to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:36 | 16.10.2013

Κοινωνία

Η Αθήνα σε αριθμούς: Τρομακτική η αύξηση της φτώχειας την τριετία της κρίσης

Η Αθήνα της κρίσης έχει στους δρόμους της άστεγους, έχει ανθρώπους που σιτίζονται από Κέντρα Υποδοχής, έχει παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία τους.



Η Αθήνα της κρίσης έχει αριθμούς. Σήμερα, περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι της πόλης στηρίζονται από το Κέντρο Υποδοχής του Δήμου Αθηναιων (Κ.Υ.Α.Δ.Α), σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρουν πως στους άστεγους το 77% είναι άντρες, επί του συνόλου,  το 54% Έλληνες και το  46% αλλοδαποί, το 24% δεν έχει οικογένεια , το 61% είναι ουσιοεξαρτώμενοι, ενώ το 76% είναι μεταξύ 26 και 55 ετών.


Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τα συσσίτια του Κ.Υ.Α.Δ.Α το 73% από τους Έλληνες σιτιζόμενους είναι άνεργοι περίπου  2 χρόνια, το 41% προσήλθε στο συσσίτιο τους τελευταίους 6 μήνες, το 46% είναι μεταξύ 36 και 55 ετών, το 50% είναι άγαμοι, το 7,5% έχει τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης και το 0,7% μεταπτυχιακό.

Περίπου 400 οικογένειες υποστηρίζονται σταθερά για 6 μήνες από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Φέτος το Δημοτικό Βρεφοκομείο σιτίζει 1100 παιδιά, ενώ πέρυσι παρείχε τροφή σε 250.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας "Guardian" που έγινε το καλοκάιρι, φιλανθρωπικές οργανώσεις της πρώτης γραμμής, αναφέρουν ότι έως και το 90% των οικογενειών στις φτωχότερες γειτονιές βασίζονται σε τράπεζες τροφίμων και συσσίτια. Μέσα στην τριετία της κρίσης, έχουν ξεπηδήσει εγχειρήματα αλληλεγγύης σχεδόν σε όλες τις φτωχές γειτονιές.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το "Μυρμήγκι" στην Κυψέλη, που σιτίζει περίπου 500 οικογένειες. "Το εγχείρημα είναι ενα δίκτυο αλληλεγγύης που ασχολείται με την τροφή κατά κύριο λόγο, αλλά φιλοδοξεί να επεκταθεί σε υποστήριξη για τα σχολικά μαθήματα, αλλά και θέλει να συνδεθεί με το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες. Η Κυψέλη είναι μια περιοχή όπου κατοικούν πολλοί μετανάστες και είναι οι πρώτοι που βίωσαν την κρίση. Το "Μυρμήγκι" μας δείχνει πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε σαν ανάχωμα στο φασιστικό φαινόμενο, καθώς η συνεργασία μεταξύ ντόπιων κατοίκων και μεταναστών είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αλληλεγγύης, το οποίο, φυσικά, αγγίζει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, από τον αντιρατσισμό ως και τα έμφυλα ζητήματα.", λέει η Μάνια Σωτηροπούλου, εθελόντρια στο "Μυρμήγκι." 

Στις 12 Ιουλίου ο χώρος που στεγάζεται το "Μυρμήγκι" έγινε στόχος φασιστικής επίθεσης με εμπρηστικό μηχανισμό.

Στα σχολεία τα παιδιά λιποθυμούν από την πείνα

Όταν ξεκίνησαν να λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία από την ασιτία, κάποιοι βιάστηκαν να μιλήσουν για "φτηνή προπαγάνδα". Τον Οκτώβριο του '11 καταγγέλθηκαν κρούσματα λιποθυμίας μικρών μαθητών λόγω ασιτίας σε σχολεία του 6ου διαμερίσματος της Αθήνας. Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε ότι όποιος μιλάει για πείνα είναι φρικτός λαϊκιστής που επιχειρεί να δημιουργήσει «με ακραίο τρόπο κλίμα ανασφάλειας στα σχολεία». Λίγες ημέρες μετά βγήκε ο δήμαρχος Μεσολογγίου και δημοσιοποίησε τις καταγγελίες δασκάλων ότι τουλάχιστον 10 παιδιά πάνε στο σχολείο έτοιμα να λιποθυμήσουν από την πείνα. Μετά ήρθε το Ηράκλειο, όπου ένας δεκατριάχρονος μαθητής λιποθύμησε στον χώρο του σχολείου γιατί είχε δύο μέρες να φάει. Η υπουργός Παιδείας τόσο στην περίπτωση του Μεσολογγίου όσο και του Ηρακλείου σιωπά.

