to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 27.02.2013

Πολιτική

Η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα χθες στη Βουλή: «κ. Σαμαρά, ήρθατε εδώ ως ψευτόμαγκας - Μόνη σας δέσμευση είναι το Μνημόνιο»

Η δευτερολογία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, Α. Τσίπρα, στην Προ Ημερησίας Διατάξεως με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στη Βουλή για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχα την αίσθηση ότι η πολύμηνη απουσία του Πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική διαδικασία ήταν εξ αντικειμένου μια επιλογή που υποβάθμιζε την κοινοβουλευτική διαδικασία και κυρίως το θεσμικό του ρόλο.

Σήμερα συνειδητοποιώ ότι υπάρχει και κάτι χειρότερο από την απουσία, να έρχεται εδώ και να συμπεριφέρεται όχι ως Πρωθυπουργός της χώρας, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ να απευθύνεται στους Βουλευτές και στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης –όσο και αν αυτό σας ενοχλεί, ναι, η Αριστερά είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση και εσείς βρίσκεστε στη θέση του Πρωθυπουργού γιατί πήρατε δύο μόλις μονάδες παραπάνω και αυτός ο εκλογικός νόμος σας έδωσε πενήντα έδρες μπόνους- με έναν απαξιωτικό χαρακτήρα, όχι ως Πρωθυπουργός που έρχεται να πει τις πολιτικές του θέσεις, να αντικρούσει με πολιτικά επιχειρήματα –πολύ σκληρά, αλλά πολιτικά επιχειρήματα- αλλά ως ψευτόμαγκας να μας λέτε εδώ, λες και βρισκόμαστε σε καφενείο, «δεν μασάμε με τις απειλές σας».


Κύριε Πρωθυπουργέ, εγώ δεν θα πέσω σε αυτό το επίπεδο της αντιπαράθεσης και θα σας μιλήσω για την ουσία. Μην στενοχωριέστε, θα ακούσετε την ουσία. Ολοκληρώσατε τη φράση σας λέγοντας «φτάνει πια». Από τι «φτάνει πια»; Ξεχάσατε ότι είστε ο Πρωθυπουργός και όχι Αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης και της Αντιπολίτευσης.


Είστε ο Πρωθυπουργός που κυβερνάτε οκτώ μήνες, όταν έχετε φτάσει να έχει η χώρα ενάμισι εκατομμύριο ανέργους. Αυτό «δεν μασάτε»; Επίσης, έχουμε πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά σε αυτό τον τόπο που δεν έχουν ούτε ένα εισόδημα. Αυτό «δεν μασάτε»;
Πάνε καλά τα πράγματα στη χώρα, κύριε Πρωθυπουργέ; Δεν αμφισβήτησα το πόσες ώρες εργάζεστε, αλλά σε ποια κατεύθυνση εργάζεστε, με ποια στρατηγική, με ποιο σχέδιο.


Δεν θα σχολιάσω το γεγονός ότι δεν είπατε κουβέντα στη δευτερολογία σας για την αγροτική πολιτική. Εγώ είπα αυτά που έπρεπε να πω, αυτά που έπρεπε να ακούσουν και θέλουν να ακούσουν οι αγρότες και θα πω και άλλα, αλλά εσείς δεν είπατε κουβέντα στη δευτερολογία σας για την αγροτική πολιτική.


Τι μας είπατε; Κάνατε τον απολογισμό του έργου σας, εμφανιστήκατε εδώ να προσπαθείτε απολογητικά να δώσετε απαντήσεις σε μία ολοκληρωτικά αποτυχημένη πολιτική. Υπάρχουν πολλοί στη Νέα Δημοκρατία που αυτό το χρεώνουν σε αυτόν που κάθεται δίπλα σας, τον κ. Στουρνάρα. Εσείς όμως φταίτε, κύριε Πρωθυπουργέ. Δική σας είναι η ευθύνη γι’ αυτή την πολιτική.


Μιλήσατε για οβιδιακές μεταμορφώσεις. Θα σας έλεγα στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάτε για σχοινί, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, κύριε  Πρωθυπουργέ, έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια σε όλα αυτά τα ζητήματα που εσείς, συμπεριφερόμενος όχι ως Πρωθυπουργός της χώρας, αλλά ως επικεφαλής της ομάδας λάσπης που έχετε συγκροτήσει, της ομάδας της Μονταζιέρας που από τα παρασκήνια και μέσα από το διαδικτυακό υπόκοσμο, προσπαθείτε καθημερινά να διαμορφώσετε μια τελείως πλαστή εικόνα για την πραγματικότητα.


