to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 17.08.2012

Πολιτική

Η αξιολόγηση πριν από την εφεδρεία και οι πιέσεις της τρόικας

Σημείο - κλειδί φαίνεται να αποτελεί η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να προχωρήσει η εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο.


Στην εφεδρεία χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2015


Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει στόχο να οδηγηθούν σε εφεδρεία 40-45 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2015. Από αυτούς οι 15 χιλιάδες προβλέπεται να απομακρυνθούν από την εργασία τους εντός του τρέχοντος έτους.

Αυτός ο στόχος τίθεται προκειμένου η Ελλάδα να ανταποκριθεί στη μημονιακή της δέσμευση για 150 χιλιάδες αποχωρήσεις σε βάθος τετραετίας. Ο χρόνος υπαγωγής στην εφεδρεία δεν αποκλείεται να φθάνει ακόμη και τα τρία έτη. Εξετάζεται επίσης η αποζημίωση να ξεκινά από το 70% του βασικού μισθού.


Με το σκεπτικό να μην εφαρμοστεί το μέτρο της εφεδρείας οριζόντια, όπως έγινε πέρυσι, ιδιαίτερη βαρύτητα κατά τη διαδικασία αξιολόγησης αναμένεται να δοθεί στα προσόντα των υπαλλήλων, όπως το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, η γνώση ξένων γλωσσών, η εμπειρία κ.λπ. Δεν αποκλείεται επίσης να υποβληθούν οι υπάλληλοι σε κάποιο τεστ ηλεκτρονικής μορφής. Επανέρχεται δηλαδή στο προσκήνιο το ενδεχόμενο διενέργειας μίας ηλεκτρονικής εξέτασης πολλαπλών επιλογών, την οποία είχαν εισηγηθεί και οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες της Τask Force στο πλαίσιο της ευρύτερης αξιολόγησης του προσωπικού του Δημοσίου.


Στα πιθανά σενάρια είναι να εφαρμοστούν γενικά τεστ γνώσεων και αντίληψης, ενώ ειδικά για τις ανώτερες βαθμίδες εκπαίδευσης δεν αποκλείεται αν υπάρχουν και ερωτήσεις κρίσεως. Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων, εκείνα που κατά βάση θα ληφθούν υπόψη θα είναι τα χρόνια προϋπηρεσίας, καθώς και ορισμένα κοινωνικά κριτήρια.


Ο πρώτος λόγος στην τρόικα


Τίποτα όμως δεν είναι βέβαιο, καθώς τον πρώτο λόγο και σε αυτό το ζήτημα τον έχει η τρόικα. Οπότε, σε περίπτωση που τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από την τρόικα αποδειχθούν ασφυκτικά και δεν καταστεί δυνατή η άμεση διενέργεια των τεστ αξιολόγησης, δεν αποκλείεται η πρώτη δεξαμενή "εφέδρων" να προέλθει από τους προς συγχώνευση και κατάργηση φορείς του Δημοσίου. 

Αρχικά προβλεπόταν το πλεονάζον προσωπικό να μετακινηθεί στο νέο φορέα ή στην περίπτωση κατάργησης στο εποπτεύον υπουργείο και στη συνέχεια να αποχωρήσουν για την εφεδρεία ισάριθμοι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων (υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Τώρα πια τίποτε δεν αποκλείεται και όλα εξετάζονται στο πλαίσιο της ασφυκτικής μνημονιακής πολιτικής...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)