to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

2:06 | 30.03.2016

Πολιτική

Η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα: «κ. Μητσοτάκη, αναμασάτε πρωτοσέλιδα του Ψυχάρη» (βίντεο)

«Κάνατε το εντυπωσιακό σας κλείσιμο, κ. Μητσοτάκη, κάνατε αυτό που σας ζητάνε δύο μήνες. Να πείτε "εκλογές, φύγετε κ. Τσίπρα"», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη δευτερολογία του λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. Βίντεο και ολόκληρη η δευτερολογία του πρωθυπουργύ.


Την ευθυγράμμιση των λεγόμενων του Κυρ. Μητσοτάκη με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του συγκροτήματος Ψυχάρη επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στην ειδική συζήτηση για τη διαπλοκή. «κ. Μητσοτάκη, αν έχετε για λογογράφο τον κ. Ψυχάρη, να τον αλλάξετε, είναι πολύ προβλέψιμος», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ ότι κανονικά το κοινοβούλιο δεν έπρεπε να συζητά θέματα δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι αντίθετα πρέπει να συζητά και να ελέγχει τονίζοντας ότι η βουλή δεν είναι για να παύει ποινικές διώξεις και να αμνηστεύει υποδίκους.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με διάφορες τοποθετήσεις προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει και έχει διαλύσει την οικονομία και επικαλέστηκε την έκθεση του ΟΟΣΑ λέγοντας ότι λέει τα αντίθετα και ότι προβλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας επίσης στις δηλώσεις περί εκλογών εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όταν γίνουν οι εκλογές η ΝΔ θα ηττηθεί και πάλι όπως ηττήθηκε και στις προηγούμενες εκλογές. «Φροντίστε να μην είστε ο νεότερος αρχηγός κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που φεύγει νωρίτερα», σημείωσε, απαντώντας σε αντίστοιχη ρήση του Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο στη βουλή για να αρθούν οι παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στην δικαιοσύνη και ειδικότερα τις 13 παρεμβάσεις που απαρίθμησε στην πρωτολογία του.

 
 

Ολόκληρη η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη (29/3/2016):

Αντιλαμβάνεστε ότι το γεγονός πως η Βουλή έχει για πρώτη φορά τόσα κόμματα, μάλλον πρέπει να μας αναγκάσει να βάζουμε τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις πιο νωρίς, διότι οι δευτερολογίες πηγαίνουν μετά τις δώδεκα, μετά τη μία το βράδυ και βεβαίως νομίζω ότι κουράζονται και όσοι μας παρακολουθούν, αλλά και οι Βουλευτές.

Θα ήθελα λοιπόν να μιλήσω στη δευτερολογία μου αποκλειστικά για να απαντήσω σε ορισμένα σημεία της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη και για να αναδείξω ορισμένα ζητήματα, όσο πιο σύντομα μπορώ.

Κύριε Μητσοτάκη, η παρουσία σας –επιτρέψτε μου την εκτίμηση- ήταν εξαιρετικά αμήχανη. Κατέθεσα δεκατρείς παρεμβάσεις. Ίσως πράγματι, ναι, να σας έθεσα σε αμηχανία, γιατί σας θύμισα την υπόθεση SIEMENS, αλλά δεν δικαιολογείται.

Εξέθεσα, με ΦΕΚ, δεκατρείς παρεμβάσεις που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στη Δικαιοσύνη. Και εσείς αντί να σχολιάσετε –έστω, προσπάθησε ο πρώην υπουργός κ. Αθανασίου- κάτι εξ αυτών, ήρθατε και καταθέσατε στα Πρακτικά ένα σκίτσο του Αρκά.

Όμως, ξέρετε, η συζήτηση αυτή είναι μια πολύ σοβαρή συζήτηση. Και θα σας καλούσα να σοβαρευτείτε, διότι το να συζητά κανείς σ’ αυτόν τον τόπο για διαπλοκή και για διαφθορά είναι εξαιρετικά εύκολο. Το να βάζει όμως το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων δεν είναι εύκολο ούτε σύνηθες.