Σε ποια άλλη χώρα, σε ποια άλλη ευνομούμενη πολιτεία κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ζητούσε να κληθεί εισαγγελέας να παρέμβει για μονταρισμένο βίντεο δηλώσεων Βουλευτού του Εθνικού Κοινοβουλίου, το οποίο ήξερε ότι έχει υποστεί μοντάζ διότι ο ίδιος το έφτιαξε; Σε ποια άλλη χώρα θα γινόταν αυτό και δεν θα υπήρχε έστω η αποδοκιμασία του κυβερνητικού σας εκπροσώπου γι’ αυτή τη στάση;

«Μην ξαναδιαγράψετε τόσο πολύ το χρέος, κύριε Πρωθυπουργέ»


Όμως, θέλω να μιλήσω για την ουσία και η ουσία είναι ότι μας είπατε για άλλη μια φορά εδώ ότι ήταν μεγάλο κατόρθωμα που διαγράψατε το χρέος. Μην ξαναδιαγράψετε τόσο πολύ το χρέος, κύριε Πρωθυπουργέ, διότι στο τέλος θα φτάσει 400% και θα πληρώνουν και τα τρισέγγονά μας! Τόσο πολύ μειώσατε το χρέος με το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.


Λέτε «δουλεύω σκληρά και διαπραγματεύομαι κρυφά, όχι φανερά». Εγώ να το δεχτώ, διαπραγματεύεστε κρυφά. Τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσής σας μήπως είναι και αυτά κρυφά; Γιατί δεν τα βλέπει ο ελληνικός λαός; Τι έχετε πετύχει επτά-οκτώ μήνες τώρα; Πείτε μας ένα στόχο διαπραγμάτευσης που να έχει πετύχει.
Ειλικρινά, κύριε Πρωθυπουργέ, ζούμε μια κατάσταση που είναι τραγική. Προσπαθείτε να την ωραιοποιήσετε. Τα έσοδα έχουν καταρρεύσει. Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στην οποία επιμένετε με πρωτοφανή μνημονιακή ξεροκεφαλιά, έχει αποτύχει με τον πιο παταγώδη τρόπο, καταστρέφοντας παράλληλα τις παραγωγικές δυνατότητες και την κοινωνική συνοχή.

«Δικός σας ομοϊδεάτης ήταν αυτός που αποχώρησε με ελικόπτερο από την Αργεντινή!»


Τα χαράτσια ήλθαν ως έκτακτα και θυμάμαι χαρακτηριστικά, όταν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η συνιστώσα σας σήμερα –η συνιστώσα σας, να τον χαίρεστε τον κ. Βενιζέλο- πήγε και τα ανακοίνωσε, εσείς βγήκατε και είπατε ότι πρέπει να καταργηθούν τα χαράτσια. Αυτή είναι η συνέπειά σας. Βεβαίως, τώρα τα έκτακτα μονιμοποιούνται. Το ζήτημα είναι όμως ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βρει τα λεφτά για να πληρώσει αυτά τα χαράτσια.
Έχετε ήδη αποδεχθεί και έχετε συνυπογράψει στο τρίτο Μνημόνιο επιβολή νέων μέτρων και μάλιστα με αυτόματο τρόπο και αυτό είναι που σας δημιουργεί άγχη, πανικό, αγωνία αν θα μπορέσετε να φτάσετε ως τον Ιούνιο. Δεν θα μπορέσετε, κύριε Πρωθυπουργέ, να φτάσετε ως τον Ιούνιο, διότι αν έλθετε να επιβάλετε νέους φόρους, νέα χαράτσια, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η φιλομάθειά σας για την Αργεντινή θα αποκτήσει νόημα, διότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα αποχωρήσετε θα είναι αυτός με τον οποίο αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο ο ομοϊδεάτης σας. Δικός σας ομοϊδεάτης ήταν αυτός που αποχώρησε με ελικόπτερο!


