to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:21 | 20.09.2018

Πολιτική

Η αυταρχική αντίληψη της ΝΔ για τη δημόσια εκπαίδευση αποκαλύφθηκε

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της ΝΔ σχετικά με το πόρισμα της “Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα πανεπιστήμια, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «αποκαλυπτικές της αυταρχικής της αντίληψης για τη δημόσια εκπαίδευση» - «Η προπαγάνδα ενάντια στο πόρισμα βασίζεται σε "φανταστικά» σενάρια" δηλώνει ο Ν. Παρασκευόπουλος


Η επίθεση ακροδεξιάς κοπής από Μητσοτάκη και Κικίλια

«Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί αλλά και αδιόρθωτοι», σχολίασε νωρίτερα την Πέμπτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο πόρισμα της Επιτροπής για την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη και συντασσόμενος με το κύμα της συντονισμένης σπέκουλας και την ακραία ρητορική της ΟΝΝΕΔ. «Γυρίζοντας από τη σύνοδο του ΕΛΚ διάβασα το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ. Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί αλλά και αδιόρθωτοι», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter. Πρόσθεσε, δε, ότι «τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλιας, σχολίασε στο twitter:
 
«’Καφετέριες για να συζητάμε με τους καταληψίες’ λέει το πόρισμα του κ. Παρασκευόπουλου που μετά την Δικαιοσύνη ανέλαβε και την Παιδεία. Θα ήταν παρωδία εάν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο. Εμείς δε διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια των παιδιών μας. Τα ΑΕΙ δε θα είναι ‘άσυλο’ εγκληματιών».
 

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλύφθηκε η αυταρχική αντίληψη της ΝΔ για τη δημόσια εκπαίδευση

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις αντιδράσεις της ΝΔ για το πόρισμα της “Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα πανεπιστήμια” αναφέρει:

«Οι αντιδράσεις της ΝΔ για το πόρισμα της “Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα πανεπιστήμια” είναι αποκαλυπτικές της αυταρχικής της αντίληψης για τη δημόσια εκπαίδευση.

Η μεν ΟΝΝΕΔ δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει το πόρισμα. Αρκέστηκε στη συρραφή fake news που αφορούν το νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών, προκειμένου να επιτεθεί στην ίδια την έννοια του δημοσίου πανεπιστημίου και στον επικεφαλής της Επιτροπής, Ν. Παρασκευόπουλο. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας (!) της Ν.Δ Β. Κικίλιας και ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης σε κοινή γραμμή συκοφάντησης όχι μόνο της δουλειάς της επιτροπής, αλλά κυρίως των δημοσίων πανεπιστημίων, τα οποία παρουσιάζονται ως γιάφκες εγκληματιών.

Η επίθεση που εξαπολύει η ΝΔ στη δημόσια εκπαίδευση είναι διαρκής, όπως διαρκές είναι και το αίτημά της για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συστηματική απαξίωση των δημόσιων σχολείων και των δημόσιων πανεπιστημίων. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης έχει εδώ και  καιρό αποτινάξει το φιλελεύθερο προσωπείο του και επενδύει σε μια ατζέντα καταστολής και αστυνομοκρατίας, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του στη ΔΕΘ.

Η αστυνομοκρατία, όμως, που προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης δεν αποτελεί λύση για το ζήτημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, παρά μόνο εκφράζει τις ιδεοληψίες της ΝΔ για το ζήτημα. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία και άνοιξε τον σχετικό, αναγκαίο διάλογο στην εκπαιδευτική κοινότητα,  στον οποίο έχουν συμμετάσχει οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Η παραβατικότητα στον χώρο των πανεπιστημίων είναι  ένα εξαιρετικά σύνθετο και χρόνιο ζήτημα,  και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουν οι προτάσεις της Επιτροπής.

Τόσο τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν με τη δέουσα σοβαρότητα και με γνώμονα την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας».


Ν. Παρασκευόπουλος: Η προπαγάνδα ενάντια στο πόρισμα βασίζεται σε «φανταστικά» σενάρια

Σχετικά με το προαναφερθέν πόρισμα της Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο Ν. Παρασκευόπουλος επισημαίνει, με νέα δήλωσή του, τα ακόλουθα: 

«-Το πόρισμα είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας μιας δωδεκαμελούς επιτροπής  εξειδικευμένων μελών (πανεπιστημιακών, εισαγγελικών λειτουργών, αστυνομικών κα) που εργάστηκαν συντονισμένα και μεθοδικά κατά τη διάρκεια των τακτικών ή διευρυμένων συσκέψεων της Επιτροπής. 

