to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:47 | 14.11.2018

Πολιτική

Η αποδόμηση των θέσεων της ΝΔ από τον Αλ. Τσίπρα και η υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας (βίντεο)

«Δεν θα επιτρέψουμε παιδεία άλλη για τα παιδιά του λαού και άλλη για τους κληρονόμους», το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα με αφορμή τη θέση του Κυρ. Μητσοτάκη για την αλλαγή του άρθρου 16


«Οι θέσεις και οι προτάσεις της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι αλλοπρόσαλλες, προϊόν της πολιτικής συγκυρίας, προχειρότητας και μιας μικροπολιτικής αντίληψης που προκύπτει από την ανάγκη για αντιπολίτευση», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του και την τριτολογία του στη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σε σειρά ζητημάτων που εθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, απάντησε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην Ολομέλεια της Βουλής. Για το δημοψήφισμα ενδεικτικώς διερωτήθηκε: «Εμείς ΣΥΡΙΖοποιούμε το Σύνταγμα, όταν εμπεριέχουμε πρόταση που εσείς κύριε Μητσοτάκη έχετε συνυπογράψει;». Ενώ τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, «μάλλον απομακρύνεστε κύριε Μητσοτάκη από την ΝΔ και πηγαίνετε προς τον Λαϊκό Ορθοδοξο Συναγερμό». Κλείνοντας δε, αναφερόμενος στα θέματα Παιδείας και το άρθρο 16, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε: «Δεν θα επιτρέψουμε παιδεία άλλη για τα παιδιά του λαού και άλλη για τους κληρονόμους».

Για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, με αιχμή τη συμφωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο, ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του τόνισε πως η αρχική ανακοίνωση της ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με τα όσα ακολούθησαν στη στάση της ΝΔ.

«Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ κύριε Μητσοτάκη και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την Εκκλησία;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θέλετε γιατρούς, δασκάλους, νοσηλευτές, πυροσβέστες; Θέλετε επαναφορά στο 1 προς 5, και τους ιερείς στο Δημόσιο Μισθολόγιο. Θέλετε και μικρό Δημόσιο και να εμπεριέχει 10.000 ιερείς».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «δεν έκανα μόνος μου τη συμφωνία. Δεν σέβεστε τον Αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση σε αυτήν την κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλες ορισμένες από τις προτάσεις της ΝΔ και επιτέθηκε στον πρόεδρο της λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Δεν θέλετε να υπόκεινται σε άδεια οι καναλάρχες και θέλετε να ζητά άδεια όποιος θέλει να μεταφράσει την Αγία Γραφή κύριε Μητσοτάκη», «προτείνετε έναν συνταγματικό "ζουρλομανδύα", για τα ελλείμματα. Μας κάνατε κριτική για τον "κόφτη" και τώρα εσείς το ζητάτε να μπει στο Σύνταγμα»Ειδικά για το ζήτημα του άρθρου 16 που αφορά στα ιδιωτικά ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν είναι προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας η αλλαγή που ζητάτε για ιδιωτικά πανεπιστήμια», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως δεν άκουσε στις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη να προβλέπεται η ενίσχυση της δημόσιας παιδείας.Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε «η πρότασή σας για ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επιφέρει υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας" και προσέθεσε «άλλη παιδεία για τους κληρονόμους και άλλη για τα παιδιά του λαού εμείς δεν θα επιτρέψουμε».

Η τριτολογία του Αλ. Τσίπρα

«Δεν υφίσταται αμιγώς ιδιωτικό πανεπιστήμιο, τουλάχιστον όχι στον ευρωπαϊκό χάρτη», είπε αναλυτικότερα ο πρωθυπουργός, απαντώντας εκ νέου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε:

«Εάν υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσα στον ευρωπαϊκό χάρτη, τότε θα υπόκεινται στις διατάξεις τις οποίες ορίζει το ισχύον πλαίσιο ανταγωνισμού της ΕΕ. Και προφανώς δεν έχουν καμία σχέση τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τα ιδιωτικά σχολεία, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία ούτε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

Αναφερόμενος στο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς των κληρικών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σήμερα είναι μόνιμοι, όχι γιατί θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και προβλέπεται μονιμότητα κατά το Σύνταγμα, αλλά επειδή αυτό προβλέπει ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδας και προσέθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ:

«Θα σας πρότεινα να μην δημαγωγείτε με μια συμφωνία που έρχεται να δώσει μια θεσμική λύση με συμβιβασμούς σε θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και την Πολιτεία πάνω από 70 χρόνια προς άγραν ορισμένων ψήφων κληρικών, όπως κάνατε και σε άλλο θέμα, εθνικό, με την Πρώην Γιουκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου άλλη άποψη είχατε και προκειμένου να ψαρέψετε στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αλλάξατε την άποψή σας».

