to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:22 | 14.10.2013

Διεθνή

Η ΔΕΕΣ ανακοίνωσε ότι συνεχίζει το έργο της στη χώρα παρά την απαγωγή έξι εργαζομένων της κι ενός μέλους της συριακής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Ιντλίμπ

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) αποφάσισε σήμερα να συνεχίσει τις αποστολές της στη Συρία, τονίζοντας ότι η ασφάλεια του προσωπικού της αποτελεί προτεραιότητα, την επομένη της απαγωγής έξι εργαζομένων της και ενός μέλους της συριακής Επιτροπής του ΕΣ στη χώρα αυτή.


«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε το λαό της Συρίας σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή. Δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να σταματήσουμε τις δραστηριότητές μας στη Συρία αλλά, ασφαλώς, μια τέτοια κατάσταση μας αναγκάζει να σκεφτούμε και να εξετάσουμε τις επιχειρήσεις μας εκ του σύνεγγυς διότι δεν είναι δυνατόν να εργαστούμε και να βοηθήσουμε το συριακό πληθυσμό χωρίς να είναι εγγυημένη η ασφάλεια του προσωπικού μας», δήλωσε σήμερα στη Γενεύη ο Γιούαν Ουότσον, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, ερωτηθείς σχετικά από την δημόσια ελβετική ραδιοφωνία RTS.

Αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για την εθνικότητα των απαχθέντων, αν και σημείωσε ότι «στην πλειονότητά τους είναι Σύροι». Τα έξι μέλη του προσωπικού της ΔΕΕΣ και ένα μέλος της συριακής επιτροπής του ΕΣ απήχθησαν την Κυριακή στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

«Είναι ανησυχητικό το ότι αυτό το είδος επεισοδίων μας εμποδίζει μελλοντικά να έχουμε μεγάλη πρόσβαση στον άμαχο πληθυσμό και να επιτελέσουμε το ανθρωπιστικό μας έργο», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, καλώντας για άλλη μια φορά για την απελευθέρωση των ομήρων άμεσα και χωρίς όρους.

Η ΔΕΕΣ διατηρεί στη Συρία μια ομάδα η οποία αποτελείται από περίπου 30 ξένους και σχεδόν 120 Σύρους.

«Βλέπουμε παραβιάσεις του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου από όλες τις πλευρές οι οποίες είναι απίστευτες», είχε καταγγείλει τον Μάιο ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ, Πέτερ Μάουρερ.

Η ΔΕΕΣ έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και το γεγονός ότι είναι αδύνατο να αποκτήσει πρόσβαση σε άμαχο πληθυσμό ο οποίος βρίσκεται παγιδευμένος σε εμπόλεμες ζώνες, ενώ έχει καλέσει να γίνεται «σεβαστό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Οι εργαζόμενοι της συριακής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου μετρούν 22 νεκρούς από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία, το 2011.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)