to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:04 | 11.05.2018

Διεθνή

Η Αυστρία αναμένει ένταση στην Ιερουσαλήμ κατά τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας τη Δευτέρα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, "συνιστάται επειγόντως" πριν από τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού στο Ισραήλ να λαμβάνονται υπόψη αυτά τα στοιχεία, και ανάλογα με την κατάσταση να αποφεύγονται συγκεκριμένα σημεία.


Παραμονές των εγκαινίων της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ, την ερχόμενη Δευτέρα, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία προειδοποιεί τους Αυστριακούς πολίτες που ταξιδεύουν στο Ισραήλ για αυξημένο κίνδυνο συγκρούσεων στη χώρα.

Ειδικότερα στην Ιερουσαλήμ δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν βίαια επεισόδια, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, ενόψει του ανοίγματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, την ερχόμενη Δευτέρα, με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, "συνιστάται επειγόντως" πριν από τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού στο Ισραήλ να λαμβάνονται υπόψη αυτά τα στοιχεία, και ανάλογα με την κατάσταση να αποφεύγονται συγκεκριμένα σημεία.

Επιπλέον, θα πρέπει οι ταξιδιώτες να παρακολουθούν τις ειδήσεις, καθώς στις περιοχές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου και Ισραήλ-Συρίας έχουν αυξηθεί οι εντάσεις και υπήρξαν πολλά επεισόδια, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατά τον σχηματισμό της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο νυν Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -- που συγκυβερνά με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς -- ακολουθώντας τη γραμμή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είχε ζητήσει την μεταφορά της αυστριακής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Στράχε, του οποίου το κόμμα υπήρξε στο παρελθόν εξόχως αντισημιτικό και πρόσφατα εμφανίζεται ισλαμοφοβικό, τόνιζε πως συμμερίζεται την επιθυμία του Ισραήλ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας της χώρας, "γιατί πολλοί πολιτικοί εκπρόσωποι αναφέρουν ότι πρωτεύουσα μας είναι η Ιερουσαλήμ, εκεί είναι η έδρα της Κνεσέτ (σ.σ. ισραηλινή Βουλή)".

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Στράχε, είναι και επιθυμία του Κόμματος των Ελευθέρων να μεταφερθεί εκεί, στην πρωτεύουσα, και η αυστριακή πρεσβεία, ωστόσο ο ίδιος δεν θα ήθελε, όπως πρόσθετε, να υπάρξει μονομερής ενέργεια της Αυστρίας, αλλά πρέπει να βρεθεί κοινή στάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το θέμα.

Το συγκυβερνών στην Αυστρία, από τις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου, Κόμμα των Ελευθέρων προβάλει ιδιαίτερα τις επαφές που ισχυρίζεται πως έχουν στελέχη του με υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Βιέννη.

Ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις προβαλλόμενες επαφές τους στο Ισραήλ, είχαν δώσει οι Ελεύθεροι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου του κόμματος για τις προπερσινές αυστριακές προεδρικές εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ηττήθηκε στον επαναληπτικό τους γύρο στις 4 Δεκεμβρίου 2016, συγκεντρώνοντας ποσοστό 46,2% έναντι 53,8% του νικητή και νέου πλέον ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Νευρικότητα στο Κόμμα των Ελευθέρων είχε προκαλέσει η κατηγορηματική απόρριψη από τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν, σε σχετική επιστολή του προς την Ισραηλιτική Θρησκευτική Κοινότητα στην Αυστρία, "οποιωνδήποτε επίσημων επαφών Ισραηλινών εκπροσώπων προς ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα, των οποίων την υποστήριξη ο ίδιος ποτέ δεν πρόκειται να ανεχθεί".

Ο Ισραηλινός πρόεδρος είχε τοποθετηθεί σαφέστατα, όπως σημείωνε, "εναντίον ακροδεξιών κομμάτων και ομάδων που έχουν ένα αντισημιτικό παρελθόν, αρνούνται το Ολοκαύτωμα, επιδιώκουν περιορισμούς στις θρησκευτικές πρακτικές και προωθούν το μίσος και την μη ανεκτικότητα".

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)