Επίσης, ο πρωθυπουργός σχολίασε τη θέση την οποία διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης, ότι άλλη είναι η Βουλή που θα προτείνει τις αλλαγές για την αναθεώρηση και άλλη θα έχει την ευθύνη για το περιεχόμενο της αναθεώρησης.

«Τώρα καταλαβαίνω ότι αυτό που επιθυμείτε στην πραγματικότητα, είναι όχι να έχει η παράταξή σας τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αυτά στα οποία μπορούμε να συναινέσουμε, αλλά να προχωρήσετε σε μια, ιδεολογικά, δική σας αναθεώρηση. Γι΄ αυτό προτείνετε κάτι πρωτοφανές. Όχι να διερευνήσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, πάνω σε αυτά που μπορούμε, και αυτό να εξασφαλισθεί με 180 ψήφους σε αυτή τη Βουλή και 151 στην επόμενη, αλλά με μια διαδικασία, πρωτάκουστη, πρωτοφανή, για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα από το 1974 έως σήμερα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε σημείωμα του καθηγητή της Νομικής Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου σύμφωνα με το οποίο η πρώτη Βουλή είναι η προτείνουσα αλλά θα δεσμεύει και ως προς την κατεύθυνση τα άρθρα τα οποία θα επιλέξει να αναθεωρηθούν. Ακόμη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, ότι η προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει την αναθεωρητική Βουλή, μόνο ως προς τα άρθρα αλλά και ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέγνωσε στο Σώμα άποψη του κ. Βενιζέλου ότι η πρώτη Βουλή καθορίζει όχι μόνο την ανάγκη αλλά και την κατεύθυνση της αναθεώρησης, και υπογράμμισε ότι η άποψη αυτή διατυπώθηκε το 2001 κατά τη διάρκεια της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία έγινε επί κυβερνήσεως Σημίτη.

«Οπότε κ. Μητσοτάκη μαζέψτε τα επιχειρήματά σας, αλλά μην προσπαθείτε με ειρωνείες να αποδομήσετε άλλες απόψεις, όταν υπάρχουν αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, και απόψεις όπως αυτές που έχει διατυπώσει ο πρώην συνέταιρός σας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Τι είπε στην πρωτολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ

Επίθεση στο γνωστό ύφος εξαπέλυσε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης,στον πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά «η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να συριζοποιήσετε την συνταγματική διαδικασία».

Υποστήριξε ότι «με την συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Τσίπρας θέλει να μεταθέσει την συζήτηση από την ζοφερή πραγματικότητα και από τα σκάνδαλα που έχουν δημιουργηθεί επί των ημερών του» και προσέθεσε: «Έχετε γίνει ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων, όμως όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών τόσο περισσότερα στόματα θα ανοίγουν και τότε καλά ξεμπερδέματα κ. Τσίπρα». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι δεν θέλετε μία μεγάλη και τολμηρή αναθεώρηση αλλά μία περιορισμένη στα ελάχιστα που μπορούμε να συμφωνήσουμε, ώστε να ακυρώσετε για μία δεκαετία τις ευρύτερες αλλαγές.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στα οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία, όπως οι διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών και την ασυλία των βουλευτών. Θύμισε, ότι ήδη από το 2006 είχε αναλάβει πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του άρθρου 86.

Χαρακτήρισε επικίνδυνες προτάσεις τα δημοψηφίσματα ή τις ατελέσφορες επί εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ευθέως διαλυτική, είπε ότι είναι η πρόταση για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής που θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία.

Για τις σχέσεις κράτους Εκκλησίας είπε ότι δεν χρειάζονται αναθεώρηση. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης- Αρχιεπισκοπής λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας ακόμη και την Εκκλησία την εργαλειοποιεί με ένα θέμα όπως το μισθολογικό των κληρικών και η περιουσία της Εκκλησίας, σαν ένα διμερές παζάρι που ξεσηκώνει τους ιερείς και προκαλεί αντιδράσεις από το Πατριαρχείο.