Και φυσικά εμείς απευχόμαστε αυτή την ανεξέλεγκτη κοινωνική σύγκρουση. Θέλουμε μία δημοκρατική διέξοδο στη χώρα και πιστεύουμε ότι αυτή η δημοκρατική διέξοδος πρέπει να δώσει μια δυναμική και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.


Δεν μπορεί να ανεχθεί όχι μόνο ο ελληνικός λαός, αλλά ούτε και οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου μπορούν να ανεχθούν αυτή την πολιτική, την άδικη πολιτική που επιβάλλει η κ. Μέρκελ και εσείς, ως πρώην αμαρτωλός και νυν εξομολογημένος, ακολουθείτε κατά γράμμα.
Διότι τα χθεσινά αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία τι σηματοδοτούν; Σηματοδοτούν ακριβώς το ότι οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου αργά ή γρήγορα –δεν ξέρω αν αυτό θα ξεκινήσει από εδώ ή θα σπάσει η κλωστή σε κάποια άλλη χώρα του ευρωπαϊκού νότου- θα αντιδράσουν σε αυτή την πολιτική. Εσείς είστε μοναδικό παράδειγμα ηγέτη που υποστηρίζει με πάθος αυτή την πολιτική που καταστρέφει την κοινωνική συνοχή, που υποθηκεύει το μέλλον των λαών σε όλη την Ευρώπη.


Μας είπατε για την παρουσία εδώ του κ. Ολάντ και ότι το πρόβλημά σας είναι ότι έκαναν απεργία οι εργαζόμενοι στη δημόσια τηλεόραση, που την έχετε καταντήσει και αυτήν πανομοιότυπη της ΥΕΝΕΔ των παλιών χρόνων. Σας ενόχλησε το γεγονός ότι έκαναν απεργία οι εργαζόμενοι. Γιατί; Γιατί όλη σας η πολιτική στρατηγική είναι προσανατολισμένη στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η επικοινωνία.
Τι πραγματικά βγήκε από αυτή τη συνάντηση, αυτό που θέλατε να βγάλετε μάλλον; Είναι ότι ήλθε ο Πρόεδρος της Γαλλίας σε μία χώρα που βρίσκεται υπό λεηλασία και υπό καθεστώς σαν να έχει βγει από πόλεμο, ενώ βρίσκεται σε καιρό ειρήνης, για να διαπραγματευτεί την πώληση ή την ενοικίαση φρεγατών. Η Ελλάδα  του 2013, η λεηλατημένη χώρα άραγε έχει αυτή τη δυνατότητα και όχι μόνο αυτό, για να προχωρήσει βεβαίως στο ψητό, που το ψητό είναι το νερό, το νεράκι που πίνουμε!


Και ερωτώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι όλων των πτερύγων της Βουλής το εξής. Στο Παρίσι, εκεί που κατοικεί ο Πρόεδρος Ολάντ, γιατί δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί το νερό; Γιατί ήταν ιδιωτικοποιημένο και πάρθηκε πίσω; Γνωρίζετε; Γνωρίζετε ποιο είναι το αποτέλεσμα τέτοιου είδους ιδιωτικοποιήσεων σε όλο τον κόσμο και όχι μονάχα στην Ευρώπη, ποια είναι τα αποτελέσματα στη δημόσια υγεία, στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής; Παραδίδετε δημόσιες υποδομές, δίκτυα και βάζετε σε κίνδυνο την υγιεινή, δηλαδή το νερό που πίνουμε ο καθένας και η κάθε μια από εμάς. Τέτοιου είδους είναι οι ιδιωτικοποιήσεις;


Εν πάση περιπτώσει, πείτε μας πού πέτυχαν αυτού του είδους οι ιδιωτικοποιήσεις για να τις ακολουθήσουμε και εμείς. Δώστε μας ένα παράδειγμα.

