to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας δεν επιτρέπει καθυστερήσεις και ανευθυνότητες

Αντιμετωπίζουμε στην χώρα μας όπως και σε πολλές άλλες την εφιαλτική πανδημία του κορωνοίου.


Η χώρα μας στην ουσία στον πάγο, λειτουργώντας τα απολύτως αναγκαία και βλέπουμε. Ήδη από 18/3 έκλεισαν και τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, έχοντας προηγηθεί σειρά μέτρων όπως κλείσιμο σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων γενικότερα, ΚΑΠΗ, εστιατορίων, αναστολή εκδρομών, συνεδρίων, ποδοσφαιρικών αγώνων. Παντού έχουν επιβληθεί αναγκαίοι κανόνες, οι πολίτες παραμένουμε σπίτι για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού, για άγνωστο διάστημα. Ενώ παντού επιβάλλονται κανόνες εκεί που η κυβέρνηση δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να τους επιβάλει είναι η εκκλησία. Αυτό αποφασίστηκε μόλις τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, δίνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιλέγει να μεταχειρίζεται την εκκλησία ή να δίνει την εντύπωση ότι την μεταχειρίζεται ως κάτι που δεν μπορεί να αγγίξει. Από τις 11 Μαρτίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε κηρύξει τον κορωνοιό ως πανδημία.

Πριν από αυτά ,πέρασαν μέρες που πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενημέρωση του κόσμου είχαν, οι παπάδες, οι θρησκόληπτοι γιατροί και οι γνωστοί ακραίοι υπουργοί της κυβέρνησης. Είδαμε γιατρούς να βάζουν σε δεύτερο πλάνο την επιστημονική αλήθεια υποκύπτοντας στις προσωπικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, Παπάδες που προκειμένου να πηγαίνουν οι πιστοί στην Εκκλησία αναπτύσσουν θεωρίες λίγο –πολύ εξαΰλωσης του ιού μέσα στους ναούς , Ατρόμητους πιστούς αλλά και πολιτικούς, που από την μια αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ και από την άλλη κοινωνούν και δεν φοβούνται γιατί τάχα έχουν βαθιά πίστη. Είδαμε επίσης βουλευτές-τηλεπωλητές να παραπληροφορούν για να κερδοσκοπούν και μόνο. Είδαμε την Δημόσια τηλεόραση να επιλέγει τις απευθείας συνδέσεις σε εκκλησίες για να μας πει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από την συνάθροιση στις εκκλησίες και από την θεία κοινωνία, να καλεί μητροπολίτες και παπάδες για να μας πείσει ότι με την πίστη δεν παθαίνεις τίποτα. Είδαμε τον υπουργό Ανάπτυξης να λέει διάφορα ,να βρίζει τους άπιστους, να κάνει σώου στα σούπερ μάρκετ για να επιθεωρήσει την κατάσταση, να μιλά για επάρκεια αντισηπτικών η οποία δεν υπήρχε ποτέ. Αλλά τέλος πάτων μας έχει χορτάσει στις ακρότητες και στα σώου αλλά όχι και τώρα. Πάει πολύ.

Είδαμε όμως και την κυβέρνηση ,μπροστά σε μια πανδημία να αφήνει ακόμα και την Κυριακή 15 Μαρτίου να γίνονται οι κυριακάτικες λειτουργίες και να συρρέουν οι πιστοί και μάλιστα να μας δείχνουν τα κανάλια και η ΕΡΤ πρώτη από όλους να κοινωνούν .Η ΕΡΤ η οποία δυστυχώς δείχνει τέτοια υποταγή και δουλικότητα στις επιθυμίες των αφεντικών που πολύ συχνά καταντά αφόρητα φαιδρή.

Όλα αυτά έγιναν και δεν αλλάζουν και η ευθύνη για την ανευθυνότητα της διαχείρισης που μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια για την δημόσια υγεία ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Ακόμα και καλοπροαίρετα να το δει κάποιος ,υπάρχουν ερωτήματα όπως πως γίνεται να έχει επιβληθεί μέχρι τις 14 Μαρτίου κλείσιμο των σχολείων, των κινηματογράφων, των εστιατορίων, μέχρι και των παραλιών; και για να επιβληθεί το μέτρο και στις θρησκείες έπρεπε να προηγηθεί η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου που είχε αποτέλεσμα ένα μεσοβέζικο ανακοινωθέν ,που ουσιαστικά έφερε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, έστω και αργοπορημένα. Η συνάθροιση είναι ίδια παντού και επιπλέον δύο μέρες αργότερα φθάσαμε στη απαγόρευση συναθροίσεων πάω από 10 άτομα.

Αποδεικνύεται δυστυχώς και πάλι η κυβέρνηση ανεύθυνη γιατί γνώριζε πως οι Εκκλησίες έπρεπε να κλείσουν, αλλά δεν το έκανε. Οι λόγοι πολλοί, αλλά κυρίως ότι οργιάζει το παρακράτος της ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβέρνηση με τους πάσης φύσεως υποστηρικτές, σκοταδιστές, που μας πάνε όχι απλά χρόνια πίσω μας πάνε σε άλλη πραγματικότητα, μας γυρίζουν στον Μεσαίωνα και στο «πίστευε και μη ερεύνα». Είναι μια κυβέρνηση γεμάτη εμμονικούς ακροδεξιούς που ονειρεύονται το Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια, τις βασκανίες και τα κατασκευασμένα θαύματα. Διόλου δεν νοιάζονται για την θρησκεία ,όπως και για την πατρίδα. Χρησιμοποιούν τα πάντα για να παραστήσουν τους θρήσκους ,τους πατριώτες ,αλλά στην ουσία για να χαϊδέψουν το ακροατήριο τους και για να διατηρούν την πελατεία τους.

Με την Δημόσια υγεία όμως δεν παίζεις παιχνιδάκια ,γιατί τα καταλαβαίνουμε και μακάρι να μην αποδειχθούν ολέθρια.

Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χίου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)