«Στη δική μας χώρα η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού και γι αυτό η ρύθμιση των σχέσεων δεν μπορεί να γίνει κρυφά από τον λαό και πολύ περισσότερο και με τον λαό απέναντι», είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε «δεν δέχομαι καμία αλλαγή που δημιουργεί ανασφάλεια στους κληρικούς» και διαβεβαίωσε τους κληρικούς ότι «η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν θα περάσει». Το άρθρο 3, είπε, που αφορά τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση και σημείωσε ότι το κράτος δεν μπορεί να υποτιμά τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού.

Χαρακτήρισε συνολικά αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό το κείμενος της πρότασης της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και προσέθεσε ότι καταθέτει την πρότασή της ΝΔ για μία μεγάλη και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που αφορά 57 από τα 120 άρθρα του Συντάγματος σε αντιδιαστολή με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά 23.

Ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα συμμετάσχουμε κανονικά στη διαδικασία, θα είμαστε παρόντες παντού» και προσέθεσε πως «με αυτό το πνεύμα η ΝΔ προσέρχεται σαν υπεύθυνη δύναμη με τρεις αρχές»:

- Το νέο Σύνταγμα να είναι λιτό, να εξασφαλίσει τη συνέχεια του κράτους και να θωρακίζει το Κοινοβούλιο και τη Δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι καθιερώνεται σταθερός τετραετής κύκλος, καταργείται η καταχρηστική επίκληση εθνικού θέματος για πρόκληση εκλογών, ενώ οι πρόωρες εκλογές θα αφορούν τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τη λήξη της θητείας. Η εκλογή ΠτΔ αποσυνδέεται πλήρως από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής. Δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση η εκλογή από τον λαό αφού θα προσδώσει αυξημένη νομιμοποίηση. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε προτάσεις όπως η εκλογή από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα ή με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατά τις αρμοδιότητές του και θα δύναται να συγκαλεί τον Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Εξεταστικές επιτροπές θα μπορούν αν συστήνονται μόνο δύο ανά κοινοβουλευτικό περίοδο αλλά και με τα δύο πέμπτα της πλειοψηφίας, που θα δίνει τη δυνατότητα και στη μειοψηφία. Αλλαγή του άρθρου περί ασυλίας βουλευτών -που θα αφορούν αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους- και του άρθρου περί ευθύνης υπουργών. Τέλος η Δικαιοσύνη απεξαρτάται από την κυβέρνηση. Καταργείται το Ειδικό Δικαστήριο Μισθολογικών Διαφορών Δικαστών. Όλοι οι δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά στο 70ο έτος και για μία τριετία αποκλείονται από κυβερνητικές θέσεις, ώστε να μην ξαναδούμε φαινόμενα όπως ο διορισμός δικαστών σε θέσεις κυβερνητικών συμβούλων την επόμενη ημέρα της συνταξιοδότησής τους.

- Η πρόταση της ΝΔ εγγυάται το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Καθιερώνονται μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά αυτοτελείς πόρους και μηχανισμούς διαφάνειας και λογοδοσίας. Αλλάζει το άρθρο 16 και αποκτά και η χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το άσυλο ιδεών περιφρουρείται και τα ιδρύματα επιστρέφουν στους καθηγητές και τους φοιτητές τους. «Εσείς θεωρείται ακαδημαϊκή ελευθερία να μπαίνουν στα πανεπιστήμια, Ρουβίκωνες, βαποράκια και μπαχαλάκηδες», είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα.

- Το Σύνταγμα πρέπει να εξασφαλίζει την ισότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Κανείς πολίτης δεν θα είναι απροστάτευτος και προβλέπεται η καθιέρωση ενός πλαισίου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Παράλληλα συνταγματική καθιέρωση του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις και την αξιολόγηση. Η ενημέρωση αναγνωρίζεται σαν δημόσιο αγαθό, η αδειοδότηση των καναλιών γίνεται αποκλειστικά από το ΕΣΡ.

Κλείνοντας, είπε ότι προτείνει την κατάργηση οκτώ άρθρων με παρωχημένες διατάξεις και προσέθεσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί πεδίο ευθείας σύγκριση της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν θα συναινέσει σε εργαλειακή αναθεώρηση και δεν θα επιτρέψει να πάει χαμένη μία ακόμη ευκαιρία γενναίας αναθεώρησης που θα εμποδίσει τις αλλαγές για μία δεκαετία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)