Δείτε λοιπόν τη Βουλγαρία, που είναι ο άλλος εφιάλτης σας, κύριε Πρωθυπουργέ. Εκεί όλα προχώρησαν. Και οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μειώσεις μισθών και οι μειώσεις συντάξεων. Έφτασαν στο σημείο να έχουν μισθούς της τάξης των 180 ευρώ. Ιδιωτικοποίησαν και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Το στόρι, η ιστορία έχει και συνέχεια. Η ιστορία δεν σταματάει, επειδή στο τέλος αυτής της ιστορίας υπάρχει και ένα λαός που ξεσηκώνεται. Ακόμα και στη Βουλγαρία βγήκε ο Πρωθυπουργός της χώρας και είπε «Δεν μπορώ να είμαι άλλο Πρωθυπουργός μιας χώρας όπου η αστυνομία δέρνει τον κόσμο στους δρόμους». Αυτό είπε και παραιτήθηκε.
Εσείς πώς νομίζετε ότι μπορείτε να αντλείτε αυτοπεποίθηση και επιρροή στον ελληνικό λαό μέσα από την αντίθετη λογική, από την πυγμή της βίας, της καταστολής;
Ειλικρινά, ορισμένες φορές, από τα πολλά που έχει κανείς να πει, δεν ξέρει τι να πρωτοπεί. Αναρωτιέμαι…


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πω και για τους αγρότες.


Μη στεναχωριέστε! Δεν έχω τόσο συχνά αυτή τη χαρά και την ευκαιρία να συνομιλώ με τον Πρωθυπουργό. Αφήστε με να κάτσω δύο λεπτά παραπάνω. Μην είστε τόσο ανυπόμονοι!
Άκουσα, λοιπόν, κύριε Πρωθυπουργέ, από αυτό εδώ το Βήμα, από τον εκπρόσωπο της βασικής σας συνιστώσας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που υποστηρίζεται από σκοτεινά κέντρα. Είχα μια απορία: Ποιο είναι αυτό το επικοινωνιακό κέντρο που αναμεταδίδει αυτές τις αθλιότητες; Λέει, τάχα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζεται από διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Ξέρετε, αν μας υποστήριζαν τόσο πολύ αυτά τα κεφάλαια, θα είχαμε καταφέρει και εμείς εδώ να έχουμε άλλου είδους δυνατότητες παρέμβασης στο επικοινωνιακό παιγνίδι.


Ξέρετε, όμως, γιατί αναφέρομαι σε αυτό; Μόνο και μόνο για ένα λόγο. Για το λόγο του ότι είναι οξύμωρο, αδιανόητο, ύβρις να κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις που αντιστέκονται σε αυτή την πολιτική αυτοί οι οποίοι ευνόησαν τους κερδοσκόπους με τις επιλογές τους.
Αναρωτιέμαι: Ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι ευνόησαν τους κερδοσκόπους των χρηματαγορών; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλει το μνημόνιο, ή αυτοί που έβγαιναν και δήλωναν ότι η χώρα είναι  Τιτανικός κάθε φορά που έβγαινε να δανειστεί στις χρηματαγορές; Αναρωτιέμαι επίσης: Ποιοι ήταν αυτοί που ευνόησαν τις κερδοσκοπικές αγορές και τα γεράκια των χρηματαγορών; Αυτοί που βγήκαν στις πλατείες φωνάζοντας όχι άλλες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις ή αυτοί που έκαναν παιχνίδια με το Τ+3 που το έκαναν Τ+10 και εσείς τότε κάνατε ερώτηση -και ήσασταν ο αμαρτωλός- στον Πρωθυπουργό;


Ποιοι ήταν αυτοί που ευνόησαν τους κερδοσκόπους για να τους στηρίζουν τώρα και να μας χρηματοδοτούν την παρουσία μας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής; Αυτοί που έκαναν το PSI ή εμείς που αντιστεκόμαστε;
Επειδή όμως η Αριστερά γνωρίζει και από χαλκεία και από λάσπη και από βρώμικες επιθέσεις εγώ είμαι μικρός αλλά γνωρίζω τι έγραφαν τότε ορισμένες φυλλάδες για το Φλωράκη και τον Κύρκο, για τα κότερα που είχαν.
Ποια είναι λοιπόν, η αλήθεια και ποιο το ψέμα; Ο ελληνικός λαός έχει κριτήριο, έχει γνώση. 


