to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:17 | 09.07.2013

Πολιτική

Η Αυτοδιοίκηση στην εντατική...και τώρα απολύσεις!

Του Σπύρου Τζόκα


Είναι πλέον προφανές, και στους μη μυημένους, ότι με συνέπεια και μεθοδικότητα προωθείται ένα άγριο νεοφιλελεύθερο σχέδιο κατάλυσης της Αυτοδιοίκησης, ως αυτόνομου διακριτού πόλου του δημόσιου χώρου και μετατροπή της σε διοικητικό μηχανισμό του κράτους, με περιορισμένες αρμοδιότητες. Πλέον ο κίνδυνος δεν είναι αυτός της «καχεκτικής» Αυτοδιοίκησης, αλλά της «κλινικά νεκρής» Αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τον ολισθηρό δρόμο των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων, των πρόχειρων λύσεων, των αιφνιδιασμών και κυρίως των αυταρχικών και αντιλαϊκών πολιτικών σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα, προχωρεί σε μέτρα που ποτέ δεν συζήτησε με την Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους.

Ήδη συντάσσεται με εντατικούς ρυθμούς το αναθεωρημένο Μνημόνιο για να σταλεί στο Eurogroup.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το μόνιμο «θύμα», περιορίζεται συνεχώς το κοινωνικό της έργο, συρρικνώνονται οι υπηρεσίες της, «πληρώνει» τις πολιτικές του Μνημονίου και της τρόικας. Η Αυτοδιοίκηση έχει καταδικαστεί σε οικονομικό μαρασμό και μετατρέπεται σταδιακά σε απολύτως εξαρτημένη από την κυβέρνηση και το κράτος - υπηρεσία.

Η αποδοχή από την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ ενός διαρκούς συμβιβασμού, εγκλωβισμένη στα πολιτικά παιχνίδια αποπροσανατολισμού και υποταγής της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού, είναι μια πολιτική επιλογή που οδηγεί στα σημερινά αποτελέσματα, αλλά και στο τέλος του τον δημοκρατικό λαϊκό θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Το τονίσαμε αρκετές φορές, αλλά και στο πρόσφατο Συνέδριο, και απαιτήσαμε κόκκινες γραμμές για την επιβίωση της Αυτοδιοίκησης... δεν εισακουσθήκαμε.

Οι απολύσεις είναι τώρα στην ατζέντα... Σε τρεις δόσεις! Τέλη Ιουλίου, τέλη Αυγούστου και τέλη Σεπτεμβρίου...

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 4.200 υπάλληλοι:

* 2.000 έως 2.500 (υπολογίζονται σε 2.200) σχολικοί φύλακες.

* Καθαρίστριες σχολείων, σχολικοί τροχονόμοι...

* 1.000 έως 1.500 από τους συνολικά 2.500 εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από ειδικότητες που έχουν πλεονάζον προσωπικό (γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής κ.ά.).

* 500-1.000 υπάλληλοι άλλων υπουργείων από τους περίπου 3.000 που οι θέσεις τους με βάση τα νέα οργανογράμματα καταργούνται, αρχής γενομένης από 50 υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η δεύτερη και τρίτη δόση μέχρι τα τέλη Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα, θα αφορούν:

* Τους 3.500 έως 4.000 δημοτικούς αστυνομικούς.

* Τους 1.500 εκπαιδευτικούς που έχουν δηλώσει αδυναμία να διδάξουν.

* Τους 2.000 έως 2.500 υπαλλήλους άλλων υπουργείων που θα «περισσέψουν» από το πρώτο κύμα..., αλλά και δημοτικούς υπαλλήλους δήμων που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και έχουν πλεονάζον προσωπικό από την πρώτη λίστα των 2.741 που έχει αφήσει στο υπουργείο Εσωτερικών ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Με κατάργηση των Νομικών Προσώπων των παιδικών σταθμών, του αθλητισμού, του πολιτισμού και της πρόνοιας, με διαδικασίες εξπρές, μέσω Προεδρικού Διατάγματος, θα απολυθούν και οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Ο κοινωνικός κανιβαλισμός στο μεγαλείο του... Μιλούν για τις απολύσεις... και τις πράττουν σαν να μην αφορούν ανθρώπους, όντα ζωντανά, με στομάχια, καρδιές, κεφάλια, όντα που θρέφουν άλλα όντα, τους άντρες, τις γυναίκες, τα παιδιά τους, τον φούρναρη, τον μανάβη, τον παπουτσή. Μιλούν για απολύσεις σαν να μην οδηγούν ανθρώπους στην απόλυτη απόγνωση... στην κατάθλιψη, στο αδιέξοδο, στον θάνατο... Δεν τους νοιάζει... Αρκεί να βγαίνουν οι αριθμοί: 2.000 σήμερα, 4.000 αύριο, 25.000 μεθαύριο, όσοι χρειάζονται για να χορτάσει η τρόικα.

