to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:40 | 22.03.2014

Πολιτική

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου κοντά στους ανθρώπους τους κινηματογράφου

Πολιτική και τέχνη, λογική και φαντασία. Μπορεί στην εποχή των σκληρών οικονομικών μέτρων να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στήριξης της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής;


Τα θέματα αυτά και άλλα που σχετίζονται με τον χώρο του πολιτισμού, συζήτησε το μεσημέρι του Σαββάτου 22 Μαρτίου η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Υποψήφια Περιφερειάρχης με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, με δημιουργούς και ανθρώπους του χώρου του κινηματογράφου.

Οπως τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες στη συζήτηση - που πραγματοποιήθηκε σε χώρο του λιμανιού όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - είναι θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά, η επικεφαλής ενός σχήματος για την περιφέρεια, ζητά την άποψη των δημιουργών του κινηματογράφου, των κριτικών και παραγωγών, στη διαμόρφωση της πολιτικής στήριξης τους πολιτισμού.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση, ένα πάγιο πρόβλημα της ελληνικής παραγωγής ταινιών, που επιδεινώθηκε την περίοδο του μνημονίου. Οπως τόνισε η κατάσταση θα γίνει δραματική με τις περικοπές κατά 30% στο προσωπικό του Φεστιβάλ, καθώς την επόμενη χρονιά λήγει η επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ για το Φεστιβάλ.

«Απαιτείται ολοκληρωμένη εθνική πολιτική με στόχο να στηρίξει τον πολιτισμό και να συγκρουστεί με τα οικονομικά συμφέροντα που βολεύονται με την ισχύουσα κατάσταση», τόνισε η κ. Χαραλαμπίδου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την Υποψήφια Περιφερειάρχη στο «έγκλημα που συντελέστηκε φέτος με το κλείσιμο της ΕΡΤ και της ΕΡΤ3», σημειώνοντας ότι «το λουκέτο στην ΕΡΤ είναι ένα χτύπημα στην καρδιά της δημοκρατίας, που ταυτόχρονα επηρέασε το χώρο του κινηματογράφου και του ντοκιμαντέρ. Η ΕΡΤ πρέπει να επαναλειτουργήσει με όλο το προσωπικό της και να παίξει το ρόλο ενός ισχυρού, ποιοτικού, ανεξάρτητου, δημόσιου φορέα, όχι μόνο ενημέρωσης, αλλά και ενίσχυσης των κοινωνικών αγαθών του πολιτισμού».

Στη συζήτηση πήραν μέρος, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης,  η σκηνοθέτης Κυριακή Μάλαμα, ο κριτικός κινηματογράφου Βασίλης Κεχαγιάς, ο κριτικός κινηματογράφου Στράτος Κερσανίδης, κινηματογραφιστές, δημοσιογράφοι και δημιουργοί από το χώρο του κινηματογράφου.

Την Κυριακή 23 Μαρτίου η Δέσποινα Χαραλαμπίδου θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Μελά, με κεντρικό ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Τσακίρης» στην Σταυρούπολη, στις 11.00 π.μ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)