- Στην Επιτροπή κλήθηκαν και συμμετείχαν διατυπώνοντας τις θέσεις τους και τα προβλήματα στους πανεπιστημιακούς χώρους όλοι οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου και εντοπίζεται το πρόβλημα, η Αστυνομία και η Εισαγγελία. Οι θέσεις τους διατυπώθηκαν εγγράφως και περιλαμβάνονται αναλυτικά και στο σύνολό τους στα πρακτικά του πορίσματος, τα οποία και δεν δίνονται στη δημοσιότητα.  

-Στο πόρισμα ενσωματώνονται εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής (για θέματα όπως η εγκληματικότητα, οι καταλήψεις, τα ναρκωτικά), ενώ στο τέλος συνοπτικά διατυπώνονται προτάσεις της Επιτροπής. Η επιλεκτική και αποσπασματική προβολή κάποιων  εκ των θέσεων των εισηγητών με τρόπο στρεβλό δεν απηχεί ούτε την πραγματικότητα των προτάσεων, ούτε  σε καμία περίπτωση συνάδει με τις τελικές προτάσεις. Συνιστά απλά και μόνο προπαγανδιστική επικοινωνιακή πολιτική που αποσκοπεί στην στοχοποίηση κάθε προσπάθειας επίλυσης προβλημάτων στους πανεπιστημιακούς χώρους.

-Το πόρισμα που παραδόθηκε στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα σταλεί στα Πανεπιστήμια και σε κάθε συναρμόδιο φορέα, προκειμένου να  διασφαλίζεται η καθολικότητα της αποδοχής όλων των εμπλεκομένων. Οι όποιες προτάσεις τους ή και  επισημάνσεις τους θα ληφθούν υπόψη στην τελική διατύπωση. 

-Η ευκολία απαξίωσης και άσκησης αβάσιμης και κακόβουλης κριτικής που στερείται λογικών επιχειρημάτων, και στηρίζεται σε ανυπόστατα επιχειρήματα,  «φανταστικά» σενάρια και εμπλουτίζεται με  σωρεία ύβρεων και συκοφαντιών ούτε απασχόλησαν, ούτε θα απασχολήσουν το έργο της Επιτροπής.»


Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ επιστρέφεται ως απαράδεκτη

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Μόλις μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, η ΟΝΝΕΔ έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση, αποδεικνύοντας ότι είναι για άλλη μια φορά αδιάβαστη.

Το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου δεν αποτελεί μία ακόμη άσκηση επί χάρτου. Η ΟΝΝΕΔ, έχοντας παραλείψει να διαβάσει το εν λόγω πόρισμα, είναι φυσικό να μην κατανοεί ότι αυτό επιχειρεί να αντιμετωπίσει συνολικά και συντεταγμένα μια σειρά ζητημάτων εντός του πανεπιστημιακού χώρου, με έμφαση στην πρόληψη, σεβόμενο στο ακέραιο τόσο το θεσμό του Ασύλου, όσο και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Στην κατεύθυνση αυτή, το πόρισμα επιδιώκει να εμπλέξει όλους τους ενεργούς φορείς που δραστηριοποιούνται εντός των Πανεπιστημίων, με σκοπό να αναζωογονήσει τον διάλογο στο εσωτερικό τους.

Η ΟΝΝΕΔ, πιστή στο δόγμα «Τάξη και Ασφάλεια», επαναφέρει την πάγια θέση της για ιδιωτικά και αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια, στα οποία θα συρρικνώνεται κάθε πλαίσιο ελεύθερης έκφρασης και δημοκρατικής δράσης. Τι σημαίνει, άραγε, για την ΟΝΝΕΔ «χώρος ελευθερίας, εκπαίδευσης και μόρφωσης»; To ίδιο το παρελθόν της απαντά σε αυτό το ερώτημα. Ήταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τη στήριξη της ΟΝΝΕΔ, που απέλυσε διοικητικούς υπαλλήλους, που επιχείρησε να διαγράψει φοιτητές και όρισε τα ΜΑΤ ως ‘’εγγυητές’’ της ‘’ακαδημαϊκής’’ λειτουργίας. Είναι η Νέα Δημοκρατία που οραματίζεται την κατάργηση του πανεπιστημιακού Ασύλου και την αποδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ήταν ο ελληνικός λαός και το φοιτητικό κίνημα που έδωσαν την απάντησή τους, απέναντι σε αυτές τις πολιτικές διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου. Είναι ο ελληνικός λαός και το φοιτητικό κίνημα που σήμερα εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν.

Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι το Άσυλο αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για την αναζωογόνηση του ακαδημαϊκού διαλόγου, της γόνιμης αντιπαράθεσης και της κριτικής σκέψης. Για την διαμόρφωση εν τέλει ενός δημοκρατικού πεδίου στα μέτρα των αναγκών της νέας γενιάς.

Το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο θα το ενδυναμώσει η κοινωνική πλειοψηφία, ενάντια στη Νέα Δημοκρατία, την ΟΝΝΕΔ, τους μπράβους και τους κρατικοδίαιτους εργολάβους τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)