to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:51 | 10.04.2013

Διεθνή

Η Διεθνής Αμνηστία διαπιστώνει πρόοδο προς την κατάργηση της θανατικής ποινής

Η παγκόσμια τάση προς την κατάργηση της θανατικής ποινής συνεχίστηκε το 2012 παρά την αύξηση που σημείωσαν οι εκτελέσεις σε ορισμένες χώρες, ανακοίνωσε η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Τουλάχιστον 682 άνθρωποι εκτελέσθηκαν το 2012, δύο περισσότεροι απ' ό,τι το 2011, αναφέρει η οργάνωση στην ετήσια έκθεσή της για την εσχάτη των ποινών.

Όμως μόνον 1.722 καταδίκες σε θάνατο επιβλήθηκαν σε 58 χώρες, σε σύγκριση με 1.923 σε 63 χώρες ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Κίνα εκτέλεσε περισσότερους ανθρώπους απ'όσους όλος ο υπόλοιπος κόσμος μαζί, επισημαίνει η Αμνηστία, αν και εξαιτίας της μυστικότητας που περιβάλλει τις εκτελέσεις δεν μπορεί να δώσει έναν ακριβή αριθμό. Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύει πως οι εκτελέσεις εκεί μπορεί να ήταν χιλιάδες.

Το Ιράν, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ περιλαμβάνονται στις πρώτες πέντε χώρες στον κατάλογο με το μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων.

Στην έκθεση χαρακτηρίζεται "απογοητευτική οπισθοδρόμηση" η επανάληψη της εφαρμογής της θανατικής ποινής έπειτα από μακρές περιόδους χωρίς εκτελέσεις στην Ινδία, την Ιαπωνία και το Πακιστάν.

Σ' αυτή προστίθεται ότι υπήρξε ανησυχητική αύξηση στην επιβολή της θανατικής ποινής στο Ιράκ, όπου με 129 εκτελέσεις θανατώθηκαν σχεδόν διπλάσιοι άνθρωποι απ' ό,τι το 2011.

Είκοσι μία χώρες εκτέλεσαν θανατικές ποινές το 2012, όσες και το 2011, αλλά λιγότερες από τις 28 που ήταν το 2003.

Στις ΗΠΑ, εννέα Πολιτείες προχώρησαν σε εκτελέσεις το 2012, σε σύγκριση με 13 το 2011, ενώ το Κονέτικατ έγινε η 17η Πολιτεία που κατήργησε τη θανατική ποινή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)