to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:03 | 16.03.2015

πηγή: sdna.gr

Αθλητισμός

Η διαφθορά το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, απαντούν οι φίλαθλοι

Ένας στους δύο Έλληνες (το ποσοστό ξεπερνά το 50% σε όσους δήλωσαν ότι το αγαπημένο τους άθλημα είναι το ποδόσφαιρο, ως εκ τούτου έχουν μεγαλύτερη ενημέρωση και γνώση γύρω από αυτό) πιστεύει ότι το βασικό πρόβλημα είναι η παραγοντική διαφθορά


Αντί προλόγου, μερικά στοιχεία για την πανελλαδική έρευνα με την υπογραφή της Metron Analysis, η οποία με την υπογραφή της σφραγίζει την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων. Για την επιλογή του δείγματος χρησιμοποιήθηκε μία απλή τυχαία δειγματοληψία από αρχείο τηλεφωνικών αριθμών και το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.402 (αριθμός πολύ υψηλός και αντιπροσωπευτικός σύμφωνα με την ίδια την εταιρία) ηλικίας 18 ετών και άνω. 

Η έρευνα πεδίου διεξήχθη από τις 18 ως τις 28 Φεβρουαρίου του 2015 και το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο, την ηλικία, την αστικότητα και την περιοχή κατοικίας. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δεν πρόκειται απλώς για μία πανελλαδική έρευνα, αλλά για μία επιστημονικά τεκμηριωμένη δημοσκόπηση, που καλύπτει όλα τα φάσματα της ελληνικής κοινωνίας, ως εκ τούτου τα ευρήματα είναι απολύτως αντιπροσωπευτικά της κοινής γνώμης. 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

Μαύρο στους παράγοντες! 
Το SDNA επιλέγει να ξεκινήσει την παρουσίαση της μεγάλης του έρευνας, από τα πιο καίρια και καυτά προβλήματα. Αυτά που ταλανίζουν τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, διότι σημασία έχει να δει κανείς, εσείς τι απαντήσατε και τι πιστεύει ο απλός καθημερινός κόσμος. Η εταιρία έθεσε την εξής απλή ερώτηση: Ποιό από τα παρακάτω πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου; Οι απαντήσεις της ελληνικής κοινωνίας είναι κόλαφος για όσους έχουν στα χέρια τους τις τύχες του. Οι μισοί και πλέον θεωρούν ως υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα, αυτό της διαφθοράς των παραγόντων. Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα: 

 
Ένας στους δύο Έλληνες (το ποσοστό ξεπερνά το 50% σε όσους δήλωσαν ότι το αγαπημένο τους άθλημα είναι το ποδόσφαιρο, ως εκ τούτου έχουν μεγαλύτερη ενημέρωση και γνώση γύρω από αυτό) πιστεύει ότι το βασικό πρόβλημα είναι η παραγοντική διαφθορά, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει πάρα πολύ και την πολιτική ηγεσία. Ως δεύτερο μείζον πρόβλημα λογίζεται η οπαδική βία, αφού ακριβώς ένας στους τέσσερις (25%) από αυτούς που δηλώνουν ως αγαπημένο τους άθλημα το ποδόσφαιρο την θεωρεί σημαντικότερη πληγή του, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός της διαφοράς του ποσοστού στην απάντηση «η διατησία» (13% έναντι 8% επί συνόλου των ερωτηθέντων) από αυτούς που ασχολούνται πιο ενεργά με το ποδόσφαιρο. 

Σε απλά ελληνικά: ο κόσμος (είτε αυτός που ασχολείται ενεργά με το ποδόσφαιρο είτε όχι) στην πλειοψηφία του δεν έχει πια απολύτως καμία εμπιστοσύνη στους παράγοντες του αθλήματος τους οποίους κατονομάζει ως υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα για το ποδόσφαιρο, πολύ πιο πάνω από το φαινόμενο της οπαδικής βίας.

Τι πιστεύουν ξεχωριστά οι οπαδοί του Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ;

Τα συμπεράσματα στο ίδιο ερώτημα είναι πολύ πιο εντυπωσιακά, αν αναλυθεί τι πιστεύουν ξεχωριστά οι οπαδοί των ομάδων, αφού τα αποτελέσματα είναι -αν μη τι άλλο- πολύ ιδιαίτερα. Δείτε τον παρακάτω πίνακα και θα αντιληφθείτε το γιατί…



Σε ό,τι αφορά τους οπαδούς του Ολυμπιακού που απάντησαν στο συγκεκριμένο ερώτημα για το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι φανερό ότι διαφοροποιούν ελαφρώς την στάση τους από τους οπαδούς των υπόλοιπων ομάδων. Για αυτούς το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα (είναι οι μόνοι που το πιστεύουν) είναι η οπαδική βία με ποσοστό που φτάνει το 46%

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού εμφανίζουν το μικρότερο ποσοστό (35%) στην απάντηση «διαφθορά των παραγόντων», ενώ παράλληλα φαίνεται να είναι οι πιο ευχαριστημένοι από την διαιτησία αφού μόνο το 4% (το μικρότερο ποσοστό από όλους τους οπαδούς) υποστηρίζει ότι αυτή αποτελεί το μείζον πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, την ώρα που η απάντηση αυτή εμφανίζει διψήφιο ποσοστό στους οπαδούς όλων των άλλων ομάδων. Τέλος οι οπαδοί των «ερυθρόλευκων» είναι αυτοί που εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό (7%) σε ό,τι αφορά την απάντηση «έλλειψη ανταγωνισμού».

Στις απαντήσεις όλων των υπολοίπων οπαδών (ακόμα και αυτών που δήλωσαν ότι δεν υποστηρίζουν κάποια ομάδα ή κάποια άλλη πλην Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρη) παρατηρείται μία αξιοθαύμαστη ομοιομορφία / ισορροπία. Μερικές παρατηρήσεις επιπλέον: 

✓ Οι οπαδοί της ΑΕΚ περισσότερο από αυτούς κάθε άλλης ομάδας στην συντριπτική τους πλειοψηφία (63%) κατονομάζουν την παραγοντική διαφθορά ως το σημαντικότερο πρόβλημα.

✓ Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και του Άρη είναι αυτοί που δίνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στην απάντηση «Διαιτησία». 

✓ Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού εμφανίζουν εντυπωσιακή συσπείρωση και οι απαντήσεις τους περιστρέφονται αποκλειστικά γύρω από τους άξονες παραγοντική διαφθορά / οπαδική βία / διαιτησία.

Η έρευνα συνεχίζεται. Τις αμέσως επόμενες ώρες θα διαβάσετε νέα εντυπωσιακά ευρήματα της δημοσκόπησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)