to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:22 | 15.09.2014

leftist

Πολιτική

Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ: Κανένα παιδί χωρίς πρωινό, κανένας άρρωστος χωρίς φάρμακα, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση

Η ειδοποιός διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις είναι πως θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την εξασφάλιση της επιβίωσης όλων των πολιτών.


Οι εξ ευωνύμων κριτικές στην ομιλία και τη συνέντευξη τύπου του Τσίπρα στη ΔΕΘ προσάπτουν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υποσχέθηκε πολλά για την ανακούφιση των θυμάτων των μνημονίων. Από τη μεριά του, ο Τσίπρας είχε προκαταλάβει τις εν λόγω κριτικές, τονίζοντας ότι τα μέτρα που παρουσίασε, «δεν είναι όσα θα θέλαμε να κάνουμε, αλλά όσα μπορούμε να κάνουμε» μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια μνημονιακής ερήμωσης. Γι’ αυτά τα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται, θέτοντας το κριτήριο σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες θα διαμορφώσουν τις πρώτες κρίσεις τους για την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Τα 7 συγκεκριμένα μέτρα που παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ, μπορεί να μη φέρουν την ευημερία για όλους, αλλά θα αποσοβήσουν  αμέσως την  ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Το να έχουν όλοι φαγητό, στέγη, ρεύμα, ζεστασιά, μίνιμουμ αξιοπρεπές εισόδημα και δυνατότητα μετακίνησης δεν θα φέρει το σοσιαλισμό. Θα επιτρέψει όμως σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να σταθούν στα πόδια της. Και μόνο οι όρθιοι μπορούν να κάνουν βήματα μπροστά.

Αλλά οι πιο σφοδρές κριτικές ήρθαν (όπως αναμενόταν, άλλωστε) από το μνημονιακό-κυβερνητικό στρατόπεδο. Η επωδός τους (πιστή στο κυβερνητικό non paper) ήταν ότι ο Τσίπρας έταξε παροχές χωρίς να πει πού θα βρει τα λεφτά.

Έτσι κι αλλιώς είναι προκλητικό να μιλάνε για παροχολογία οι πολιτικές δυνάμεις και τα  διάπλεκόμενα ΜΜΕ που ταύτισαν εδώ και χρόνια τη ΔΕΘ με τις υποσχέσεις που δεν εκπληρώνονται ποτέ. Είναι επίσης προκλητικό να κάνουν πώς δεν βλέπουν την τεκμηριωμένη και λεπτομερειακή κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, αποτελεί πραγματικό σκάνδαλο να ρωτάνε «πού θα βρείτε τα λεφτά;» αυτοί που πετάνε όσα λεφτά υπάρχουν στο πηγάδι δίχως πάτο του ανεξέλεγκτου χρέους, αυτοί που παρακολουθούν απαθείς την καλπάζουσα φοροδιαφυγή των πλουσίων την ίδια στιγμή που αφαιμάσσουν τους φτωχούς. Ρωτάνε «πού θα βρείτε τα λεφτά» αυτοί που κρατάνε την οικονομία στο διαρκές κώμα της λιτότητας.

Την πλέον άθλια πτυχή των μνημονιακών επιθέσεων στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αναμφίβολα ο ισχυρισμός ότι το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης συνιστά «ανεξέλεγκτες παροχές που δεν αντέχει η εθνική οικονομία». Η εθνική οικονομία δεν αντέχει δηλαδή να έχουν όλοι ένα πιάτο φαΐ, να έχουν όλοι ρεύμα, στέγη και φάρμακα. Εύλογα διερωτάται κανείς σε τι ακριβώς χρησιμεύει τούτη η εθνική οικονομία που αφήνει τους πραγματικούς ανθρώπους να βυθίζονται στην εξαθλίωση. Εξίσου εύλογη και η απορία για το πώς μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτισμένη μια κοινωνία που εγκαταλείπει στο έλεος της μοίρας τους εκείνα τα μέλη της που είναι στην πιο μεγάλη αδυναμία.

Η ειδοποιός διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις είναι πως θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την εξασφάλιση της επιβίωσης όλων των πολιτών. Η αφετηρία του δεν είναι το αν υπάρχουν τα κονδύλια για να έχουν όλοι οι άρρωστοι τα φάρμακα τους ή να πηγαίνουν όλα τα παιδιά στο σχολείο έχοντας πάρει πρωινό, αλλά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν οι άρρωστοι φάρμακα ή τα παιδιά να πηγαίνουν νηστικά στα στα σχολεία.

Η αφετηρία της αριστερής οικονομικής πολιτικής είναι οι πραγματικοί άνθρωποι. Γι’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση της Αριστεράς αν έχουμε σπίτια χωρίς ρεύμα ή θέρμανση, αν οι φτωχοί μένουν αβοήθητοι. Δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αν όλοι οι πολίτες δεν σταθούν στα πόδια τους, αν δεν ξαναβρούν την αξιοπρέπεια που δικαιούνται.

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)