Εγώ, σήμερα, προσπάθησα να δώσω στοιχεία και να σας καλέσω να απαντήσετε σ’ αυτά. Εσείς, αντί να απαντήσετε στα ερωτήματα που σας έθεσα, πετάξατε την μπάλα στην εξέδρα. Δεν είπατε κουβέντα για την ταμπακιέρα και τη διαπλοκή, για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης της Siemens, που σας κάλεσα να πάμε μαζί, για την εξεταστική επιτροπή, όπου μπορεί να σας δοθεί και μια ευκαιρία να ανοίξετε το θέμα. Μαθαίνω ότι θέλετε να αντιμετωπίσετε το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, το δυσβάσταχτο χρέος των 210 εκατομμυρίων. Μπορεί να σας βοηθήσει αυτή η εξεταστική επιτροπή. Δεν μας είπατε αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε.

Μας είπατε μόνο ότι σε μια κανονική χώρα το Κοινοβούλιο δεν συζητάει για τη Δικαιοσύνη. Δεν το είχα σκεφτεί αυτό. Ίσως κατά τη δική σας αντίληψη το Κοινοβούλιο μάλλον είναι, σε ό,τι αφορά στη Δικαιοσύνη, για να παύει ποινικές διώξεις και να αμνηστεύει υποδίκους. Στη δημοκρατία όμως, που υπάρχει η διάκριση των εξουσιών, η μία εξουσία οφείλει να ελέγχει την άλλη. Προφανώς συζητάμε στο Κοινοβούλιο για τη Δικαιοσύνη και παίρνουμε και αποφάσεις που αφορούν στη Δικαιοσύνη.

Η πλειοψηφία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, το προηγούμενο διάστημα την τριετία 2012-2015 παρενέβη με μια σειρά από αποφάσεις που αφορούσαν στη Δικαιοσύνη με κατάφωρα αντισυνταγματικές διατάξεις. Άκουσα σήμερα ένα μέρος της Αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, να προκαλεί –με την θετική έννοια του όρου- λέγοντας ότι εφόσον έχετε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτές τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη να τις άρετε. Αποδέχομαι την πρόκληση αυτή και πράγματι θα φροντίσουμε το επόμενο διάστημα, σε συνεννόηση με όσους συμφωνούν με αυτή τη σκέψη, με ένα νομοσχέδιο που θα αφορά ζητήματα Δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της διαφθοράς να άρουμε αυτές τις νομοθετικές παρεμβάσεις, τις κατάφωρα αντισυνταγματικές που αφορούσαν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Οφείλω, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, να κάνω μια παρένθεση στα θέματα της Δικαιοσύνης που συζητάμε. Θέλω, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, να ασχοληθώ για πέντε λεπτά με την προσπάθεια που έκανε ο κ. Μητσοτάκης να δημιουργήσει την εικόνα, για άλλη μια φορά, ότι για όλα τα δεινά που έχουν βρει αυτόν τον τόπο ευθύνεται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που βρίσκεται εδώ και δεκαπέντε μήνες στη διακυβέρνηση του τόπου, ενώ βεβαίως η πολυετής διακυβέρνηση των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και, ιδιαίτερα η διακυβέρνηση μετά την κρίση, δεν έχει καμία ευθύνη. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μια εικόνα κοινωνικής καταστροφής, διάλυσης, διάλυσης της οικονομίας, διάλυσης εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, για την οποία θεωρεί ότι ευθύνεται η Κυβέρνησή μας κι όχι ότι είναι ένα παγκόσμιο θέμα, μια ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση, την επίλυση της οποίας συζητούν σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλα τα διεθνή fora. Προσπάθησε να παρουσιάσει την ψευδή, προφανώς, εικόνα, ότι τα πάντα έχουν καταστραφεί στην οικονομία τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες.

Για κακή του τύχη όμως, πριν από λίγες μέρες στη χώρα ήταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, ο κ. Γκουρία, και παρουσίασε μια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Αυτή η έκθεση διαψεύδει πλήρως τη βασική αφήγηση και επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ κατά την πρώτη περίοδο, που διαπραγματεύθηκε σκληρά, πράγματι, διέλυσε τη χώρα και την οδήγησε στα βράχια.

Τι λέει, λοιπόν, αυτή η έκθεση; Αυτή η έκθεση λέει ότι από το 2011 έως το 2014, δηλαδή οι κυβερνήσεις σας πήραν μέτρα συνολικού ύψους 63 δισεκατομμυρίων ευρώ και η χώρα προέβη σε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, αντίστοιχη της οποίας δεν έχουμε δει σε αναπτυγμένη χώρα στον κόσμο. Αποτέλεσμα ήταν το έλλειμμα να μειωθεί, λέει η έκθεση, κατά 27 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν ένα προς δύο, τα μέτρα με τη μείωση του ελλείμματος, αλλά το τίμημα ήταν η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και η απώλεια του ενός τετάρτου του εθνικού μας πλούτου.