Και από κοντά ο γκεμπελισμός των συνοδοιπόρων... των χορτάτων... των εξωνημένων κονδυλοφόρων και λαλίστατων «καθοδηγητών»... στρέφουν τα πυρά τους από τους επίορκους στα κομματόσκυλα και από τους κολλητούς στους κηφήνες και δεν υπάρχει τέλος στον κατήφορο, όριο στην παρακμή, αντίδοτο στη βρομιά...

Στην έκτακτη συνεδρίασή της η ΚΕΔΕ, την Κυριακή το απόγευμα, αφού διαπίστωσε ότι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και τη θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων, αλλά και το ενδεχόμενο κατάργησης και άλλων δημοτικών υπηρεσιών», αποφάσισε:

Λουκέτο» στους δήμους όλης της χώρας, πλην των κοινωνικοπρονοιακών δομών (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο Σπίτι), τη Δευτέρα 8.7.2013.

Συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα στις 2.30 μ.μ.

Νέα συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, μετά τη συνάντηση, προκειμένου να αποφασίσει για τις περαιτέρω αντιδράσεις στην «επίθεση» που δέχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση από κυβέρνηση και τρόικα.

Παράλληλα ο κ. Ασκούνης ζήτησε από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Τζόκα και ΔΗΜ.ΑΡ., Γ. Ιωακειμίδη, οι οποίοι πρότειναν να ληφθεί απόφαση και για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, το θέμα να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί άμεσα. Μάλιστα, συγκεκριμένη αναφορά γίνεται και στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ. Επιπλέον η ΚΕΔΕ αποφάσισε να προσφύγει στα ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια κατά των παραπάνω αποφάσεων.

Το τέλος της συνεδρίασης αμαυρώθηκε από την φασιστική, απαράδεκτη και προβοκατόρικη επίθεση κατά του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, που εκδηλώθηκε κατά την αποχώρησή του από τα γραφεία της ΚΕΔΕ. Ενέργεια που, εκτός από την ανθρώπινη διάστασά της, αποπροσανατολίζει τον αγώνα της Αυτοδιοίκησης και συνεπώς είναι καταδικαστέα.

Τα τρία χρόνια της μνημονιακής πολιτικής η Αυτοδιοίκηση πνέει τα λοίσθια. Ο αγώνας μας στην Τ.Α. είναι πρώτα απ' όλα αγώνας επιβίωσης της Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Συνεπώς δεν παλεύουμε για τον εξωραϊσμό της βάρβαρης αυτής πολιτικής, αλλά για την πλήρη ανατροπή της. Την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και την αγωνιστική αντίσταση στις διαλυτικές ρυθμίσεις για την εφεδρεία και τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών. Τη σφοδρή αντίθεσή μας στις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και την απόλυση των Ιδιωτικού Δικαίου Εργαζομένων σ' αυτές.

Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε καθημερινά τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, δημιουργώντας παράλληλα ένα ευρύτατο και πολύμορφο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο αγώνας είναι διμέτωπος, στα κινήματα, στη συγκρότηση μετώπων αντίστασης, αλλά και στην επεξεργασία εναλλακτικών προτάσεων για το μέλλον της χώρας και της Αυτοδιοίκησης.

Πρέπει να τους σταματήσουμε τώρα, πριν καταστρέψουν τη χώρα, πριν διαλύσουν εντελώς την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα μας. Απαιτείται άμεσα η συγκρότηση ενός μετώπου Αυτοδιοίκησης, τοπικών κοινωνιών και εργαζομένων, ενός μετώπου αντίστασης και ανατροπής. Ενός μετώπου για την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και την αγωνιστική αντίσταση στις διαλυτικές ρυθμίσεις για την εφεδρεία και τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών.

* Ο Σπύρος Τζόκας είναι συντονιστής του τμήματος Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, μέλος του Δ.Σ. ΚΕΔΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)