να σκοτώνονται με αμείωτο ρυθμό εν ονόματι του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» τον οποίο έχει κηρύξει ο πρόεδρος της χώρας της Ασίας, ο Ροδρίγο Ντουτέρτε, καταγγέλλοντας ότι διαπράττονται «συστηματικές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με απόλυτη «ατιμωρησία».

Πρόκειται πιθανόν για την πιο εμβληματική πολιτική του αρχηγού του κράτους, που πολλοί συμπολίτες του θεωρούν ότι είναι επιτυχημένη, αλλά οι χιλιάδες φόνοι τους οποίους κάνουν κάθε νύχτα οι φιλιππινέζοι αστυνομικοί προκαλούν κατακραυγή και καταδίκες στο εξωτερικό.

Ο Ντουτέρτε εξελέγη το 2016, υποσχόμενος να πατάξει την εγκληματικότητα και να εξαλείψει τη διακίνηση ναρκωτικών· είχε πει ότι τα ψάρια στον κόλπο της Μανίλας θα πάχαιναν από τα πτώματά των κακοποιών. Έκτοτε, επισήμως έχουν σκοτωθεί 5.300 και πλέον άνθρωποι, κατά τους υπολογισμούς της αστυνομίας, αλλά ακτιβιστές τονίζουν πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε τουλάχιστον 27.000.

Κρίνοντας αδύνατον να εξακριβώσει τον αληθινό αριθμό, η ΜΚΟ κατηγορεί τη Μανίλα για «εσκεμμένη παραπληροφόρηση».

Στη δεύτερη έκθεσή της για το ζήτημα, η Διεθνής Αμνηστία τονίζει πως τα θύματα είναι κατά κύριο λόγο φτωχοί. Τα ονόματά τους δίνονται στην αστυνομία από τις τοπικές αρχές και προστίθενται σε καταλόγους υπόπτων υπό συνθήκες «τεράστιας πίεσης», καθώς οι διωκτικές αρχές απαιτούν να υπάρχει συνεχής ροή ονομάτων υπόπτων.

Μόλις προστεθούν στους καταλόγους των προσώπων που υπόκεινται σε παρακολούθηση, μένουν σε αυτούς επ' αόριστον, ακόμη κι όταν υποβάλλονται σε θεραπεία απεξάρτησης.

Η οργάνωση προτρέπει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να εγκρίνει σχέδιο απόφασης που καλεί να διενεργηθεί έρευνα, τονίζοντας πως οι εξωδικαστικές εκτελέσεις και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία έχουν πλέον μετατραπεί σε «κοινοτοπία». Η ψηφοφορία επί του κειμένου αναμένεται να διεξαχθεί εντός της εβδομάδας.

«Η κυβέρνηση Ντουτέρτε έχει δημιουργήσει ένα θανάσιμο παιγνίδι αριθμών στο οποίο οι αξιωματούχοι πρέπει να κατασκευάζουν λίστες υπόπτων και να τους παρακολουθούν, ανεξαρτήτως του εάν τα πρόσωπα που βρίσκονται στους καταλόγους χρησιμοποιούν πράγματι ή πωλούν πράγματι ναρκωτικά. Αυτό το ακόρεστο και φαύλο σύστημα επιβραβεύει την τυφλή υπακοή και τους φόνους», τονίζει ο Νικολά Μπεκελάν, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η κυβέρνηση έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες πως η αστυνομία εκτελεί χρήστες, διακινητές και αθώους πολίτες αδιακρίτως σε φτωχές περιοχές και διαβεβαιώνει ότι οι οικογένειες των θυμάτων διατηρούν το δικαίωμα να προσφεύγουν εναντίον της αστυνομίας.

Όμως η Διεθνής Αμνηστία αντείνει ότι — με μία και μοναδική εξαίρεση — οι αρχές των Φιλιππίνων δεν έχουν διεξαγάγει αξιόπιστες έρευνες ούτε έχουν ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος των αστυνομικών οι οποίοι ενέχονται σε ανθρωποκτονίες που έγιναν παράνομα και εξωδικαστικές εκτελέσεις που έχουν διαπραχθεί στη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)