to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ΔΕΘ του κ. Μητσοτάκη

Ας δούμε την μεγάλη εικόνα: Έχουμε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που όλο το καλοκαίρι απολογούνταν για την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στην πανδημία, τις πυρκαγιές, την οικονομία, που καταργούν το 8ωρο, που αφήνουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός ΑΕΙ, που αδυνατούν να αρθρώσουν μια οποιαδήποτε δικαιολογία για το “πόθεν έσχες” του πρωθυπουργού και πολλά άλλα. Με επιτυχία ανταποκρίθηκαν μόνο στην ανάγκη διακοπών τους… Αλλά προσπαθούν να “ανακάμψουν”.


Ο πρωθυπουργός λοιπόν αρχικά πραγματοποιεί έναν απόλυτα αποτυχημένο ανασχηματισμό που χαρακτηρίζεται φιάσκο ακόμα και από τα “φιλικά” του ΜΜΕ. Προσπαθεί στη συνέχεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις διαρρέοντας στα ΜΜΕ ότι στη ΔΕΘ θα ανακοινώσει ένα μεγάλο φιλολαϊκό “πακέτο”. Στο ενδιάμεσο πουλάει “ασημικά” του δημοσίου (Εγνατία, 49% του ΔΕΔΔΗΕ, κ.λπ), ενώ οι ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά είδη και υπηρεσίες δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Στη ΔΕΘ, λοιπόν, κατόπιν εισηγήσεων των επικοινωνιολόγων (αυτοί φαίνεται ότι κυβερνούν) ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ένα δήθεν γενναίο πακέτο παροχών, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα… Θα φροντίσουν να μην γίνουν δύσκολες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ και βεβαίως τα φιλικά ΜΜΕ θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια “ωραία ατμόσφαιρα”… Έτσι απλά και παστρικά. Μόνο που οι ασκήσεις επί χάρτου δεν φτάνουν για να νικήσουν την πραγματικότητα. Ένας απολυμένος που επί 30 χρόνια ψήφιζε ΝΔ τα έβαλε on camera με τον Χατζηδάκη, ο πρωθυπουργός αποδοκιμάστηκε στην κηδεία του Μίκη, ενώ έγινε σύνθημα και σε πολλά γήπεδα ποδοσφαίρου. Ήρθαν και τα social media και αποδόμησαν πλήρως το χορηγικό “πακέτο”. Ειδικά η νεολαία αυτό με τα δωρεάν 50 GB data (παροχή στους μαθητές ηλικίες 15-17 αν εμβολιαστούν) το διακωμώδησαν “μέχρι δακρύων”…

Η συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο δύσκολη για την κυβέρνηση διότι “έταξε” ότι θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας με 3,5 δισ ευρώ, τα οποία (όταν μετρήθηκαν αναλυτικά) βρέθηκαν ότι είναι 404 εκατ…

Σύντομα οι νοικοκυρές θα βρουν “στο καλάθι” τους την ακρίβεια.

Σύντομα οι νέοι θα διαπιστώσουν και πάλι ότι τους κοροϊδεύουν.

Σύντομα οι μικρομεσαίοι θα διαπιστώσουν ότι τα πολυδιαφημισμένα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται αλλού.

Σύντομα η κοινωνία θα διαπιστώσει και πάλι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απλά διχάζει τους πολίτες και μετά τους χρεώνει την δική της αδυναμία…

Σύντομα και πάλι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πουλήσει και τα υπόλοιπα “ασημικά”.

Δεν γνωρίζω αν σύντομα θα γίνουν εκλογές. Προσωπικά είδα έναν φοβισμένο πρωθυπουργό και αυτό δεν είναι καλό σημάδι για κάποιον που θέλει να εμφανίζεται ως “Μωυσής”. Καμία εταιρεία δημοσκοπήσεων δεν μπορεί να καταργήσει την εικόνα που καθημερινά διαμορφώνεται στην κοινωνία: Ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σε αποδρομή και πλέον σύρεται πίσω από την πραγματικότητα αντιδρώντας μόνο επικοινωνιακά.

Πρέπει βέβαια να αναγνωρίσουμε την όλη πραγματικότητα: Η κοινωνία αναγνωρίζει τι δεν θέλει, αλλά ακόμα δεν εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει δυναμικά μιαν άλλη πρόταση, πολύ περισσότερο να επιβάλει τις δικές τις λύσεις. Η Αριστερά ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσα στις κοινωνικές διεργασίες, στις κινητοποιήσεις, στις διεκδικήσεις. Όμως ούτε θέλει ούτε μπορεί να επιβάλει στην κοινωνία πότε και τι θα διεκδικήσει. Δεν ανήκει στην δική μας κληρονομιά η “ποδηγέτηση” ή το “καπέλωμα” των κάθε είδους κοινωνικών διεργασιών. Εμείς είμαστε παρόντες και καταθέτουμε τις προτάσεις μας, δεν επιβάλλουμε.
Πιστεύω ότι παρά την αναντιστοιχία μεταξύ των θεσμικών εκπροσώπων (πχ. ΓΣΕΕ) και των κοινωνικών αναγκών, σύντομα θα υπάρξουν διεκδικήσεις μαζικές, μαχητικές ρεαλιστικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καθημερινά επιδιώκει να βρίσκεται δίπλα σε κάθε δίκαιο αίτημα, σε κάθε κοινωνική ομάδα η οποία διεκδικεί με σοβαρότητα και ρεαλισμό λύσεις στα προβλήματα της.

Εκεί θα κριθούμε: Στην αντιστοίχιση με τα προβλήματα, στην ώσμωση με την κοινωνία, στην πρωτοπόρα διεκδίκηση. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι όντως με την δεξιά κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη “μας χωρίζει πολιτικό, πολιτιστικό και αξιακό χάσμα”. Οι “Λουδοβίκοι” της κυβέρνησης νοιώθουν μόνιμοι ιδιοκτήτες της χώρας, δεν γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας “εξαρτάται από τον μισθό της”, δεν ξέρουν τι είναι η ανεργία, δεν αντιλαμβάνονται πως όταν ένας απλός πολίτης χρωστά στις τράπεζες τότε θα κληθεί και να πληρώσει, δεν γνωρίζουν την αγωνία των οικογενειών για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Όλα αυτά γίνονται καθημερινά όλο και πιο αντιληπτά από την κοινωνία. Και η αντίληψη αυτή είναι μη αντιστρεπτή…

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)