to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:30 | 13.03.2019

Πολιτική

«Λαμβάνουμε υπόψη τις παρατηρήσεις για τον Ποινικό Κώδικα»

To υπουργείο Δικαιοσύνης δίνει αναλυτική απάντηση για τη διαδικασία αλλαγής του Ποινικού Κώδικα και τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί επί συγκεκριμένων ζητημάτων, τονίζοντας ότι στην πρότασή του προς τις ειδικές Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές θα περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση του ζητήματος της αύξησης του απειλούμενου πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, η οριοθέτηση της έννοιας της απειλής στο έγκλημα του βιασμού καθώς και η εισαγωγή κρίσιμων αντιρατσιστικών διατάξεων


Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ήδη λαμβάνει υπόψη του τις παρατηρήσεις για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικά Ποινικής Δικονομίας, ενώ με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για την ερχόμενη Τρίτη, 19 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους τομεάρχες Δικαιοσύνης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη έχει καταγράψει τα πρώτα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τη διαβούλευση και ετοιμάζει την πρότασή του προς τις ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, η οποία αυτονόητα κινείται στην κατεύθυνση πάγιων πολιτικών που το ίδιο έχει αναπτύξει ήδη από το 2015 και μετά».

Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, «η αντιμετώπιση του ζητήματος της αύξησης του απειλούμενου πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το ζήτημα της ευρύτερης οριοθέτησης της έννοιας της απειλής στο έγκλημα του βιασμού σε σχέση με την προτεινόμενη από τις επιτροπές, η ανάγκη επανεξέτασης του καθορισμού ορισμένων εγκλημάτων ως πλημμελημάτων και η εισαγωγή στο σχέδιο κρίσιμων αντιρατσιστικών διατάξεων που είχε εισηγηθεί και ψηφίσει η κυβέρνηση».

Παράλληλα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση των τομεαρχών Δικαιοσύνης θα παραστούν και οι πρόεδροι των ειδικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών των σχεδίων του νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μ. Καλογήρου: Η τροποποίηση των ποινικών κωδίκων είναι μια βαθιά μεταρρύθμιση που έχει καθυστερήσει (βίντεο)

Αναλυτικά η σημερινή (Τετάρτη 13/3/19) ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

Τα σχέδια νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση συνιστούν τις προτάσεις των ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, που συγκροτήθηκαν δυνάμει του άρθρου 76 παρ. 6 του Συντάγματος, προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι αυτή της «διαδικασίας των κωδίκων» και αποσκοπεί στο να εξασφαλιστεί η συνοχή και η συστηματικότητα των προβλέψεών τους. Στην περίπτωση αυτή το σχέδιο κάθε νομοθετήματος ψηφίζεται στο σύνολό του, όπως διαμορφώνεται από τις εργασίες των ειδικών Επιτροπών, στις οποίες συμμετέχουν καταξιωμένοι εκπρόσωποι του νομικού κόσμου (δικαστές, καθηγητές νομικής, δικηγόροι). Στη διαδικασία της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει τα σχέδια των Επιτροπών λειτουργούν ως βάση συζήτησης, αλλά όχι ως τελικά κείμενα προς ψήφιση από το Υπουργείο, αφού αμέσως μετά τη διαβούλευση, οι επιτροπές θα συγκληθούν εκ νέου για να αξιοποιήσουν τα πορίσματα της διαβούλευσης.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η διαβούλευση είναι μια ουσιαστική διαδικασία συζήτησης για τις τυχόν αναγκαίες αλλαγές επί των σχεδίων, η οποία τηρείται και αφορά ακόμη και τις προτάσεις του ίδιου του Υπουργείου προς τις ειδικές επιτροπές.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήδη έχει καταγράψει τα πρώτα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τη διαβούλευση και ετοιμάζει την πρότασή του προς τις ειδικές Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές, η οποία αυτονόητα κινείται στην κατεύθυνση πάγιων πολιτικών που το ίδιο έχει αναπτύξει ήδη από το 2015 και μετά.

Ειδικότερα, σε αυτή θα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση του ζητήματος της αύξησης του απειλούμενου πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το ζήτημα της ευρύτερης οριοθέτησης της έννοιας της απειλής στο έγκλημα του βιασμού σε σχέση με την προτεινόμενη από τις Επιτροπές, η ανάγκη επανεξέτασης του καθορισμού ορισμένων εγκλημάτων ως πλημμελημάτων και η εισαγωγή στο σχέδιο κρίσιμων αντιρατσιστικών διατάξεων που είχε εισηγηθεί και ψηφίσει η Κυβέρνηση.

Άλλωστε, με πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου προγραμματίζεται συνάντηση με τους Τομεάρχες Δικαιοσύνης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής, για την Τρίτη 19/03/2019. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία των Προέδρων των Ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών για τα σχέδια Νέου Ποινικού Κώδικα και Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Προσπάθειες να συσχετιστεί η επιστημονική και τεκμηριωμένη εργασία των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών με ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας και αντιπαράθεσης είναι αυτονοήτως θλιβερές. Η επιστημονική αρτιότητα και η ηθική ποιότητα των συμμετεχόντων στις Επιτροπές αποτελεί εξάλλου την ύψιστη δυνατή εγγύηση σχετικά.

