to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Η BP χρηματοδοτεί το τέλος του κόσμου μας»: Aκτιβισμός της Extinction Rebellion σε πινακοθήκη

Διαμαρτυρία στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων με ακτιβιστές να περιλούζονται με «ψεύτικο πετρέλαιο» - Μέρος των κινητοποιήσεων πολιτικής ανυπακοής που οργανώνει εδώ και δύο εβδομάδες το κίνημα Extinction Rebellion - Τουλάχιστον 3.300 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αυτό το διάστημα στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις σε όλον τον κόσμο, όπως αναφέρει η οργάνωση.


Οι επισκέπτες σε μια πινακοθήκη του Λονδίνου είδαν, προς μεγάλη τους έκπληξη, μια "αυθόρμητη" παράσταση σήμερα, όταν τρεις ημίγυμνοι οικολόγοι ακτιβιστές περιλούστηκαν με ένα υγρό, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στις καλλιτεχνικές χορηγίες της πετρελαϊκής εταιρείας BP.

Η "παράσταση" αυτή στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων ήταν το αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων πολιτικής ανυπακοής που οργανώνει εδώ και δύο εβδομάδες το κίνημα Extinction Rebellion. Τουλάχιστον 3.300 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αυτό το διάστημα στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις σε όλον τον κόσμο, όπως αναφέρει η οργάνωση.

Οι ακτιβιστές άπλωσαν ένα λευκό σεντόνι στο πάτωμα της κεντρικής αίθουσας στην πτέρυγα Οντάτζι. Στη συνέχεια, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, φορώντας μόνο εσώρουχα στο χρώμα του δέρματος, ξάπλωσαν σε εμβρυακή στάση και οι υπόλοιποι τους περιέλουσαν με ένα μαύρο υγρό –που παρέπεμπε στο πετρέλαιο. Παράλληλα, η ακτιβίστρια Ίντεν Ρίξον διάβαζε ένα ποίημα με το οποίο ζητούσε από την πινακοθήκη να σταματήσει να δέχεται χορηγίες από την BP.

"Δεν μπορούμε να είμαστε καλλιτέχνες σε έναν νεκρό πλανήτη... Κι όμως η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων συνδέεται με μια εταιρεία που χρηματοδοτεί βάναυσα το τέλος του κόσμου μας" είπε η Ρίξον. "Σας ζητάμε να αλλάξετε. Το πετρέλαιο σημαίνει το τέλος αλλά η τέχνη σημαίνει την αρχή", πρόσθεσε.

Η Πινακοθήκη υποστηρίζει ότι η στήριξη που έλαβε από την BP για το Βραβείο Πορτρέτου προώθησε το έργο καλλιτεχνών σε όλον τον κόσμο και είχε ως αποτέλεσμα να οργανωθεί μια έκθεση με δωρεάν είσοδο, που προσέλκυσε περισσότερους από 300.000 επισκέπτες φέτος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)