to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:49 | 18.02.2015

Κοινωνία

Η Δ. Χαραλαμπίδου για την αναστολή της δικαστικής απόφασης που δικαίωσε τους εργαζόμενους στην «Μαρινόπουλος ΑΕ»

Δήλωση της Δέσποινας Χαραλαμπίδου, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ' Αντιπροέδρου της Βουλής, σχετικά με την αναστολή της δικαστικής απόφασης που δικαίωσε τους εργαζόμενους στην «Μαρινόπουλος ΑΕ»


Στις 28/8/2012 η επιχείρηση με την επωνυμία «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ», γνωστοποίησε στο προσωπικό της το οποίο απασχολούνταν επί σειρά πολλών ετών σε διάφορες εργασίες της επιχείρησης και στην φύλαξη των καταστημάτων της, ότι «μεταφέρονται» πλέον σε τρίτη εταιρεία security στην οποία μεταβιβάστηκε το τμήμα φύλαξης.

Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν προ τετελεσμένου, χωρίς καμία ουσιαστική πληροφόρηση, χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση, για μια τόσο βίαιη μεταβολή στην εργασία τους και για τις όποιες πραγματικές συνέπειες αυτή μπορεί να έχει για το καθεστώς της απασχόλησης και τους όρους εργασίας τους. Με τον τρόπο αυτό μεθοδεύτηκε η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού, με υπογραφές νέων ατομικών συμβάσεων εργασίας, χωρίς την αναγνώριση της υπάρχουσας στην πρώην εργοδότρια εταιρία προϋπηρεσίας, με κίνδυνο να πραγματοποιηθούν απολύσεις χωρίς την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης. Τελικά, όσοι από το προσωπικό αρνήθηκαν την «μεταφορά» τους απολύθηκαν. 

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας διενήργησε εργατική διαφορά εκδίδοντας μια απόφαση-σταθμό, που αναγνώρισε ως απολύτως βάσιμες τις ανησυχίες των εργαζόμενων για την μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος. Στην συνέχεια, τόσο το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όσο και το αντίστοιχο Εφετείο όπου προσέφυγε η επιχείρηση, δικαίωσαν πλήρως με τις σχετικές αποφάσεις τους τους εργαζόμενους οι οποίοι κατέθεσαν αγωγή και διέταξε την αποζημίωση και την επαναπρόσληψή τους.

Ωστόσο, η εταιρεία, επιμένοντας παρά τις διαδοχικές εναντίον της αποφάσεις, προσέφυγε εκ νέου στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθούν οι προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις. Το δικαστήριο, με πρόσφατη απόφαση, ανέστειλε τελικά την αρχική απόφαση, παγώνοντας την επαναπρόσληψή τους. Το γεγονός αυτό αποτελεί αρνητική εξέλιξη και οπισθοδρόμηση ως προς μια σημαντική και εξαιρετικά σπάνια τα τελευταία χρόνια περίπτωση δικαίωσης εργαζομένων απέναντι στις επιλογές της εργοδοσίας. 

Ελπίζουμε ότι η τελική εκδίκαση της αίτησης αναίρεσης που κατέθεσε η επιχείρηση θα κινηθεί σε μια δίκαιη κατεύθυνση και δεν θα συμβάλλει στην κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και από σωρεία αποφάσεων των δικαστηρίων, κατάσταση που έχει οδηγήσει στην πλήρη αποθράσυνση πολλών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στους τόπους δουλειάς.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)