to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της υπουργού Παιδείας

«Πες-πες, στο τέλος κάτι θα μείνει». Αυτή τη διαπίστωση του Γκέμπελς, του υπουργού προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας, έχει υιοθετήσει η Νίκη Κεραμέως από την αρχή της θητείας της ως υπουργός Παιδείας. Ελπίζοντας πως θα μας εξαπατήσει, όπως ελπίζουν και οι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης. Μιλά ανερυθρίαστα στα τηλεοπτικά κανάλια για υλοποίηση μόνιμων διορισμών την τελευταία τριετία και επιχειρεί να οικειοποιηθεί τους 4.500 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής τους οποίους προκήρυξε (ΦΕΚ 864/Β/12-3-2019) η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο μετά την έξοδο της χώρας μας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Τους διορισμούς αυτούς είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο του 2018 ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η αντίστοιχη δαπάνη είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019.


Αυτοί δε οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί -μαζί με όλων των νεοδιόριστων τα τελευταία τρία χρόνια- έχουν εργαλειοποιηθεί σε πρωτοφανή βαθμό από τη σημερινή κυβέρνηση. Από τη μία τους εκφωνεί ως έργο της, από την άλλη κρατά σε ομηρεία τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς, αρνούμενη να τους μονιμοποιήσει πριν προχωρήσει η διαδικασία της αδιαφανούς, τιμωρητικής και ρουσφετολογικής αξιολόγησης που νομοθέτησε. Το ίδιο θράσος έδειξε η υπουργός όταν μιλούσε για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια, με την οποία υποτίθεται πως θεραπεύει το πρόβλημα της «λευκής κόλλας».

Κάθε παρατηρητής της ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής της -που αποτελεί εφαρμογή των προγραμματικών θέσεων της Ν.Δ. για την Παιδεία- θα είδε πως το μόνο που πέτυχε είναι να πετάξει δεκάδες χιλιάδες νέους και νέες εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ οδήγησε άλλους με άριστες και καλές βαθμολογίες να μπαίνουν σε σχολές που δεν είναι της πρώτης τους επιλογής. Το μεγαλύτερο, βέβαια, ψέμα της είναι πως ενδιαφέρεται για τη δημόσια Εκπαίδευση, όταν κάθε της νομοθετική πρωτοβουλία έχει ως στόχο την πλήρη αποδόμηση της δωρεάν δημόσιας Εκπαίδευσης σε όφελος των ιδιωτικών κολεγίων, τα οποία εξίσωσε με εκείνα των δημόσιων πανεπιστημίων και των ιδιωτικών σχολείων. Όπως η κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο, η εξαφάνιση των κοινωνικών επιστημών και της Κοινωνιολογίας, ο υποβιβασμός των ανθρώπων των παραστατικών τεχνών, η αύξηση των μαθητών και μαθητριών ανά τάξη και μάλιστα μέσα στην πανδημία!

Να θυμηθούμε παλιότερες δηλώσεις της στη Βουλή για τη Cisco, απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση; «Σας ενοχλεί που τρεις πάροχοι, ιδιωτικοί πάροχοι, έδωσαν δωρεάν δεδομένα;». «Η Cisco παρέχει δωρεάν αυτή την υπηρεσία!», «Δεν ξοδεύει ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος» και πολλά άλλα ψέματα έλεγε και τότε η Ν. Κεραμέως. Τελικά η σύμβαση κόστισε 2.000.000 ευρώ και δώρο τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων οικογενειών!

Πόσες φορές έχει πει η υπουργός στη Βουλή αλλά και σε κανάλια πως αυτοί που μπαίνουν με χαμηλή βαθμολογία στα πανεπιστήμια δεν αποφοιτούν! Καμία μελέτη δεν τεκμηριώνει κάτι τέτοιο, όπως και καμία μελέτη δεν τεκμηριώνει τη συντριπτική πλειονότητα αυτών που λέει. Γι’ αυτό άλλωστε και τα ψεύδη της τα εκφωνεί εκεί που δεν υπάρχει αντίλογος. Στις οθόνες των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ. Γι’ αυτό και δεν συναντά η ίδια τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αλλά πετά την καυτή πατάτα του «διαλόγου» με αυτές στους υφυπουργούς της. Μια υπουργός που δεν έχει σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο ενός πρωθυπουργού που επίσης δεν έχει σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχουν κανένα σεβασμό στους εκπαιδευόμενους και στους εκπαιδευτικούς της χώρας μας. Τους χρησιμοποιούν όταν τους βολεύει ως αριθμούς και την ίδια στιγμή προσπαθούν να μετακυλίσουν όλες τις παθογένειες της εκπαιδευτικής πολιτικής σε αυτούς.

Απαξιώνουν τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους, τις θυσίες των εκπαιδευτικών και τους απειλούν με τη δαμόκλειο σπάθη μιας «αξιολόγησης», ενός γραπτού διαγωνισμού στον οποίο θα κληθούν να αποδείξουν για πολλοστή φορά πως είναι εκπαιδευτικοί. Χωρίς όμως σαφή δέσμευση, χωρίς κάτι συγκεκριμένο, έτσι ώστε ταυτόχρονα να πουλάνε προεκλογικά ψεύτικες ελπίδες σε χιλιάδες άλλους εκπαιδευτικούς που είναι εκτός της δημόσιας εκπαίδευσης. Απαξιώνουν όμως και τους μαθητές και τις μαθήτριες, παρέχοντάς τους μια υποχρηματοδοτούμενη και ελλειμματική εκπαίδευση. Διαχωρίζοντάς τους σε «ψυκτικούς από το Περιστέρι» (δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη) και σε «αρίστους», με βάση την καταγωγή τους, το μορφωτικό επίπεδο των γονιών τους και, το κυριότερο, την οικονομική τους -ή μη- δυνατότητα να πληρώσουν για την εκπαίδευσή τους όταν το κράτος που διαχειρίζονται αποσύρεται μέρα με τη μέρα από τις υποχρεώσεις του. Βέβαια οι μαθητές, οι μαθήτριες, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θυμίζουν με την αγωνιστικότητα και την ευρηματικότητά τους την κατάληξη που θα έχουν σε λίγους μήνες η Κεραμέως, ο Μητσοτάκης και οι πολιτικές τους. «Κεραμέως, σύντομα θα είσαι τέως!».

* Η Αλεξάνδρα Θαλασσινού είναι αντιπρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κύμης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δημοτική σύμβουλος Κύμης-Αλιβερίου

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)