Φυσικά, τα ξέρατε αυτά δεν χρειαζόταν ο κ. Γκουρία για να σας τα πει. Όμως, κάπου αλλού ήσασταν εσείς, κύριε Μητσοτάκη, εκείνη την εποχή. Μέσα σε τρία χρόνια καταφέρατε να φέρετε μέτρα 63 δισεκατομμυρίων και να καταστρέψετε το ένα τέταρτο του εθνικού πλούτου και εσείς λέτε ότι σε δεκαπέντε μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ τα κατέστρεψε όλα.

Και βεβαίως, είναι στην κρίση του ελληνικού λαού, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έφερε μια συμφωνία, η οποία συμφωνία προβλέπει μια δημοσιονομική προσαρμογή -και συζητούμε τώρα για την τριετία, για μέτρα τα οποία είναι 5-6 δισεκατομμύρια, όχι 62 δισεκατομμύρια που πήρατε εσείς- και αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή είχε μια πολύ ομαλότερη επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας.

Οι αρχικές προβλέψεις, λέει η έκθεση ΟΟΣΑ, ήταν να έχουμε μια τεράστια ύφεση και στην πραγματικότητα, έχουμε στασιμότητα, μια ύφεση του 0,3%, παρά τα capital controls που επέβαλαν εκδικητικά. Παράλληλα, οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ σε αυτή τη χώρα που καταστρέφεται, κατά την εκτίμησή σας, λένε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 επιστρέφουμε στην ανάπτυξη ξανά, ότι το 2017 θα έχουμε ανάπτυξη 2%. Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ λένε ότι η ανεργία από το 26% πέρυσι τον Γενάρη έχει πέσει στο 24%. Δεν πανηγυρίζουμε για αυτό, βέβαια. Είναι τεράστια η ανεργία. Όμως, αυτή δεν είναι εικόνα μιας χώρας που καταστρέφεται, που δημιουργείτε εσείς, διαρκώς.

Βεβαίως, θα ήθελα, επίσης, να πω κάτι το οποίο ξεχνάτε κάθε φορά, το παραβλέπετε, ότι παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και τα capital controls, που ήρθαν ως απότοκο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, το 2015 υπερβήκαμε τον στόχο σε έσοδα κατά 0,25% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 0,2%.

Την εποχή του δικού σας success story -έτσι το λέγατε- όταν παίρνατε, δηλαδή, τα μέτρα ισοπέδωσης και διάλυσης του εθνικού πλούτου και λέγατε success story, είχατε για το 2014 στόχο πλεονάσματος 1,5% και εμείς βρήκαμε πλεόνασμα 0,4%, δηλαδή είχαμε ένα κενό 2,2 δισεκατομμύρια. Αν δεν γίνονταν εκλογές -που διαρκώς λέτε ότι θα είχαμε σωθεί αν δεν γίνονταν εκλογές- αν δεν υπήρχε, δηλαδή, η προεδρική εκλογή, τι θα έπρεπε να πάρετε εσείς; Τα 2,2 δισεκατομμύρια, που αφορούσαν το κενό που δεν καλύψατε το 2014 και, βεβαίως, επιπλέον μέτρα ύψους 8 δισεκατομμυρίων για τη διετία 2015-2016, όπως προέβλεπαν οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος της προηγούμενης συμφωνίας, που εμείς αλλάξαμε.

Ποιον, λοιπόν, θέλετε να παραπλανήσετε και να κοροϊδέψετε; Θέλετε να μιλήσουμε με νούμερα; Να μιλήσουμε με νούμερα. Δεν ισχυρίζομαι ότι η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία είναι μια κατάσταση παραδεισένια. Κάθε άλλο, ίσα-ίσα, λέω ότι, όταν έχει η χώρα απωλέσει το ένα τέταρτο του εθνικού της πλούτου μέσα σε τέσσερα χρόνια, η ανάκαμψη είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Όμως, από την άλλη πλευρά, με το να δημιουργείτε διαρκώς ένα κλίμα και μια αφήγηση η οποία δεν μπορεί να πατήσει στο έδαφος της πραγματικότητας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ κατάφεραν να διαλύσουν την οικονομία, ενώ εσείς τα πηγαίνατε περίφημα, νομίζω ότι δεν μπορεί να σας πιστέψει κανείς, κύριε Μητσοτάκη.

