to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η διαμαρτυρία της Αφγανικής κοινότητας για τους νεκρούς στο Φαρμακονήσι μέσα από τον φακό του left.gr

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα μπροστά από τη Βουλή πραγματοποίησε στις 7/2 η αφγανική κοινότητα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νεκρούς πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι.


Στο φακό του left μίλησε ο Ρουίς Καζίμ, Γενικός Γραμματέας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα.

Οι διοργανωτές μοίρασαν την ακόλουθη προκήρυξη:

Τα αιτήματα των επιζώντων προσφύγων, της τραγωδίας του Φαρμακονησίου

Στην τραγωδία που έλαβε χώρα στις 20 Ιανουάριου του 2014, κοντά στις ακτές του Φαρμακονησίου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 11 άνθρωποι, 8 παιδιά και 3 γυναίκες. Η συγκεκριμένη βάρκα μετάφερε συνολικά 26 πρόσφυγες, 23 Αφγανοί και 3 Σύριοι, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά και 4 γυναίκες.

Όλοι μας, οι επιζώντες, έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι:

Είχαμε φθάσει κοντά στις ακτές του Ελληνικού νησιού όταν χάλασε η βάρκα μας. Μας εντόπισε το σκάφος του ελληνικού λιμενικού, μας πλησίασε και προσπάθησαν να μας γυρίσουν αθόρυβα ξανά πίσω στις τουρκικές ακτές. Δέσανε με το σκοινί τη βάρκα μας στο δικό τους σκάφος και ξεκίνησαν να μας τραβάνε με μεγάλη ταχύτητα προς τη Τουρκία. Στην διαδρομή, ενώ εμείς λόγο μεγάλης ταχύτητα αλλά και τη μη σταθερής πορείας του σκάφους (που πήγαινε ζικ-ζακ) κινδυνεύαμε να πνιγούμε, οι λιμενικοί μας απειλούσαν για να κάνουμε ησυχία.   


Περίπου για 10 ή 15 λεπτά με αυτό το τρόπο μας πάγαιναν προς της Τουρκία, από τη μεγάλη ταχύτητα και μη σταθερής πορείας της βάρκας, η πρύμνη της βάρκας μας έσπασε από σημείο που ήταν δεμένη με το σκοινί στο σκάφος του λιμενικού και άρχισε να μπαίνει νερό στη βάρκα μας.  Η ελπίδα μας να παραμείνει η βάρκα μας πάνω στο νερό τελείωσε και αρχίσαμε να φωνάζουμε όλοι μαζί και περισσότερα οι γυναίκες και τα παιδιά, για βοήθεια, και ότι η βάρκα μας βουλιάζει. Όταν κάποια στιγμή σταματήσει το σκάφος να τρέχει η βάρκα μας ήταν κοντά στο σκάφος του λιμενικού και εμείς προσπαθούσαμε να ανάβουμε στο σκάφος του λιμενικού, αλλά οι λιμενικοί μας χτυπούσαν με κλοτσιά εμποδίζοντας να ανέβουμε πάνω στο σκάφος τους. Μετά κόψανε το σκοινί που ήταν δεμένη η βάρκα μας στο σκάφος του λιμενικού με αποτέλεσμα η βάρκα με τα παιδιά και γυναίκες μέσα στην καμπίνα της άρχισε να βουλιάζει στο νερό. Εκείνη τη στιγμή μια γυναικά που είχε καταφέρει να βγει έξω από τη καμπίνα της βάρκας, ήταν ακόμα στην επιφάνια και κουνούσε χεριά της, ένας Σύριος που ήταν μαζί μας ήθελε να την βοηθήσει, βρήκε ένα κοντάρι, όταν προσπάθησε να την πιάσει για να ανεβεί στο σκάφος ένας λιμενικός τον χτύπησε με κλοτσιά, εμποδίζοντας τον να τη βοηθήσει […]

Ζητάμε από την Ελληνική δημοκρατία, την ευρωπαϊκή ένωση, των ενωμένων εθνών, με την αλληλεγγύη, συμπαράσταση και την υποστήριξης της Αφγανικής Κοινότητας, αλληλεγγύες οργάνωσες/συλλογικότητες καθώς και του κάθε σκεπτόμενο και δημοκράτη πολίτη παγκοσμίως να μας βοηθήσουν ώστε να πραγματοποιηθούν τα εξής αιτήματα μας  :

1) Να βρεθούν οι σωροί των ανθρώπων μας που πνίγηκαν

2) Ζητάμε να γίνουν σωστές, σοβαρές και ειλικρινές έρευνες σε βάθος  από ανεξάρτητες αρχές για να πέσει φως στο γεγονός. Έχουν συμβεί και άλλα αντίστοιχα περιστατικά με εκατοντάδες θύματα, θέλουμε να σταματήσει αυτή η κατάσταση

3) Να τιμωρηθούν οι φυσικοί αυτουργοί της τραγωδίας και ζητάμε δικαιοσύνη για μας ως θύματα της τραγωδίας

4) Να αποφασίσει η Ελληνική κυβέρνηση για την άδεια διαμονής μας και τον τόπο διαμονής μας

5) Να εξασφαλιστεί η καθημερνή μας επιβίωση, η κοινωνική και ψυχολογική μας υποστήριξη από το Ελληνικό κράτος. Επίσης ως θύματα κρατικής βίας, με αποτέλεσμα να χάσουμε τις γυναίκες και τα παιδιά μας, ζητάμε να θέτουμε υπό-προστασία είτε της Ελληνικής κυβέρνησης είτε του δικαστηρίου που έχει αναλάβει την υπόθεση μας ή οποιαδήποτέ κυβερνητική ή μη κυβερνητική οργάνωση για να αναλάβει την νομική, κοινωνική και ψυχολογική μας υποστήριξη.

6) Καθημερνά η αστυνομικοί μας σταματάει και μας πηγαίνει στο τοπικό τμήμα για ώρες, αφού το ξέρουν για την περίπτωση μας, ζητάμε να σταματήσουνε να μας παρενοχλήσουν

Και τέλος ξανά τονίζουμε ότι: Η σαφή και σοβαρή ερευνά για το περιστατικό στο οποίο πνίγηκαν οι οικογένειες μας και η συνεχή προσπάθεια να βρεθούν οι σωροί των ανθρώπων μας είναι τα σημαντικότερα αιτήματα μας.

Αν δεν βρούμε το δίκιο μας με τις Ελληνικές αρχές, και αν δεν δοθεί σημασία στην υπόθεση μας στην Ελλάδα, θα είμαστε αναγκασμένοι να απευθυνθούμε στις ευρωπαϊκές και διεθνές αρχές.  
 

Περισσότερες φωτογραφίες θα βρείτε στη σελίδα μας στο facebook

Διαβάστε ακόμα: Ανασύρθηκαν τέσσερις σοροί από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)