to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:29 | 25.10.2014

Διεθνή

Διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων στη Ρώμη: Πανιταλική απεργία σήμερα κατά της απελευθέρωσης των απολύσεων (φωτ.)

Μαζική η συμμετοχή ιταλών εργαζομένων, φοιτητών, συνταξιούχων και ανέργων στην διαδήλωση του ιταλικού κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι.


Η φωτογραφία, από την πλατεία Σαν Τζιοβάνι, όπως ανέβηκε στο λογαριασμό του συνδικάτου CGIL στο Τwitter

Βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπά από τη διαδήλωση, εδώ.

7.30 μ.μ.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας μετέφερε στη Ρώμη τα μέλη του χρησιμοποιώντας, μεταξύ των άλλων, 2.500 λεωφορεία, ένα πλοίο, δέκα τρένα και ένα αεροπλάνο.

Η επικεφαλής του Cgil Σουζάνα Καμούσο εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας, με την οποία η ιταλική κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει σημαντικά το δικαίωμα επαναπρόσληψης σε περίπτωση αναίτιας απόλυσης των εργαζομένων.

Embedded image permalink

Η συγκέντρωση όπως φαινόταν από την εξέδρα

Μια από ψηλά άποψη της συγκέντρωσης

«Από τον Ρέντσι ζητάμε θέσεις εργασίας, επενδύσεις, περισσότερα χρήματα για την επιστημονική έρευνα και τις υποτροφίες των νέων και να μην αλλάξει, προς το χειρότερο, την εργασιακή νομοθεσία» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Καμούσο.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αντιπροσωπείες εργαζομένων από όλες τις μεγαλύτερες ιταλικές επιχειρήσεις στις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία, λόγω απολύσεων που έχουν εξαγγελθεί: από το χαλυβουργείο του Τέρνι, στην κεντρική Ιταλία μέχρι την αεροπορική εταιρία Μeridiana, η οποία έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε περισσότερες από 1.200 απολύσεις.

...και της διαδήλωσης στη Ρώμη

 

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας έπειτα από εκείνη του 2002 κατά της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, στην οποία είχαν λάβει μέρος τρία εκατομμύρια Ιταλοί. (πληροφορίες από In.gr)

3.00 μ.μ.

Με κάθε μέσο άρχισαν να φθάνουν διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Ιταλίας από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, με τα συνδικάτα να ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να κατεβάσουν στους δρόμους ένα εκατομμύριο εργαζόμενους.

Πρελούδιο της μεγάλης αυτής κινητοποίησης ήταν οι στάσεις εργασίας που κηρύχθηκαν από χθες -κυρίως στον τομέα των μεταφορών- και οι πορείες που οργανώθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας κατά των περικοπών στον δημόσιο τομέα και των μεταρρυθμίσεων στην εργασιακή νομοθεσία, που σύμφωνα με τα συνδικάτα, διευκολύνουν τις απολύσεις, υπονομεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και δεν αντιμετωπίζουν τις βασικές αιτίες της στασιμότητας της οικονομίας.

Μεγάλες αφίσες που αναρτήθηκαν από χθες (Παρασκευή) σε διάφορα σημεία της Ρώμης δείχνουν τον Ιταλό πρωθυπουργό μαζί με τον επικεφαλής της Fiat Σέρτζιο Μαρκιόνε και την υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κάτω από το σύνθημα:  «Ας τους στείλουμε σπίτι τους για τους σωστούς λόγους!»

Ο Ρέντσι κέρδισε την υποστήριξη της πλειοψηφίας στην Βουλή τον Σεπτέμβριο για τις προτάσεις του, που αλλάζουν τους κανόνες για τις απολύσεις και τις προσλήψεις.

Οι μεν Ευρωπαίοι χειροκρότησαν τις μεταρρυθμίσεις -που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έχουν στόχο να γεφυρώσουν τον χάσμα μεταξύ των νέων και παλιών εργαζόμενων- αλλά τα συνδικάτα και η αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, επαναστάτησαν, καλώντας τον κόσμο να αντιδράσει.

«Οι ημέρες που μια διαδήλωση μπορεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν παρέλθει» είπε χθες Παρασκευή, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ρέντσι, τονίζοντας ότι ναι μεν σέβεται τις απόψεις των συνδικάτων αλλά δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Repubblica», μέχρι τις 11.00 το πρωί υπολογίζεται ότι είχαν φθάσει στην Ρώμη 150.000 άτομα από την επαρχία με 2.500 έκτακτα δρομολόγια τρένων και λεωφορείων και δυο πτήσεις τσάρτερ από τη Σαρδηνία.

Θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί η επιτυχημένη κινητοποίηση του 2002 όταν 3.000.000 διαδήλωσαν κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων που σχεδίαζε η τότε κυβέρνησης Μπερλουσκόνι , παραδέχονται τα συνδικάτα, αλλά ελπίζουν να πιάσουν τον στόχο τους, αυξάνοντας τις πιέσεις όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στους βουλευτές.

Πληροφορίες: Εφημερίδα των Συντακτών, La Repubblica

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)