to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 07.06.2013

Κοινωνία

Η δεξιά της Θεσσαλονίκης και το Pride

Αναδημοσίευση από το alterthess.gr


Ρεπορτάζ: Ιάσων Μπάντιος  

Για δεύτερη χρονιά διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη το γνωστό σε όλους Pride, στις 14 και 15 Ιουνίου, και με αφορμή την συγκεκριμένη διήμερη εκδήλωση η παλιά, «καλή», δεξιά Θεσσαλονίκη έχει ξυπνήσει και εξαπολύει επίθεση από κάθε βήμα και προς κάθε παραλήπτη. Από τον Άνθιμο, που στέλνει επιστολές και βγαίνει στα κανάλια, μέχρι τους δημοτικούς συμβούλους της δεξιάς, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, όλοι, με μια φωνή, εναντιώνονται στην διοργάνωση. Την ίδια στιγμή δημιουργείται νέα δημοτική παράταξη κοντά στην Χρυσή Αυγή.

Ο Άνθιμος και οι ετοιμοπόλεμοι πιστοί του

Δηλώσεις μίσους και σκοταδισμού έκανε και φέτος ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος για το Pride. Ο Μητροπολίτης σε επιστολή του προς τους πιστούς της πόλης, στην οποία όχι μόνο δηλώνει ότι η Μητρόπολη "εἶναι ὑποχρεωμένη καὶ πάλι νὰ ἀντιμετωπίσῃ ποιμαντικὰ καὶ ἀποτρεπτικά" την εκδήλωση αλλά και την χαρακτηρίζει "ντροπή, πρόκληση, σύμπτωμα διαφθορᾶς". Μάλιστα ο Μητροπολίτης εμμέσως απειλώντας τους διοργανωτές συμπληρώνει πως " Ὀφείλω ὅμως νὰ ἀνακοινώσω στὴν κοινὴ γνώμη, ὅτι γιὰ παρόμοια ἐκδήλωση στὴν πρωτεύουσα τῆς Γεωργίας ἐπηκολούθησαν συγκρούσεις καὶ ταραχὲς ἀπὸ τὸν ἱερὸ κλῆρο καὶ τὸν χριστιανικὸ λαό".

Πέραν της επιστολής του, ο Άνθιμος, σε τηλεοπτική εκπομπή γνωστοποίησε πως έχει στα χέρια του 20.000 υπογραφές πολιτών που δεν θέλουν να γίνει το Pride και χαρακτηριστικά δήλωσε πως «αν δεν αποτραπεί η εκδήλωση δεν εγγυώνται τι θα γίνει. Πέρυσι αποτρέψαμε αιματοχυσία, εύχομαι φέτος να μην έρθουν».

Οι δεξιές αντιδράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υπήρξαν και κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στις 3/6. Το «φιτίλι» άναψε όταν πήρε το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση «κουσούρι, που έλεγε και ο αείμνηστος Χριστόδουλος», με αποτέλεσμα να αντιδράσουν δημοτικοί σύμβουλοι, τονίζοντας ότι προχωρεί σε ρατσιστικά σχόλια. «Ας χρηματοδοτήσει ο δήμος να κάνουν παρέλαση οι καπνιστές και οι αλκοολικοί, για να περάσουμε σωστά μηνύματα στην κοινωνία», συνέχισε ο κ. Θεοτοκάτος.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον κ. Θεοτοκάτο του είπε «Είσαι ρατσιστής. Να το πεις! Μίλησες με τρόπο ρατσιστικό», για να προκαλέσει την έκρηξη της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων και δημοτικής συμβούλου, Χρυσούλας Γιαταγάνα, η οποία φώναζε «Ντροπή, εσύ είσαι φασίστας!».

Η νέα δημοτική παράταξη, κοντά στην ΧΑ

Εντελώς τυχαία, στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο, και με αφορμή την παραπάνω συζήτηση, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος με τον ΛΑΟΣ Γιάννης Κουριανίδης ανακοίνωσε την ίδρυση δημοτικής παράταξης υπό τον τίτλο «Θεσσαλονίκη ελληνική πόλη», κίνηση στον πολιτικό χώρο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Χρυσής Αυγής. Ο κ. Κουριανίδης μεταξύ άλλων διατηρεί την διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή, «Δεσμοί Ελλήνων», στην οποία έδωσε πρόσφατα τον μονοθεματικό αφιερωματικό τίτλο «οι γκέυ και οι… κρυφοί».

Ο Γ. Κουριανίδης στην δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών του 2010 στήριξε την ΝΔ και τον Κ. Γκιουλέκα, σήμερα αποκαλεί αυτόν και την παράταξη του «ελαφροδεξιά», και αντιπολιτεύεται, από τα δεξιά τον Άνθιμο, καταγγέλοντας τον για συμβιβασμό στο θέμα του Pride. Ο Γ. Κουριανίδης έχει υπάρξει, υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2002 με τον συνδυασμό «Mέτωπο για τη Θεσσαλονίκη», υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του «Ελληνικού Μετώπου», και υποψήφιος βουλευτής στην A΄ περιφέρεια της Θεσσαλονίκης με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Στον ελεύθερο του χρόνο μιλάει σε τοπικής εμβέλειας κανάλια και διοργανώνει «ἐκδρομές πατριδογνωσίας».

Τρομοκράτηση διεμφυλικών προσώπων από την Αστυνομία

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης για τις αθρόες προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη διεμφυλικών προσώπων σε καθημερινή βάση, χωρίς αιτιολόγηση και με στόχο την τρομοκράτησή τους ενόψει της εκδήλωσης «Παρέλαση Υπερηφάνειας». Ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, σχολιάζει, «αποκορύφωση αυτής της εκφοβιστικής τακτικής από την ΕΛΑΣ υπήρξε η παράνομη κράτηση και της δικηγόρου Ηλέκτρας Κούτρα η οποία είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα για να συναντήσει την κρατούμενη εντολέα της».

Οι βουλευτές ζητούν την άμεση διακοπή των «επιχειρήσεων-Αρετή» που βάλλουν εναντίον των διεμφυλικών πολιτών, την διερεύνηση του απίστευτου και πρωτοφανούς περιστατικού κατάχρησης εξουσίας σε βάρος της δικηγόρου και την τιμωρία των αστυνομικών οι οποίοι παραβίασαν θεμελιώδεις διατάξεις της Ποινικής Δικονομίας. Επίσης ζητούν να αναχαιτιστούν τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας που πλήττουν το κράτος δικαίου και για τα οποία επιδεικνύεται ανοχή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τελευταίες προετοιμασίες πριν τις διήμερες εκδηλώσεις

Έτοιμοι και αισιόδοξοι είναι οι διοργανωτές του Pride, και ετοιμάζονται για τις μεγάλες εκδηλώσεις. Κεντρικό σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων θα είναι «Ελεύθερα πνεύματα, ελεύθερα σώματα». Την Παρασκευή, 14 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις θα βρίσκονται στο Μπενσουάν Χανί, στα Άνω Λαδάδικα, και στην πλατεία Χρηματιστηρίου. Και το Σάββατο, 15 Ιουνίου, στον Λευκό Πύργο, από όπου και θα ξεκινήσει η μεγάλη και πολύχρωμη πορεία, στο κέντρο της πόλης. Και τις δύο μέρες το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστικά εργαστήρια, θέατρο δρόμου, εκδηλώσεις, συζητήσεις και εκθέσεις φωτογραφίας.

Πηγή: alterthess.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)