to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 22.02.2017

Οικονομία

Η διαδικασία για την επιστροφή ποσού που εισπράχθηκε από τον πίνακα κατάταξης συμβολαιογράφου (εκπλειστηρίασμα) από τις περιφερειακές υπηρεσίες ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ

Τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνονται από τις περιφερειακές υπηρεσίες ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ για την επιστροφή ποσού που εισπράχθηκε από τον πίνακα κατάταξης συμβολαιογράφου (εκπλειστηρίασμα), εφόσον υπάρχει τελεσίδικη απόφαση Δικαστηρίου, περιγράφει, μεταξύ άλλων, σχετική εγκύκλιος.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, στις περιπτώσεις που δικαιούχος αμφισβητούμενων απαιτήσεων σε πίνακα κατάταξης πλειστηριασμού είναι το Δημόσιο, καταβάλλεται αμέσως το σύνολο της καταταγείσας απαίτησής του. Εάν, με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, αποβληθεί το Δημόσιο από τον πίνακα κατάταξης, το ποσό που εισπράχθηκε, επιστρέφεται ατόκως στον υπάλληλο του πλειστηριασμού μέσα σε δύο μήνες από την επίδοση στο Δημόσιο της τελεσίδικης απόφασης. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και στους πίνακες κατάταξης δανειστών, που συντάχθηκαν, πριν από την έναρξη ισχύος της, δηλαδή πριν από τις 05/04/2013.

Επιπρόσθετα, οι διατάξεις περί άμεσης καταβολής της καταταγείσας απαίτησης του Δημοσίου εφαρμόζονται, αναλόγως και στις πτωχευτικές διανομές, καθώς και σε κάθε άλλη διαδικασία κατάταξης δανειστών, ανεξάρτητα από τις διατάξεις που την διέπουν, π.χ. πτωχευτικές διανομές, ειδικές εκκαθαρίσεις, κλπ.

Οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται ανάλογα σε όλους τους οργανισμούς και φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι απαιτήσεις των οποίων εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Ν.Δ. 356/1974 (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων-ΚΕΔΕ). Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες ΚΕΑΟ οφείλουν να παρακολουθούν σχολαστικά τις εκκρεμείς σχετικές υποθέσεις και, σε περίπτωση καθυστέρησης, να οχλούν εγγράφως τον αρμόδιο συμβολαιογράφο (ή το σύνδικο εκκαθαριστή για τις περιπτώσεις πτωχευτικών διανομών εκκαθαρίσεων), ζητώντας την άμεση απόδοση της καταταγείσας απαίτησης.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις που, με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, αποβληθεί το ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ από τον πίνακα κατάταξης, το ποσό που εισπράχθηκε επιστρέφεται ατόκως στο αρμόδιο όργανο, π.χ. στον υπάλληλο του πλειστηριασμού μέσα σε δύο μήνες από την επίδοση στο ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ της τελεσίδικης απόφασης.

Οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνονται από τις περιφερειακές υπηρεσίες ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ για την επιστροφή ποσού που εισπράχθηκε από τον πίνακα κατάταξης συμβολαιογράφου (εκπλειστηρίασμα), εφόσον υπάρχει τελεσίδικη απόφαση Δικαστηρίου είναι οι παρακάτω:

- Ακύρωση του γραμματίου είσπραξης από εκπλειστηρίασμα.

- Ενημέρωση της οικονομικής υπηρεσίας του αρμοδίου υποκαταστήματος με υπηρεσιακό σημείωμα, για να προβεί σε αντιλογισμό.

- Έκδοση επιταγής από την οικονομική υπηρεσία του υποκαταστήματος, σε διαταγή του αρμοδίου οργάνου, π.χ. συμβολαιογράφου.

- Υπογραφή από το αρμόδιο όργανο, π.χ. συμβολαιογράφο του συνημμένου εντύπου υπεύθυνης δήλωσης ότι παραλαμβάνει την επιταγή για το συγκεκριμένο ποσό από επιστροφή εκπλειστηριάσματος, σύμφωνα με τη σχετική δικαστική απόφαση.

Στην περίπτωση που ο συμβολαιογράφος δεν προσέλθει στην υπηρεσία ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ και προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση επιστροφής, πέραν των δύο μηνών, αναλαμβάνει υπάλληλος της υπηρεσίας να του επιδώσει την επιταγή, παραλαμβάνοντας υπογεγραμμένη από αυτόν την υπεύθυνη δήλωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)