Μας λέτε, επίσης, ότι με βάση τις πολιτικές που εφαρμόζουμε φέρνουμε διαρκώς φόρους στους Έλληνες πολίτες.

Ξεχνάτε αυτά τα οποία φέρατε εσείς. Και παραφράζετε διαρκώς και δηλώσεις Υπουργών -το σύστημα της «κοπτοραπτικής» σε όλο του το μεγαλείο-, με τα συγκροτήματα της διαπλοκής και στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό Τύπο να σας στηρίζουν.

Δεν μπορείτε, όμως, κύριε Μητσοτάκη, να παραβλέψετε το γεγονός ότι εμείς διαπραγματευόμαστε ένα φορολογικό νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος, μια πρόταση που οκτώ στους δέκα πολίτες δεν τους επιβαρύνει, ενώ εννιά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες όχι μόνο δεν τους επιβαρύνει, αλλά τους ευνοεί και εννιά στους δέκα αγρότες όχι μόνο δεν τους επιβαρύνει, αλλά τους ευνοεί. Κι αυτός ήταν κι ένας από τους βασικούς λόγους που υπήρξε ένα έδαφος, μία επαφή στην προσπάθεια διαλόγου που κάναμε μαζί τους και γι’ αυτό σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις.

Βέβαια, κύριε Μητσοτάκη, έχω την αίσθηση ότι το ζήτημα της πλειοψηφίας εσάς δεν σας απασχολεί και τόσο. Είστε λίγο αλλεργικός στην έννοια της κοινωνικής πλειοψηφίας. Σήμερα, μάλιστα, κάνατε έναν περίεργο χαρακτηρισμό. Μιλήσατε για την «αδαή» κοινωνική πλειοψηφία και θα ήθελα να μου εξηγήσετε τι εννοείτε.

Πάντως, στις δημοκρατίες οι πλειοψηφίες είναι αυτές που αποφασίζουν, για κακή σας τύχη. Και αποφάσισαν τρεις φορές και θα αποφασίσουν κι άλλη, αν χρειαστεί, θα σας στείλουν στη γωνία της αντιπολίτευσης, προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα και την προοπτική να ανοίξουμε έναν δρόμο ελπίδας και εξόδου από την κρίση.

Θέλω, επίσης, να αναφερθώ στο γεγονός ότι περιγράψατε μια κατάσταση διάλυσης σε ό,τι αφορά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Δεν μπορώ να παραλείψω το γεγονός ότι πηγαίνετε στις Βρυξέλλες και φοράτε ένα άλλο «κοστούμι», πιο ευρωπαϊκό. Κι εκεί πηγαίνετε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και κάνετε δηλώσεις ότι ήταν «μονομερείς ενέργειες» -έτσι είπατε εκεί- το κλείσιμο των συνόρων, όπως πράγματι ήταν, ενώ εδώ στις δηλώσεις σας λέτε ότι «ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», την οποία δεν κατάλαβα εγώ και την υπέγραψα.  

Κι όχι μόνο αυτό. Εδώ είσαστε ο πρώτος που ζητάτε την παραίτηση του κ. Μουζάλα, ενώ εκεί, στις κατ’ ιδίαν σας συνομιλίες, παριστάνετε τον υποστηρικτή του, παριστάνετε τον άνθρωπο εκείνον που δεν θεωρεί ότι τα ζητήματα αυτά είναι κρίσιμης σημασίας για να παραιτηθεί ένας Υπουργός και το «παίζετε» Ευρωπαίος. Άλλα μέσα, άλλα έξω.

Κάποια στιγμή, όμως, κύριε Μητσοτάκη, επειδή, ξέρετε, είναι μικρός αυτός ο κόσμος κι επειδή ζούμε σε μια εποχή που η Ευρώπη παίζει καθοριστικό ρόλο, δεν θα μπορείτε να συνεχίζετε για πολύ. 

