to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:29 | 15.03.2019

Διεθνή

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τη Σ. Αραβία ότι θέλει να φιμώσει τις ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον των Σαουδαραβισσών ακτιβιστριών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών «δεν είναι αξιόπιστες» και καταδεικνύουν πώς οι αρχές του Ριάντ «καταχρώνται το δικαστικό σύστημα» για να φιμώσουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.


Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη το βράδυ, μία ημέρα μετά την έναρξη στο Ριάντ τις δίκης των ακτιβιστριών, η μη κυβερνητική οργάνωση δήλωσε ότι οι γυναίκες αυτές, που συνελήφθησαν πριν ένα χρόνο, διώκονται μεταξύ άλλων επειδή «επικοινώνησαν με ξένες οργανώσεις, ξένα μέσα ενημέρωσης και άλλους ακτιβιστές (…) ανάμεσά τους και η Διεθνής Αμνηστία».

Επίσης, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, κατηγορούνται επειδή προασπίστηκαν τα δικαιώματα των γυναικών, μεταξύ των οποίων και ο τερματισμός του συστήματος κηδεμονίας το οποίο τις υποχρεώνει να έχουν την έγκριση ενός άνδρα συγγενή τους για να κάνουν ακόμη και τα πιο απλά πράγματα.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας την Τετάρτη ο πρόεδρος του δικαστηρίου δεν διευκρίνισε τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, συνολικά 11 γυναίκες δικάζονται.

«Οι κατηγορίες εναντίον τους είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα που καταδεικνύει πώς οι σαουδαραβικές αρχές καταχρώνται τον νόμο και το δικαστικό σύστημα για να φιμώσουν όσους μάχονται ειρηνικά και να τους αποθαρρύνει να εργαστούν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο», δήλωσε η Σάμα Χαντίντ, διευθύντρια της ΜΚΟ για τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με μια άλλη μη κυβερνητική οργάνωση, την ALQST με έδρα το Λονδίνο, οι κατηγορίες εναντίον των ακτιβιστριών βασίζονται στη νομοθεσία για τα διαδικτυακά εγκλήματα και αφορούν την επικοινωνία τους «με ξένες οντότητες», κάτι για το οποίο κινδυνεύουν να καταδικαστούν έως και σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Περισσότερες από 12 ακτιβίστριες είχαν συλληφθεί τον Μάιο του 2018, σχεδόν ένα μήνα πριν από την ιστορική ακύρωση του νόμου που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν.

Πολιτικοί αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας κατηγόρησαν τότε τις συλληφθείσες ότι πλήττουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τις είχαν χαρακτηρίσει «προδότριες». Κάποιες εξ αυτών έχουν αφεθεί ελεύθερες.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου εξήγησε ότι οι κατηγορούμενες είχαν πρόσβαση σε ανεξάρτητους δικηγόρους, κάτι το οποίο έχουν διαψεύσει στο παρελθόν οι οικογένειές τους.

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη συνέχιση της δίκης τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)