to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η διαχείριση αστικών αποβλήτων επί τάπητος σε Συνέδριο 15-16 Γενάρη στην Αλεξανδρούπολη

«Μοντέλα Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων και ο Ρόλος των Ο.Τ.Α. – Εκτίμηση Χωρικών, Πληθυσμιακών και Οικονομικών Παραμέτρων»


H Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με πρωτοβουλία της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος, διοργανώνει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ειδικό θεματικό Συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη  (15-16 Ιανουαρίου 2016, Ξενοδοχείο Thraki Palace), με θέμα:

«Μοντέλα Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων και ο Ρόλος των Ο.Τ.Α. – Εκτίμηση Χωρικών, Πληθυσμιακών και Οικονομικών Παραμέτρων»

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διεξάγεται σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρούπολης και απευθύνεται στους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους της χώρας, καθώς επίσης στους συμβούλους ανάπτυξης των ΠΕΔ και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ασχολούνται με το Περιβάλλον.

Ο σκοπός του Συνεδρίου

Με τη διοργάνωση του Συνεδρίου της Αλεξανδρούπολης η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού  φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει μια Νέα Αρχή στο δημόσιο διάλογο για ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Θα δοθεί ο λόγος σε εξειδικευμένους επιστήμονες και τεχνοκράτες, με εμπειρία σε θέματα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων οι οποίοι θα αναφερθούν σε όλες τις πτυχές του θέματος (περιβαλλοντικές, οικονομικές, πληθυσμιακές, κλπ). Θα επίσης προβληθούν πετυχημένα παραδείγματα διαχείρισης απορριμμάτων από ευρωπαϊκές πόλεις. Ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους συμμετάσχουν στις εργασίες του Συνεδρίου να θέσουν τα ερωτήματά τους και να πάρουν απαντήσεις.

Νέα Αρχή και Λύσεις, μέσα από Δημόσιο Επιστημονικό Διάλογο

Η Κ.Ε.Δ.Ε. εκτιμά ότι για τη δρομολόγηση οριστικών, ουσιαστικών και βιώσιμων λύσεων στα θέματα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων απαιτείται να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, ανάλυση σε βάθος και επαρκής γνώση πάνω σε όλες τις πτυχές του θέματος, καθώς και να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα που απασχολούν το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 Τα βασικά ερωτήματα που θα συζητηθούν στο Συνέδριο είναι: 

• Πως επιδρούν οι δημογραφικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας στην επιλογή των πλέον κατάλληλων συστημάτων και τεχνολογιών διαχείρισης στερεών αποβλήτων;

• Τι συμπεράσματα μπορούν να βγουν από τις μέχρι σήμερα επιτυχίες και αποτυχίες της χώρας στη διαχείριση απορριμμάτων;

• Ποιά είναι τα όρια και οι περιορισμοί που επιδρούν στη βιωσιμότητα των προγραμμάτων ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή;

• Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει με προγράμματα ανακύκλωσης οργανικού και αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης;

• Ποιες είναι οι κλίμακες βιωσιμότητας για τα διαφορετικά μοντέλα διαχείρισης;

• Ποιές τεχνολογίες είναι οικονομικά βιώσιμές και κάτω από ποιές προϋποθέσεις;

• Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές εμπειρίες σε σχέση με τα παραπάνω ερωτήματα και πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για την ελληνική πραγματικότητα;

Στόχος μας είναι να σκιαγραφηθούν οι βασικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, μέσα από καινοτόμες διαδραστικές πρακτικές που θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στη διοργάνωση θεματικών συνεδρίων. Θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονες τεχνικές διαδραστικής συμμετοχής του κοινού και θα διεξαχθούν on-line δημοσκοπήσεις για τα υπό συζήτηση ερωτήματα. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν και συζητηθούν επί τόπου με τους συνέδρους, ενώ θα τροφοδοτήσουν με πλούσιο υλικό και τα τελικά συμπεράσματα.

Το πρόγραμμα και υλικό του συνεδρίου θα είναι διαθέσιμα από αύριο Παρασκευή στην ιστοσελίδα:www.modasa.gr | Οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδοθούν ζωντανά από www.modasa.gr, www.kedke.gr καθώς και από το www.localit.gr.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)