Αναρωτιέμαι: Ο τελευταίος αγρότης και η τελευταία αγρότισσα που μας παρακολουθεί σήμερα τι συμπέρασμα έχει βγάλει; Θα μας πουν οι επόμενοι ομιλητές φαντάζομαι. Τι συμπέρασμα έχει βγάλει ο τελευταίος αγρότης και η τελευταία αγρότισσα από τη σημερινή διαδικασία ότι ήρθε ο Πρωθυπουργός να μας πει ότι θα μειώσει το Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια σε βάθος τετραετίας. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι!
Είπε επίσης, ότι όσοι έχουν σαράντα χρόνια ασφαλιστικές εισφορές θα παίρνουν σύνταξη στα εξήντα δύο.
Ξέρετε εσείς πολλούς αγρότες που στα εξήντα δύο τους χρόνια δεν έχουν περάσει όχι σαράντα χρόνια αλλά πενήντα χρόνια στα χωράφια; Από δώδεκα χρόνων δουλεύουν. Έχουν όλοι αυτοί δυνατότητα να αποδείξουν ότι έχουν ασφαλιστικές εισφορές; Μα, τόσο πολύ υποτιμάτε τη νοημοσύνη του μέσου αγρότη;


Εγώ θα σας καλούσα ειλικρινά, κύριε Πρωθυπουργέ, διότι αναγνωρίζω ότι έχετε γνήσιο ενδιαφέρον, κατάγεστε από έναν αγροτικό τόπο, να πάμε να βρούμε μια αγρότισσα στη Μεσσηνία εξήντα πέντε χρόνων και να δούμε αν μπορεί αν έχει τη δυνατότητα μετά από πενήντα χρόνια στα χωράφια να δουλέψει άλλα δύο χρόνια για να πάρει σύνταξη. Άμα τη βρούμε να τη φέρουμε εδώ για να τους δώσουμε και παράσημο.
Και βεβαίως, μια σύνταξη που στο ελάχιστο θα είναι 330 ευρώ και που η μέση τιμή της κυμαίνεται στα 380 ευρώ δηλαδή σύνταξη πείνας, εξαθλίωσης.
Εμείς λοιπόν, λέμε πρώτον –και σας το λέμε για να το καταλάβετε αυτό, βάλτε ξανά τα βίντεο για να δείτε τις δηλώσεις των στελεχών μας, βάλτε τα και μια δεύτερη φορά, καθίστε να δείτε και τις συνεντεύξεις του Γιάννη Δραγασάκη για να τις κατανοήσετε, να καταλάβετε τι λέμε- ο κατώτατος μισθός, η κατώτατη σύνταξη θα επανέλθει διότι αυτό είναι το μέσο για να βγούμε από αυτή την κρίση.
Αυτό είναι που θα φέρει την ανάπτυξη.


Βεβαίως, λέμε ότι όταν έχετε καταστρέψει τη χώρα δεν θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε όλους τους μισθούς και όλες τις συντάξεις στην πρότερη τιμή τους.
Όμως η κατώτατη σύνταξη, ο κατώτατος μισθός δεν είναι δέσμευση για να γίνουμε αρεστοί. Είναι το μέσο, η προϋπόθεση για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.


Κλείνω λέγοντας το εξής.

Αγροτική Τράπεζα: Αν η Αγροτική Τράπεζα έχει σαν στόχο την κερδοφορία δεν πρόκειται να δει προκοπή ο αγροτικός κόσμος.
Φθηνό πετρέλαιο: δώστε μια απάντηση. Πώς είναι δυνατόν ο Ιταλός αγρότης, ο Γάλλος αγρότης, ο Ισπανός αγρότης να έχουν 0,85 και εδώ 1,40 φθηνό ρεύμα. Πηγαίνετε να πείτε σε αυτούς που έχουν στην Κρήτη καλλιέργειες που χρειάζονται να ποτίζονται μέρα μεσημέρι ότι μόνο το βράδυ θα τους δίνετε φθηνό ρεύμα για να ποτίζουν.


Ο αγροτικός κόσμος θέλει να ακούσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Δεν τις δώσατε.


Δεν τις δώσατε κύριε Πρωθυπουργέ, διότι η μόνη σας δέσμευση είναι το μνημόνιο. Γι’ αυτό και θα αποτύχετε πριν καν ξεκινήσετε. Το ζήτημα όμως είναι να μην αποτύχει η χώρα. Και η μόνη ελπίδα να μην αποτύχει η χώρα είναι να ανατραπεί αυτή η πολιτική και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον κόσμο της αγροτιάς, στον κόσμο της εργασίας και στους νέους ανθρώπους.
 

Διαβάστε εδώ την πρωτολογία του Αλ.  Τσίπρα

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)