Δύο χρονια μετά, κανένας δεν μπορεί πια να κρύψει το μέγεθος της επισιτιστικής κρίσης. Το Υπουργείο Παιδείας παραδέχτηκε πια ότι σε περίπου 100 σχολεία ανά την Ελλάδα, σχεδόν 25.000 μαθητές υποσιτίζονται. Η πιο βίαιη, ίσως, εικόνα είναι από το Ηράκλειο τον Απρίλιο του '13:


Ο πρόεδρος του συλλόγου των δασκάλων του νομού Ηρακλείου με παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό με πρωταγωνιστή μαθητή που πήρε από τα σκουπίδια μία τυρόπιτα για τη φάει. Και αυτό το περιστατικό όπως επισημαίνει δεν είναι μεμονωμένο. Σύμφωνα με στοιχειά έρευνας, το 27% των μαθητών σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, δηλώνουν ότι επιβιώνουν σε συνθήκες πείνας. Το 37% των μαθητών δηλώνουν ότι ζουν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας, και μόνο το 36% των μαθητών δηλώνει ότι έχει επάρκεια τροφής.

Τα νοικοκυριά ζουν κάτω απ'το όριο της φτώχειας


Δύο έρευνες από την άνοιξη που μας πέρασε, έρχονται να ενισχύσουν την εικόνα της πείνας και της εξαθλίωσης στην οποία βρίσκονται τα νοικοκυριά της κρίσης.



Η πρώτη είναι της MARC ΑΕ για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, που αποκαλύπτει ότι δύο στους δέκα καταναλωτές έχουν σταματήσει να αγοράζουν  ψωμί. Η τιμή αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους διπλάσιους από τους ερωτηθέντες σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν. Το 26,1% των νοικοκυριών δηλώνει ότι σήμερα καταναλώνει λιγότερο ψωμί και η σχετικά μεγαλύτερη τάση της μείωσης της κατανάλωσης ψωμιού καταγράφεται στις γυναίκες, σε καταναλωτές μεγαλύτερης ηλικίας και στους μη εργαζόμενους.



Η δεύτερη έρευνα είναι της ΕΚΠΟΙΖΩ. Σύμφωνα με την έρευνα, η συντρηπτική πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών σιτίζεται με ρύζι, πατάτες και όσπρια και έχουν βάλει "μαχαίρι"σε πιο ακριβά είδη διατροφής, όπως είναι το κρέας και τα ψάρια καθώς πάνω από τα μισά νοικοκυριά (55,1%) έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους.



Βασική επιλογή για την επιλογή του γεύματος έχει γίνει το κόστος και όχι οι ανάγκες μιας καλής διατροφής. Στην έρευνα τονίζεται ότι το  44% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών του αναγκών.

Όσο η φτώχεια αυξανόταν, η ελληνική κυβέρνηση έστρεφε το βλέμμα αλλού

Όπως αποκαλύφθηκε από απάντηση του ευρωπαίου επιτρόπου στον Νίκο Χουντή, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τον Ιανουάριο 2011, η Επιτροπή δεν διέθετε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το εάν οι εθνικές αρχές προβλέπουν να χρησιμοποιήσουν τη νέα αυτή διάταξη στο μέλλον, ούτε για ποιες περιθωριοποιημένες ομάδες. Οι ελληνικές Αρχές δεν είχαν υποβάλει καμία σχετική αίτηση και η Επιτροπή δεν είχε λάβει καμία αίτηση για
χρηματοδότηση ειδικά των αστέγων" . Την ίδια ώρα παραμέναν αδιάθετα κάπου 230 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού", χωρίς πρόβλεψη αξιοποίησης...

Η Αθήνα, λοιπόν, είναι μια πρωτεύουσα με 5 εκατομμύρια κατοίκους, από αυτούς είναι άστεγοι περίπου οι 20.000. 

Σύμφωνα με τη Unicef, στην Ελλάδα της κρίσης ζουν περίπου 600.000 παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας, 3 εκατομμύρια από το συνολικό πληθυσμό ζουν στα όρια της φτώχειας. Κι η κυβέρνηση των μνημονίων, των αστέγων, των υποσιτισμένων παιδιών, είναι αποφασισμένη "να σπάσει αυγά για να κάνει ομελέτα". Μόνο που πλέον αυγά δεν υπάρχουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)