to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:24 | 24.10.2018

Κοινωνία

Η διαμαρτυρία για τους μουσικούς του δρόμου εξελίχθηκε σε… γιορτή νίκης! (φωτογραφίες-βίντεο)

Η… βουβή διαμαρτυρία που είχε προγραμματιστεί από τους μουσικούς τελικά έγινε ιδιαίτερα… ηχηρή καθώς εκατοντάδες άτομα στη Θεσσαλονίκη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα διαμαρτυρίας για την προσαγωγή από τις αστυνομικές αρχές μιας μουσικού του δρόμου που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την ποινική κατάργηση της «επαιτείας» για τους μουσικούς του δρόμου

Η κοπέλα που υπέστη αυτήν την «περιπέτεια» με τους αστυνομικούς ανέφερε στο dailythess.gr: «Μας ζητάνε να φύγουμε, λένε ότι αυτό που κάνουμε είναι ντροπή. Οι περαστικοί αντιδρούν με τον τρόπο τους, ρίχνοντας ποιήματα στιχάκια, τα οποία βγαίνουν από την ψυχή. Δεν είναι θέμα λύπησης» ενώ περιέγραψε την προσαγωγή της στο αστυνομικό τμήμα: «Ήρθε η αστυνομία και μου είπε να τους ακολουθήσω στο τμήμα. Αντέδρασα και είπα ότι δεν τίθεται θέμα επαιτείας, αλλά δεν ήθελαν να το καταλάβουν. Ωστόσο πήγα στο τμήμα και με άφησαν μετά από 45 λεπτά, έγινε διαμεσολάβηση από τον δικηγόρο του Συλλόγου Μουσικών Βόρειας Ελλαδας.

«Γιορτινές μέρες για τη Θεσσαλονίκη!»

«Σε λίγες ώρες από τα υπουργεία θα υπάρχει κατάργηση του νόμου περί επαιτείας. Πήραμε την νίκη! Γιορτινες μέρες για την Θεσσαλονίκη! Αυτό τελειώνει σήμερα εδώ, και φαίνεται το μέλλον από το μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης. Η διαμαρτυρία έγινε άηχη εξαρχής, αλλά σκοπός ήταν να δούμε την ανταπόκριση του κόσμου και για αυτό θα γίνει ηχηρή» δήλωσε ο τραγουδιστής Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο οποίος ανέδειξε το θέμα.

«Προσφέρουμε χαρά και συναισθήματα»

«Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε και να σκεφτούμε όλοι είναι ότι υπάρχουν παιδιά, ηλικίας 20 χρονών και μικρότερα, που παίζουν μουσικάρες και δεν μπορούν να εκφραστούν επειδή φοβούνται ότι θα γίνουν περιστατικά όπως αυτό. Δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα. Η μουσική είναι ο πιο εκφραστικός τρόπος συναισθημάτων, είναι έργο και πρέπει να ακούγεται παντού. Δεν προσβάλλουμε κανέναν, προσφέρουμε χαρά και συναισθήματα. Μένω έκπληκτος από την ανταπόκριση του κόσμου, αλλά όταν ο άνθρωπος φεύγει από τα καθημερινά προβλήματα του, βλέπει την γαλήνη, και η μουσική είναι γαλήνη, και βρίσκεται στον δρόμο απλόχερα» είπε ο Μίμης, μουσικός του δρόμου.

Εκπληκτική ήταν η ανταπόκριση των πολιτών που βρέθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους για να στηρίξουν τους μουσικούς του δρόμου. «Σκέψου να υπήρχε σε κάθε τετράγωνο της πόλης, ένας μουσικός που θέλει να εκφραστεί, η Θεσσαλονίκη θα ήταν ευτυχισμένη γεμάτη χρώματα και νότες» είπε ένας από τους συγκεντρωμένους.

«Προφανώς και θα στηρίξουμε και θα φωνάξουμε και θα νευριασουμε! Η μουσική είναι ο πολιτισμός μας, και σαν χώρα είναι το μόνο που μας έχει μείνει» είπε στο dailythess.gr ένας 20χρονος.

Στην πλατεία Αριστοτέλους βρέθηκε και ο Μάνου Τσάο!

Στο πλευρό των μουσικών που διαμαρτύρονταν στην πλατεία Αριστοτέλους για την προσαγωγή συναδέλφου τους για επαιτεία, βρέθηκε σήμερα ο διάσημος μουσικός Μανού Τσάο (Manu Chao), εκφράζοντας την συμπαράστασή του στον αγώνα τους.

«Και στη Βαρκελώνη έχουμε τα ίδια προβλήματα με τους μουσικούς που παίζουν στο δρόμο» είπε χαρακτηριστικά ο Manu Chao παίρνοντας τον λόγο στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρίνισε μάλιστα ότι οι μουσικοί διώκονται στην Ισπανία με νόμο που ισχύει εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια ενώ πολλές φορές κατάσχονται τα μουσικά τους όργανα. «Για να τα πάρουν πίσω, πρέπει να πληρώσουν περίπου 200 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Τη διαμαρτυρία διοργάνωσε ο Σύλλογος Μουσικών Βόρειας Ελλάδας (ΣΜΒΕ) μετά την προσαγωγή του μέλους του, Μαίρης Στεφάνου, η οποία έπαιζε μουσική στην πλατεία.

«Με πλησίασε ομάδα αστυνομικών το απόγευμα της περασμένης Κυριακής και μου ζήτησαν να τους ακολουθήσω στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου ισχυριζόμενοι ότι αυτό που κάνω είναι επαιτεία. Τελικά, με άφησαν μετά από περίπου μία ώρα αφού καταμετρήθηκαν και τα χρήματά μου- 7,5 ευρώ σύνολο» ανέφερε η κ. Στεφάνου τονίζοντας ότι γενικότερα «η τέχνη στο δρόμο δεν είναι επαιτεία και τα χρήματα που συγκεντρώνουν οι καλλιτέχνες είναι δωρεές».

Από την πλευρά του, ο τραγουδιστής Δημήτρης Ζερβουδάκης, από τον Σύλλογο Μουσικών Βόρειας Ελλάδας, δήλωσε ότι «είμαστε κοντά στο να απαλειφθεί η Μεταξική διάταξη που μας τυραννά (για την επαιτεία)», προτείνοντας παράλληλα «να γίνει μια συζήτηση για το ποια είναι η αιτία που προκαλεί την επαιτεία και όχι να ασκούνται διώξεις και κυνηγητά καθημερινά».

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να γκρεμισθεί εντελώς αυτός ο νόμος, δεν πρόκειται να σταματήσουμε, δεν θα επιτρέψουμε άλλη προσαγωγή και σύλληψη και καλούμε όλους τους μουσικούς τις επόμενες μέρες που είναι γιορτινές για τη Θεσσαλονίκη, να είναι στο δρόμο. 'Ολοι στον δρόμο, να παίζουν, να ασκούν την τέχνη τους, στο πλαίσιο βέβαια του ποινικού κώδικα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι κατατέθηκε στη βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παρασκευόπουλο και η σχετική τροπολογία, προκειμένου να αλλάξει ο νόμος για την επαιτεία.

Πηγή: dailythess.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)