Για τα ζητήματα της διαπλοκής, «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Η ομιλία σας ήταν ένα αναμάσημα κάποιων χαρακτηριστικών πρωτοσέλιδων συγκροτημάτων του Τύπου. Βέβαια, και την προηγούμενη φορά ήρθατε εδώ και μας είπατε μια ιστορία για τον Ναπολέοντα, που ήταν το κεντρικό άρθρο του ηλεκτρονικού «Βήματος».

Σήμερα ήρθατε εδώ και μας είπατε ότι «η χώρα βουλιάζει στη λάσπη και στους βάλτους της Ειδομένης και η Κυβέρνηση προσπαθεί να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους». Κάτι μου θυμίζει αυτό. Είναι ο σημερινός τίτλος των «Νέων».

Επίσης, μας είπατε ότι «η χώρα είναι ανοχύρωτη, ότι η προσφυγική κρίση έχει καταπιεί την Κυβέρνηση, ότι στην Ειδομένη και στον Πειραιά έχουμε ανθρωπιστικές βόμβες». Κάτι μου θυμίζει αυτό. Είναι ο τίτλος του «Βήματος» της προηγούμενης Κυριακής.

Επίσης, μας είπατε ότι «η Κυβέρνηση αυτή δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο, δεν μπορούμε να βγούμε από τα γραφεία μας». Και κάτι μου θύμισε αυτό. Είναι ο τίτλος των «Νέων» του Σαββάτου.

Κύριε Μητσοτάκη, εάν έχετε προσλάβει για λογογράφο τον κ. Ψυχάρη, μάλλον να αλλάξετε λογογράφο, διότι ο κ. Ψυχάρης είναι πολύ προβλέψιμος και σας εκθέτει.

Βέβαια, για να μην παρεξηγώ, δεν αναφερθήκατε μόνο στα πρωτοσέλιδα του συγκεκριμένου συγκροτήματος. Βεβαίως, καταπιαστήκατε και με μία σειρά πρωτοσέλιδα της ναυαρχίδας του «κίτρινου Τύπου» του γνωστού κομιστή, όπου κάθε Κυριακή έχει και ένα πρωτοσέλιδο που αφορά ζητήματα, κατά την άποψή μου, με τα οποία κανείς θα έπρεπε ή να γελάσει ή να κλάψει, δεν ξέρω. Παρ’ όλα αυτά, αναφερθήκατε με ιδιαίτερο πάθος στο γεγονός ότι προσλαμβάνουμε –λέει- κολλητούς, λες και εσείς, που είχατε πενήντα δύο μετακλητούς στο Υπουργείο σας, είχατε προσλάβει ανθρώπους με κριτήρια και κάνατε OpenGov, ΑΣΕΠ.

Όμως, εγώ θέλω να σας πω κάτι, κύριε Μητσοτάκη, και σας το λέω πολύ ειλικρινά. Ξέρετε, αν κάποιος είναι καφετζής, μπάρμαν, ακόμα και σκουπιδιάρης, είναι έντιμη δουλειά. Το να είναι λαμόγιο, όμως, και να βγάζει έξω τα λεφτά αφορολόγητα και να κλέβει το ελληνικό δημόσιο, αυτή δεν είναι έντιμη, αυτή είναι ανέντιμη δουλειά! Και εσείς δεν είπατε κουβέντα, για άλλη μια φορά, αλλά καλύψατε τον κ. Παπασταύρου, στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά.

Αναφερθήκατε, βεβαίως, ξανά, για να καλύψετε τον κ. Σαμαρά, στο θέμα της λίστας Μπόργιανς. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς μας είπατε, για άλλη μια φορά, εδώ. Διότι εγώ ήρθα την προηγούμενη φορά στη Βουλή –απ’ ό,τι θυμάμαι δεν είχατε κάποια ανειλημμένη υποχρέωση, αλλά επιλέξατε να μην αντιπαρατεθείτε, μπορεί να έχετε κάποιους επικοινωνιολόγους που ενδεχομένως σας δίνουν αυτή τη συμβουλή, δικαίωμά σας- και κατέθεσα μια επιστολή του ίδιου του κ. Μπόργιανς, η οποία επιστολή δεν έχει ημερομηνία το 2012, αλλά 24 Φεβρουαρίου του 2016.

Η επίσημη μετάφραση που έχουμε εμείς από το Υπουργείο Εξωτερικών λέει το εξής: «Μπορώ να επιβεβαιώσω την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών μας, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD.», που πιο κάτω λέει ότι αφορούσαν Έλληνες φορολογούμενους.

