to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:36 | 23.12.2022

Κοινωνία

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει ανησυχία για τη δίωξη του Π. Δημητρά

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία της για την ποινική δίωξη του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παναγιώτη Δημητρά, εκπροσώπου της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι


«Η οργάνωση ανησυχεί βαθύτατα για το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Δημητράς γίνεται στόχος ποινικοποίησης επειδή πραγματοποιεί το νόμιμο έργο του, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάδειξη των δικαιωμάτων των προσφυγισσών και προσφύγων και των μεταναστριών και μεταναστών. Αντιμετωπίζει τον κίνδυνο απαγόρευσης της εργασίας του στο Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι και κατ' οίκον περιορισμό. Οι υπερασπιστές και υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να ποινικοποιούνται και να στοχοποιούνται για το νόμιμο έργο τους στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όταν οι δράσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιορίζονται, παρεμποδίζονται, τιμωρούνται ή καταστέλλονται αδικαιολόγητα, τα κράτη δεν συμμορφώνονται με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τον περασμένο Ιούνιο, η Μαίρη Λώλορ [σσ. Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τους Υπερασιπστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων] ιπροειδοποίησε για την "ασφυκτική επίδραση" που έχει η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας στις υπερασπίστριες και στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Άλλες 21 οργανώσεις συνυπογράφουν την ανακοίνωση της Καμπάνιας για το Ασυλο, που κάνει λόγο για απόπειρα φίμωσης του Π. Δημητρά (ΑΡΣΙΣ, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη & την Κατοικία, ΕΠΣΕ, ΕλΕΔΑ, ΕΣΠ, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών , Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Θετική Φωνή, Κίνηση Εθελοντών SCI-Hellas, Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών , Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μωβ, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, Equal Rights Beyond Borders, HIAS, Fenix, Legal Centre Lesvos, Refugee Biriyani and Bananas , Refugee Legal Support – έχουν προστεθεί 7 οργανώσεις στον αρχικό κατάλογο των 14 οργανώσεων που υπέγραφαν).

Σε προηγούμενη ανακοίνωση, η Καμπάνια για το Ασυλο κάνει λόγο για κυνήγι μαγισσών κατά των υπερασπιστών των δικαιωμάτων.

Ο κ. Δημητράς κατηγορείται ότι συγκέντρωνε στοιχεία προσφύγων που έρχονταν στην Ελλάδα και ενημέρωνε τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να ενταχθούν οι πρόσφυγες στη διαδικασία ασύλου, όπως προβλέπει ο νόμος, και να μην επαναπροωθηθούν παράνομα στα κρυφά από τις ελληνικές αρχές. Γι' αυτή του τη δραστηριότητα η Εισαγγελία της Κω του άσκησε δίωξη, με βάση δικογραφία του Λιμενικού του νησιού, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που είχε σκοπό να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή προσφύγων,

Πιο εξωφρενικό ακόμη είναι ότι, μετά την απολογία του, η Εισαγγελέας και η Ανακρίτρια της Κω πρότειναν από κοινού να του απαγορευτεί η ενασχόληση με την οργάνωση που ίδρυσε πριν από 30 χρόνια και την οποία διευθύνει, ενώ επιπλέον η Εισαγγελέας πρότεινε κατ' οίκον περιορισμό με δυνατότηα εξόδου για ιατρικές επισκέψεις και η Ανακρίτρια απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα κάθε 15 μέρες και εγγύηση 10.000 ευρώ. Εξαιτίας της διαφωνίας Εισαγγελέα και Ανακρίτριας η απόφαση παραπέμφθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)