to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η αυτοδιοίκηση έχει και διεθνή ρόλο

Οι διεθνείς δράσεις της Αυτοδιοίκησης έχουν τη δική τους ιστορία: Ας θυμηθούμε, επίσης, ότι το Πόρτο Αλέγκρε των «συμμετοχικών προϋπολογισμών» έγινε το λίκνο του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ και ότι δίπλα στο φόρουμ των κινημάτων λειτουργεί και Φόρουμ της Αυτοδιοίκησης


Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι ο διεθνής ρόλος της αυτοδιοίκησης δεν θα έπρεπε να απουσιάζει από εκλογικά προγράμματα των υποψηφίων, ιδιαιτερα της Αριστεράς, για τις κρίσιμες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του προσεχούς Μαΐου. Στην εποχή του «παγκόσμιου χωριού», ο ρόλος αυτός αποκτά νέες διαστάσεις, που κάνουν πιο επίκαιρο το οικολογικό σύνθημα « Σκέψου οικουμενικά – Δράσε τοπικά». Η διεθνής συνεργασία έχει καταστεί «εκ των ων ουκ άνευ» για την επίλυση των σημερινών προβλημάτων των κοινωνιών και η αυτοδιοικητική της διάσταση είναι εξαιρετικά σημαντική.

Οι διεθνείς δράσεις της Αυτοδιοίκησης έχουν τη δική τους ιστορία. Στα δύσκολα χρόνια του ψυχρού πολέμου, αριστεροί και προοδευτικοί Δήμαρχοι άνοιγαν ρωγμές στα τείχη της εχθρότητας και του μίσους μέσω των αδελφοποιημένων πόλεων, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια. Στην Αυτοδιοίκηση βρήκε ισχυρή στήριξη και η «διπλωματία των πολιτών» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (π.χ. κοινό φεστιβάλ των Δήμων Μυτιλήνης-Δικελί το 1990), την περίοδο που κυριαρχούσε η άρνηση του διακυβερνητικού διαλόγου. Ας θυμηθούμε, επίσης, ότι το Πόρτο Αλέγκρε των «συμμετοχικών προϋπολογισμών» έγινε το λίκνο του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ και ότι δίπλα στο φόρουμ των κινημάτων λειτουργεί και Φόρουμ της Αυτοδιοίκησης.

Έχουμε την πεποίθηση ότι «Δυναμη Ζωής» για την περιφέρεια Αττικής με επικεφαλής την έμπειρη στα διεθνή θέματα Ρένα Δούρου, θα αναδείξει αυτόν τον ρόλο, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό, Βαλκανικό και Μεσογειακό επίπεδο. Το ίδιο πιστεύουμε ότι θα κάνουν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μυταφίδης και Πειραιώς Θοδωρής Δρίτσας.

Γενικότερα, είτε κερδίσουν τις εκλογές είτε βρεθούν στην αντιπολίτευση, οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε βέβαιοι ότι θα στηρίξουν κινηματικές διαδικασίες σε διεθνές επίπεδο, όπως το  Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Θα προωθήσουν διαπεριφερειακές και διαδημοτικές  διεργασίες στο επίπεδο της  ΕΕ και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Θα αντλήσουν από τις διεθνείς εμπειρίες της Αυτοδιοίκησης ιδέες για καυτά ζητήματα, όπως η κοινωνική ένταξη των μεταναστών και προσφύγων  με όλα τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις τους. Υπάρχει, για παράδειγμα, από το 2004, με απόφαση της UNESCO, ο «Διεθνής Συνασπισμός Πόλεων κατά του Ρατσισμού» που δρα με βάση ένα «σχέδιο δέκα σημείων», όπου συμμετέχουν πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – Λευκωσία, Ρώμη, Μαδρίτη, Λονδίνο, Δουβλίνο, Στοκχόλμη, κ.ά. – αλλά απουσιάζει η Αθήνα.

Ειδικότερα, πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας μας με περιφερειάρχη τη Ρένα Δούρου θα είναι ενεργητικά παρούσα, διεκδικητική και μαχόμενη στο πλαίσιο της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε., θεσμός που πρέπει να πάψει να έχει συμβουλευτικό ρόλο, δηλαδή υποβαθμισμένο, να αποκτήσει αποφασιστικές αρμοδιότητες και να εκλέγεται άμεσα από τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η Ευρώπη των περιφερειών είναι συστατικό στοιχείο του δικού μας οράματος για μια άλλη Ευρώπη: των εργαζομένων, των πολιτών, των δικαιωμάτων, της δημοκρατίας «από τα κάτω», της αλληλεγγύης, της οικολογίας, του φεμινισμού και της ειρήνης.

Ο Πάνος Τριγάζης, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (e-mail: [email protected])

Σημείωση: Με θέμα Ο Διεθνής Ρόλος της Αυτοδιοίκησης, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί εκδήλωση- συζήτηση την Πέμπτη 10 Απριλίου και ώρα 18.00 στον Πολυχώρο της Ανοιχτής Πόλης (Μέγαρο Ερμής), Πανεπιστημίου 56

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)