Το καταθέτω για τα Πρακτικά

Και η τότε Κυβέρνηση Σαμαρά αρνήθηκε, δια του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, του κ. Μπούρα. Και έρχεστε εσείς τώρα πάλι να αναπαραγάγετε ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» της προηγούμενης Τρίτης, που ήταν να γίνει η συνεδρίαση και ανεβλήθη, το οποίο έφερνε την μεγάλη αποκάλυψη, ότι ο κ. Πλεξίδας απεκάλυψε ότι δεν υπήρχε –λέει- CD.

Όμως, κοιτάχτε τώρα μια σύμπτωση, διαβολική. Έχω την τηλεομοιοτυπία, το τηλεαντιγράφημα του κ. Πλεξίδα από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ προς την Πρεσβεία του Βερολίνου. Τι τίτλο έχει; Σας το διαβάζω. Έχει τον εξής τίτλο: «Θέμα: «Πρόσκληση Υπουργού Οικονομικών Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας σε υπογράφοντα, προκειμένου να συζητήσει θέμα οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων».

Το καταθέτω στα Πρακτικά. Για να μην μας τρελάνετε κιόλας!

Τώρα να σας πω ορισμένα πράγματα για την ταμπακιέρα, γιατί πράγματι δεν πρέπει να μακρηγορήσω. Αντί άλλης απάντησης, θέλω να σας διαβάσω, σχετικά με τα όσα είπατε για τις καταγγελίες μου περί παρεμβάσεων που διέπραξε η προηγούμενη Κυβέρνηση, τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων στις 12/6/2014:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας με ανησυχία παρατηρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα φαινόμενα που δίνουν την εντύπωση ακατανόητης ως προς τον ρυθμό και το ρυθμιστικό πεδίο νομοθέτησης, καθώς και ενέργειες εκτελεστικής λειτουργίας που διασπούν την αντίληψή της ως λειτουργίας θεσμικά αναπόσπαστης με τη δικαιοσύνη. «Ειδικότερα», συνεχίζουν οι εισαγγελείς συνάδελφοι σας, κύριε Αθανασίου, «προξενεί προβληματισμό η τάση νομοθέτησης με τρόπο που ενίοτε υποθάλπει ευλόγως την υποψία ότι εξυπηρετούν σκοπούς κείμενους, πέραν της διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος». Και καταθέτω για τα Πρακτικά το Δελτίο Τύπου. Αυτά έλεγαν τότε.

Αλλά, κύριες και κύριοι Βουλευτές, δεν είναι εύκολο κανείς να κάνει το μαύρο άσπρο, τη νύχτα μέρα.

Θέλω να πω και δυο λόγια για το θέμα των εκβιαστών.

Κύριε Μητσοτάκη, πραγματικά σήμερα διαπράξατε μία πρωτοτυπία. Δεν ξέρω εάν σε αυτήν την Αίθουσα έχει ποτέ άλλοτε διαπράξει τέτοια γκάφα Αρχηγός κόμματος, όχι Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Διότι, τι κάνατε; Αυτοκαταγγελθήκατε. Σας είπαμε να καταθέσετε στα Πρακτικά όχι μόνο αυτά τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε σχέση με τα τιμολόγια του κ. Μαυρίκου, τον οποίο τον πληρώνατε εσείς -απ’ όσα έχουν δημοσιευθεί, εγώ δεν έχω άλλη εικόνα- 17.850, 17.850, πάλι 17.850, 18.150 -μετά ανέβηκε η τιμή-, 18.150, 18.450, 18.450, τιμολόγια από το 2009 έως το 2010. Τα καταθέτω για τα Πρακτικά. Τα ξέρετε, βέβαια. Σας είπα «Φέρτε μας κι άλλα, εάν έχετε και εξηγήστε μας γιατί τον πληρώνατε αυτόν τον κύριο».

Κι εσείς αντ’ αυτού τι ήρθατε να μας πείτε; Ήρθατε να μας πείτε ότι δεν τον πληρώναμε μόνο εμείς. Τον πληρώνατε κι εσείς. Γιατί; Γιατί, λέει τον πλήρωνε η ΝΕΡΙΤ. Η ΝΕΡΙΤ, προσέξτε, η ΝΕΡΙΤ! Και καταθέσατε στα Πρακτικά το αποδεικτικό αυτό, μία απόφαση την οποία την υπογράφει ποιος; Ο κ. Πέτρος Μάης, ο άνθρωπος που διόρισε ο κ. Φορτσάκης, αν δεν κάνω λάθος. Ο άνθρωπος που διόρισε η Κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, όταν απέπεμψε μέσα σε μια νύκτα τον κ. Μακρυδημήτρη, επειδή απαίτησε ο κ. Σαμαράς στον Μακρυδημήτρη τότε να μην δείξει την ομιλία μου στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Τον διορίσατε τον κ. Μάη.

