to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 02.04.2013

Διεθνή

Η δανέζικη Lego αποσύρει «αντι-μουσουλμανικό» παιδικό παιχνίδι

Δικαιώθηκαν οι διαμαρτυρίες για τη ρατσιστική απεικόνιση των «κακών» στη σειρά «Πόλεμος των Αστρων»


Τούρκοι της Αυστρίας εναντίον Lego σημειώσατε 1: η τουρκική κοινότητα της Αυστρίας κατάφερε να αναγκάσει τη γνωστή δανέζικη βιομηχανία παιδικών παιχνιδιών να σταματήσει την παραγωγή ενός παιχνιδιού, το οποίο, σύμφωνα με τους Τούρκους, ήταν «αντι-μουσουλμανικό» και παρουσίαζε τους μουσουλμάνους με ρατσιστικό τρόπο στα παιδιά ηλικίας 9-14 ετών, όπου απευθύνεται.

Πριν από δυο μήνες, η τουρκική κοινότητα της Αυστρίας έκανε αγωγή στη Lego καταγγέλλοντας ότι στη νέα σειρά παιχνιδιών «Πόλεμος των Άστρων», η οποία βασίζεται στις δημοφιλείς ταινίες του αμερικανού σκηνοθέτη Τζορτζ Λούκας, ο σχεδιασμός του παλατιού του κακού εξωγήινου Τζάμπα Δε Χατ, βασίζεται σε μουσουλμανικό τέμενος, θεωρώντας προσβλητικό το γεγονός.

Η Πολιτιστική Επιτροπή των Τούρκων της Αυστρίας καταγγέλλει πως το «Παλάτι του Τζάμπα», ενός εξωγήινου κακοποιού, με αποκρουστική όψη (κάτι μεταξύ γυμνοσάλιαγκα και βατράχου), «οδηγεί τα παιδιά να ταυτίσουν τον συγκεκριμένο χαρακτήρα με τους Ασιάτες και τους ανατολίτες γενικότερα». Επίσης, καθώς το επίμαχο Παλάτι διαθέτει ρουκέτες και πυραύλους, παραπέμπει εύλογα σε «τρομοκράτες».

«Η άσχημη μορφή του Τζάμπα Δε Χατ έχει στοιχεία φυλετικής προκατάληψης και το όλο σκηνικό αφήνει υπαινιγμούς κατά των Ασιατών, ως άτομα με δόλιες και εγκληματικές προσωπικότητες, εμπόρους όπλων, δουλεμπόρους και τρομοκράτες», είχε δηλώσει η εκπρόσωπος της Πολιτιστικής Επιτροπής των Τούρκων της Αυστρίας, Μελίσα Γκιουνές.

Αρχικά, η εταιρεία, μέσω της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων της, Καταρίνα Σας, αρνήθηκε οποιαδήποτε ομοιότητα με οποιοδήποτε υπαρκτό κτήριο ή μνημείο.

Τελικά, η Lego αποφάσισε πριν λίγες ώρες να σταματήσει τη παραγωγή του παιχνιδιού από το 2014, αν και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό για ποιο λόγο δεν αποσύρθηκαν τα παιχνίδια από τα ράφια των καταστημάτων.

«Είμαστε ευγνώμονες απέναντι στην εταιρεία και την συγχαίρουμε για την απόφαση της αυτή», ήταν η άμεση ανακοίνωση του προέδρου της Πολιτιστικής Επιτροπής των Τούρκων της Αυστρίας, Μπιρόλ Κίλιτς.

Πηγή: Τα Νέα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)