Η ανάρτηση του υπουργού Δικαιοσύνης με την ανακοίνωση του υπουργείου:

Οι αντιδράσεις

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Την Τρίτη η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτήριζε προβληματικές μια σειρά από διατάξεις στο Σχέδιο Νόμου για τον νέο Ποινικό Κώδικα και το Σχέδιο Νόμου για τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και καλούσε το υπουργείο να τις επανεξετάσει και είτε να τις αποσύρει είτε να τις τροποποιήσει ριζικά.

«Οι δύο προτεινόμενες διατάξεις που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και που δικαίως έχουν ήδη απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο» αναφέρει η ανακοίνωση της Ν. ΣΥΡΙΖΑ, «είναι η επιχειρούμενη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο νέος ορισμός για το έγκλημα του βιασμού».

Σχετικά με το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, η ανακοίνωση επισημαίνει: «Στη συγκυρία που εξελίσσεται η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωράει υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής...»

Σε ό,τι αφορά το αδίκημα του βιασμού, υπογραμμίζεται ότι «...ενώ η διεθνής τάση συζητά ήδη για τη διεύρυνση της νομικής έννοιας του βιασμού, η προτεινόμενη διάταξη επιχειρεί να εισαγάγει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την τέλεση του εγκλήματος, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη τη στοιχειοθέτηση του βιασμού. Σε μια συγκυρία που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια περιστατικά βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών και lgbtqi+ ατόμων, η έννοια του εγκλήματος θα πρέπει να 'ανοίγει' για να χωρέσει παρόμοια περιστατικά, παρά να 'κλείνει', βάζοντας περισσότερο νερό στον μύλο της έμφυλης βίας και αγνοώντας έτσι το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται μεν χωρίς τη χρήση σωματικής βίας, με την απουσία όμως ελεύθερης συναίνεσης του θύματος...».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Κίνηση ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό, ενώ παρέμβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε και ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α. Θανάσης Καμπαγιάννης.

Οι κατά περίσταση «αντιφασίστες»

Αν όμως παρεμβάσεις σαν τις παραπάνω εξέφρασαν ειλικρινή ανησυχία, αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα έσπευσαν να αναδείξουν και οι γνωστοί «α λα καρτ αντιφασίστες», οι οποίοι θυμούνται τη δίκη της Χρυσής Αυγής μόνο όταν επιδιώκουν να αντλήσουν πολιτικά οφέλη στην πολεμική τους εναντίον της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο χτύπημα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», που μιλά για «διάταξη - δώρο στη Χ.Α.», με αναφορά μάλιστα «σε μια δίκη που δεν λέει να τελειώσει». Και αυτό όταν η εφημερίδα θυμάται κατά καιρούς τους χρόνους της δίκης μόνο όταν είναι να επισημάνει κάποιες «υπόγειες συνδέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την Ακροδεξιά», ενώ, κατά τα λοιπά, η ενασχόλησή της με την ίδια τη δίκη, όπως άλλωστε η ενασχόληση όλων των ΜΜΕ που υποστηρίζουν τη Ν.Δ., είναι μηδενική. Το γεγονός μάλιστα ότι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής θεωρούν τους ρυθμούς της δίκης απολύτως αντίστοιχους με τη σοβαρότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης, αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την υποκρισία της εφημερίδας, η οποία, κατά τα άλλα, δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμπλέει πλήρως με το νεοναζιστικό μόρφωμα, σε θέματα όπως το «Μακεδονικό», οι τραμπουκισμοί των αγανακτισμένων υπερπατριωτών ή τα fake news για «συμφωνία τύπου Πρεσπών με την Τουρκία».

Σε αντίστοιχα υποκριτική γραμμή, μια σειρά από ιστοσελίδες που υποστηρίζουν τη Ν.Δ. προέβαλλαν τις ανακοινώσεις που χαρακτηρίζουν προβληματικές τις προτεινόμενες αλλαγές, απέκρυψαν όμως την αντίδραση του υπουργείου, αποδεικνύοντας ότι η υποτιθέμενη «αντιφασιστική» ευαισθησία τους ενεργοποιείται μόνο στο πλαίσιο της «θεωρίας των δύο άκρων», δηλαδή μόνο όταν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λάσπη εναντίον της Αριστεράς. Κατά τα άλλα, όπως αναμένεται μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν, οι σχολιαστές τους θα επανέλθουν από αύριο στη γραμμή ότι «ακροδεξιός κίνδυνος για την Ελλάδα δεν υπάρχει» και ότι ο μόνος κίνδυνος είναι η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση του υπ. Δικαιοσύνης στη Ν.Δ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης με χθεσινή (Τρίτη 12/3) ανακοίνωση - απάντηση στην Ν.Δ. τόνιζε ότι η δημόσια διαβούλευση είναι ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία, στην οποία θα κληθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες να καταθέσουν τις απόψεις τους.

«Είναι επίσης γνωστό ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των δικαστηρίων, έχει δώσει λύσεις στο θέμα των αιθουσών και των δικασίμων, συμβάλλοντας καίρια στην επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Η δημιουργία εντυπώσεων σχετικά με τα θέματα λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα αποτελεί, δυστυχώς, πάγια τακτική και επαναλαμβανόμενο θεσμικό ατόπημα της Ν.Δ.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)