Βεβαίως, για τέσσερις μήνες εμείς δεν αγγίξαμε την ΕΡΤ. Φέραμε νόμο στη Βουλή. Η ΝΕΡΙΤ λειτουργούσε με το παλιό καθεστώς, με την παλιά διοίκηση. Αποφάσιζε αυτά που αποφάσιζε και εμείς μετά ήρθαμε και φτιάξαμε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ.

Κι ήρθατε εσείς να φέρετε τη μεγάλη απόδειξη ότι οι δικοί σας έκαναν νέες συμβάσεις με τον Μαυρίκο! Ε, συγχαρητήρια, κύριε Μητσοτάκη, έχετε σπάσει τα ταμεία!

Αλλά εγώ θα έρθω εδώ να σας δώσω τι έγινε μετά, όταν βγήκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ και διορίστηκε ο Ταγματάρχης. Έχω εδώ τις καταγγελίες Μαυρίκου κατά του κ. Παππά, του κ. Κρέτσου και του κ. Ταγματάρχη από 4/10/15 ως 23/11/15. Θα καταθέσω για τα Πρακτικά όλα τα δημοσιεύματα της «Ακρόπολης»:

«Αναίσχυντες παρανομίες σε βάρος της «Ακρόπολης» από τον Ταγματάρχη». «Ανοιχτή επιστολή σε Παππά και Κρέτσο: Ποιοι είναι οι λόγοι που δέχεστε αυτές τις παρανομίες Ταγματάρχη σε βάρος της «Ακρόπολης»». «Μήνυμα προς Παππά: Καταγγέλλουμε τον Ταγματάρχη». «Να σταματήσει η ΕΡΤ να παρανομεί σε βάρος της «Ακρόπολης»». «Να οι παρανομίες του Ταγματάρχη απέναντι στην «Ακρόπολη».

 «Οι βρώμικες πρακτικές» του Ταγματάρχη. «Φασιστικός ο αποκλεισμός της «Ακρόπολης» από τον Ταγματάρχη».

Λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κοιτάξτε να δείτε, πρέπει σε αυτήν τη ζωή να καταλάβουμε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Κι εν πάση περιπτώσει, αν δεν θέλετε να μας αποκαλύψετε τις σχέσεις τρίτου τύπου με τους εκβιαστές που είχε η παράταξή σας, τουλάχιστον, μην προσπαθείτε να καταγγείλετε εμάς, διότι το αντίθετο αποδεικνύεται, ότι εμείς αυτά τα παράσιτα προσπαθήσαμε να τα διώξουμε, ενώ εσείς, σώνει και καλά θέλετε να τους έχετε κοντά σας.

Και ένα τελευταίο: Είπατε πριν, κύριε Μητσοτάκη ότι χρησιμοποιούμε –λέει- μεθόδους παρακράτους. Τι ακριβώς εννοείτε; Εννοείτε, δηλαδή, το τμήμα εκβιαστών της Ελληνικής Αστυνομίας που διαλεύκανε και εξάρθρωσε το κύκλωμα των εκβιαστών, μεταξύ των οποίων ο Μαυρίκος, με τον οποίο είχατε έμπιστη σχέση και ο Μουσσάς, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος πολλών στελεχών της παράταξής σας και απ’ ό,τι διαβάζω στις εφημερίδες συνομιλούσε μέχρι τελευταία στιγμή με τα κορυφαία στελέχη σας; Θέλετε να πείτε, δηλαδή, ότι είναι παρακράτος το τμήμα εκβιαστών της Ελληνικής Αστυνομίας, που όταν έχει μια επίσημη καταγγελία ή μήνυση πηγαίνει και κάνει επισύνδεση, προκειμένου να δέσει την υπόθεση, το ίδιο κάνει σε παράνομους ανθρώπους που έχουν διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση όπλων, εκβιαστές. Παρακράτος είναι αυτό;

Κύριε Μητσοτάκη, λυπάμαι, αλλά αντί να δώσετε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία που διαλεύκανε μια τέτοια υπόθεση, ακριβώς επειδή έχετε ενοχές, μιλάτε για παρακράτος. Λυπάμαι πάρα πολύ, κύριε Μητσοτάκη. Σας ζητάω να ανακαλέσετε. Διότι παρακράτος δεν υπάρχει όταν εξαρθρώνεται ένα δίκτυο κι ένα κύκλωμα εκβιαστών, αλλά όταν συγκαλύπτονται υποθέσεις σαν αυτές.

