to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:25 | 11.12.2017

Διεθνή

«Απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας» η έκρηξη με 4 τραυματίες στο Μανχάταν: «Επηρεασμένος από το Ισλαμικό Κράτος» ο φερόμενος ως δράστης

Την έκρηξη προκάλεσε ένας άνδρας 27 ετών, ο Ακάγεντ Ούλαχ, ο οποίος έφερε πάνω στο σώμα του «έναν υποτυπώδη εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας - Για «απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας» μίλησε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο


Ο φερόμενος δράστης της απόπειρας τρομοκρατικής επίθεσης στην Νέα Υόρκη ήταν «επηρεασμένος» από το Ισλαμικό Κράτος και από άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, αν και σύμφωνα με τις ενδείξεις, έδρασε μόνος του, δήλωσε στο CNN ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα τονίσω ότι (ο ύποπτος) είχε επηρεαστεί από αυτές τις οργανώσεις», τόνισε ο Κουόμο, έπειτα από ερώτηση αν ο δράστης είχε εμπνευστεί από τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Κράτος.

Ο 27χρονος Ακάγεντ Ούλαχ, από το Μπρούκλιν, με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, συνελήφθηκε και σύμφωνα με τις αρχές είναι ο δράστης της επίθεσης με αυτοσχέδια βόμβα που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί σε σήραγγα κοντά στην Τάιμς Σκουέαρ προκαλώντας τρεις τραυματισμούς.

Ο Ούλαχ διέθετε από το 2012 έως το 2015 άδεια οδήγησης λιμουζίνας, η οποία είχε λήξει, τόνισαν αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο εκρηκτικός μηχανισμός που έφερε ο ύποπτος δράστης βασιζόταν σε μια βόμβα σωλήνα.

Ο Κούομο δήλωσε ότι η εκρηκτική ύλη εντός του σωλήνα πυροδοτήθηκε, αλλά ο σωλήνας δεν εξεράγη. «Οπότε κατέληξε να τραυματιστεί ο ίδιος και λίγοι ακόμη που βρίσκονταν κοντά του».

Πρόσθεσε ότι ο δράστης φέρεται να βρήκε πληροφορίες στο διαδίκτυο για να κατασκευάσει την βόμβα.

Νωρίτερα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο έκανε για λόγο για «απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι η επίθεση υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρύθμιση στην μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 07:30 (15:30 ώρα Ελλάδας), λιγότερες από έξι εβδομάδες μετά την επίθεση με αυτοκίνητο που προκάλεσε οκτώ θανάτους και 12 τραυματίες στο νότιο Μανχάταν, στην πρώτη φονική επίθεση στη Νέα Υόρκη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο ύποπτος συνελήφθη αμέσως. Επρόκειτο για έναν Ουζμπέκο ο οποίος είπε ότι είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.Ο Ακάγεντ Ούλαχ, είχε λευκό ποινικό μητρώο στο Μπανγκλαντές και επισκέφτηκε για τελευταία φορά την πατρίδα του τον Σεπτέμβριο, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο αρχηγός αστυνομίας του Μπανγκλαντές. Ο Γενικός Επιθεωρητής Σαχιντούλ Χάγκε δήλωσε ότι η πληροφορία αυτή βασίστηκε στον αριθμό διαβατηρίου του Ούλαχ.

Σε νεότερη ενημέρωση, μέσω twitter, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη στη Λιμενική Αρχή προκάλεσε τον τραυματισμό 4 ανθρώπων, κανένας από τους οποίους δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του:

Ο σταθμός λεωφορείων έκλεισε προσωρινά, ανέφεραν σε δήλωσή τους στο Twitter η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ.

«Υπήρχε συνωστισμός στις σκάλες για να βγούμε έξω», είπε ο Ντιέγκο Φερνάντεζ, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη Λιμενική Αρχή. «Όλοι ήταν φοβισμένοι, έτρεχαν και φώναζαν.»

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχουν ενημερωθεί για το συμβάν, σύμφωνα με τοπικά μμε και τον Λευκό Οίκο.

Η απευθείας μετάδοση του Euronews:

Η Αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε νωρίτερα στον λογαριασμό της στο Twitter πως ο συλληφθείς ύποπτος για την έκρηξη στη Λιμενική Αρχή είναι και ο μοναδικός άνθρωπος που τραυματίστηκε κατά το συμβάν, κάτι που όμως αναθεώρησε, με νεότερο tweet, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως είδατε παραπάνω.

Η Αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε νωρίτερα πως σημειώθηκε έκρηξη άγνωστη προέλευσης και πως ορισμένοι συρμοί του μετρό εκκενώνονται. 

Συρμοί του υπόγειου σιδηρόδρομου εκκενώνονται. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι έλαβε πληροφορίες για ένα συμβάν στον σταθμό λεωφορείων της Λιμενικής Αρχής στο κεντρικό Μανχάταν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)