to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:01 | 08.09.2021

Κοινωνία

Στο πλοίο για την Κρήτη η σορός του Μίκη Θεοδωράκη - Πλήθος κόσμου και στον Πειραιά

Επιβιβάστηκε στο πλοίο η σορός του Μ. Θεοδωράκη, με προορισμό την Κρήτη, όπου θα είναι η τελευταία κατοικία του - Χιλιάδες άνθρωποι, παρά τη βροχή, αποχαιρέτησαν και σήμερα τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη που σφράγισε με το τεράστιο έργο του τον πολιτισμό της χώρας μας - Αποδοκιμασίες για τον Κυρ. Μητσοτάκη κατά την προσέλευσή του στην Μητρόπολη - Ομιλίες της ΠτΔ και του Δ. Κουτσούμπα


Υπό τις ιαχές «αθάνατος» και τον εθνικό ύμνο, λίγα λεπτά πριν τις επτά το απόγευμα, επιβιβάστηκε στο πλοίο της γραμμής στον Πειραιά, το όχημα που μεταφέρει στην Κρήτη τη σορό του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη. Εκεί βρέθηκε και η φιλαρμονική ορχήστρα του Πειραιά, παίζοντας ορισμένα από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Εν μέσω χειροκροτημάτων και των ήχων της φιλαρμονικής του Δήμου της πόλης, το όχημα με τη σορό επιβιβάστηκε πρώτο στο πλοίο της γραμμής, ενώ στελέχη του Λιμενικού έλαβαν έκτακτα μέτρα εξαιτίας του συγκεντρωμένου πλήθους που βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στην Κρήτη στις 07.30 το πρωί,  οπότε και η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στον Γάλατα Χανίων για την ταφή.

Θα πραγματοποιηθεί ενδιάμεση στάση της σορού στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα.

Η μεταφορά της σορού από την πλατεία της αγοράς στην Μητρόπολη Χανίων θα γίνει με τα πόδια.

Στις 13:00 θα μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία. Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί αύριο Πέμπτη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαλατά Χανίων, για να παραστεί στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη.

Επίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο Πέμπτη στα Χανιά.

Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική - Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, θα μεταβεί αύριο Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στο Γαλατά Χανίων, όπου θα παραστεί στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη.

Νωρίτερα σήμερα, ολοκληρώθηκε το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα για τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών, με χιλιάδες ανθρώπους να συρρέουν  για το τελευταίο αντίο στον μεγάλο συνθέτη. Πραγματοποίηθηκε τελετή αποχαιρετισμού, όπου εκφωνήθηκαν επικήδειοι. Μίλησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Με χειροκροτήματα και φωνάζοντας «αθάνατος» είπε το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς σήμερα το πρωί έξω από τη Μητρόπολη.

Στη Μητρόπολη μετέβησαν ο πρωθυπουργός (που έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από το πλήθος, όπως «Ο λαός δεν ξεχνά, Μητσοτάκη κάθαρμα»), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας, ενώ το «παρών» δίνουν και πολλά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Αποδοκιμασίες κατά την προσέλευση υπουργών της κυβέρνησης όπως ο Τ. Θεοδωρικάκος και ο Μ. Βορίδης.

Δεκτός με χειροκροτήματα και τους στίχους του τραγουδιού «Λίγο ακόμα» έγινε ο ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από την Μπέττυ Μπαζιάνα. 

Το στιγμιότυπο από τις αποδοκιμασίες στον Κυρ. Μητσοτάκη:

Στην Μητρόπολη για την τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη βρέθηκε και ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Νάσος Ηλιόπουλος, εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο Αθηναίων. Αύριο Πέμπτη, ο Νάσος Ηλιόπουλος θα μεταβεί με αντιπροσωπεία του Δήμου Αθηναίων στα Χανιά, όπου θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία. Η Ανοιχτή Πόλη αποχαιρετά τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη.Οι μουσικές του θα συνεχίσουν να συντροφεύουν τους αγώνες του μέλλοντος για μια Ελλάδα δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

Στιγμιότυπο από ρεπορτάζ του Open, σήμερα, Τετάρτη 8/9, το πρωί: 

«Είμαστε πολύ στενοχωρημένοι και λυπημένοι», δήλωσαν μετά το πέρας του λαϊκού προσκυνήματος στον Μίκη Θεοδωράκη, έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, δυο αγαπημένοι συνεργάτες του κορυφαίου δημιουργού: ο Τούρκος μουσικός Ομέρ Ζουλφού Λιβανελί και η Φιλανδή ερμηνεύτρια Άρια Σαγιονμά

«Έρχομαι από την Τουρκία αντιπροσωπεύοντας τους προοδευτικούς ανθρώπους της, οι οποίοι σέβονται και ευγνωμονούν και αγαπούν τον Μίκη. Είμαι πολύ στενοχωρημένος, ύστερα από 40 χρόνια συνεργασίας και τόσες πολιτικές και μουσικές δραστηριότητες, νιώθω ένα μεγάλο κενό στη ζωή μου τώρα. Είμαι πάρα πολύ στενοχωρημένος. Για μένα ο Μίκης ήταν ο δάσκαλός μου, ο μεγαλύτερος αδελφός μου, ο καλός μου φίλος, ήταν τα πάντα…», δήλωσε ο Ομέρ Ζουλφού Λιβανελί.

«Δούλεψα σχεδόν 50 χρόνια με τη μουσική του Μίκη, την οποία έφερα στις σκανδιναβικές χώρες, στη φινλανδική και στη σουηδική γλώσσα. Έτσι η μουσική του Θεοδωράκη και όλη η Ελλάδα ήρθαν εξαιρετικά κοντά μας στον βορρά και πενθούμε όσο και οι Έλληνες. Ήρθα να δείξω σεβασμό, να πενθήσω μαζί σας στην Ελλάδα. Δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρετε χωρίς τον Μίκη. Ο Μίκης, όσο ζούσε, έδωσε στην Ελλάδα ταυτότητα. Είμαστε πολύ στενοχωρημένοι και λυπημένοι, όμως έχουμε τη μουσική του και στη Φινλανδία και στη Σουηδία. Πενθούμε μαζί σας», δήλωσε η Άρια Σαγιονμά.

Το ρεπορτάζ του Open από την κοσμοσυρροή στη Μητρόπολη και δηλώσεις απλών πολιτών:

Ουρές σχηματίστηκαν και την Τρίτη, για δεύτερη μέρα, στη Μητρόπολη Αθηνών όπου εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να πουν το τελευταίο «αντίο»

(Γαβράς – Βασιλικός: το «Ζ» αποχαιρέτησε με συγκίνηση τον Μίκη Θεοδωράκη)

Η λαχτάρα του κόσμου για το ύστατο «χαίρε» προκάλεσε μικρής έκτασης ένταση το απόγευμα της Τρίτης που γρήγορα εκτονώθηκε καθώς δόθηκε ωριαία παράταση ώστε περισσότερος κόσμος να προλάβει να αποτίσει φόρο τιμής στο μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη.

Το προσκύνημα έκλεισε την Τρίτη 7/9 με το τραγούδι «Ένα το χελιδόνι» που τραγουδήθηκε από τον κόσμο, όταν λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου της δεύτερης ημέρας του προσκυνήματος πλημμύρισε την πλατεία μπροστά από τη Μητρόπολη και το εκκλησάκι των Αγίου Ελευθερίου/Παναγίας Γοργοεπήκοου.

Και μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια του Μίκη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)