Αλλά τέρμα πια αυτή η συγκάλυψη, κύριε Μητσοτάκη. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα τέλος στη συγκάλυψη και να τα αναδείξουμε όσο βαθιά κι αν βρίσκονται, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, να μπορέσει να αναπνεύσει η ελληνική κοινωνία.

Κλείνω. Κύριε Μητσοτάκη. Στο τέλος της ομιλίας σας κάνατε ένα κλείσιμο θεαματικό και είπατε αυτό το οποίο περίμεναν κάποιοι διακαώς, με μεγάλη αγωνία. Εδώ και δύο μήνες σας πιέζουν να βγείτε επιτέλους και να πείτε «εκλογές», «παραιτηθείτε, κύριε Τσίπρα». Και τα καταφέρατε. Σας δίνω συγχαρητήρια γι’ αυτό.

Κύριε Μητσοτάκη, όταν βγαίνετε στο εξωτερικό –πάλι διπροσωπία- διαβεβαιώνετε τους εταίρους ότι «ξέρετε, εγώ δεν βιάζομαι, η χώρα είχε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, δεν χρειάζεται και τέταρτη». Κάποιοι, όμως, σας πιέζουν να ζητήσετε εκλογές.

Δεν θα μιλήσω, δακρύβρεχτα, ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή λίγο πριν τη διαπραγμάτευση, την αξιολόγηση. Όχι. Θα σας πω μόνο, κύριε Μητσοτάκη, ότι όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Δεν σας έφταναν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που έχασε η παράταξή σας; Είσαστε έτοιμοι να χάσετε και τέταρτη; Νομίζω, όμως, ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημά σας. Το πρόβλημά σας είναι η αγωνία κάποιων στην παράταξή σας και κυρίως η μεγάλη αγωνία του συστήματος της διαπλοκής που βλέπει ότι ο κλοιός σφίγγει και ότι αυτά που λέγαμε τα εννοούσαμε και θα τα κάνουμε πράξη και θα γίνει ο διαγωνισμός για τις άδειες και θα γίνει η εξεταστική για τα δάνεια και όσοι έχουν παρανομήσει θα έχουν τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος.

Ξαναπαίρνετε, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη στο μέγιστο κρεσέντο του το σενάριο το χιλιοπαιγμένο της αριστερής παρένθεσης προκειμένου, προφανώς, να δημιουργήσετε ένα κλίμα, να εκφοβιστούν ενδεχομένως και κάποιοι δικαστές, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι που τιμούν τον όρκο τους. Ακούστε κάτι: Είναι χιλιοπαιγμένο το έργο. Παίχτηκε στο πρώτο εξάμηνο, ξαναπαίχτηκε μετά στο δημοψήφισμα, ξανά στις εκλογές. Ωραίο είναι το παραμύθι της παρένθεσης, αλλά ο δράκος ψόφησε. Ο δράκος έγινε κατοικίδιο και μάλιστα κατοικίδιο το οποίο ούτε καν νιαουρίζει.

Ξεχάστε το, λοιπόν. Αυτή η Κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας, διότι έχει την πλειοψηφία της Βουλής και την πλειοψηφία της κοινωνίας να τη στηρίζει.

Στο τέλος της τετραετίας θα κριθούμε όλοι, αλλά αφ’ ότου έχουμε βγάλει τη χώρα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια και με τον λαό να έχει επιτέλους δει αυτή η χώρα να έχει δικαιοσύνη και δικαίωση, να αναπνέει με δικαιοσύνη.

Ξεχάστε, λοιπόν, τις εκλογές και κοιτάχτε να δείτε μήπως στο τέλος της τετραετίας χάσετε και αυτές τις εκλογές και είστε ο νεότερος Αρχηγός παράταξης που φεύγει νωρίτερα.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)