to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:40 | 22.01.2021

Πολιτική

«Διαδηλώσεις με άδεια της ΕΛ.ΑΣ.»: Διασυρμός σε διεθνείς οργανισμούς αναμένεται με το νέο «σχέδιο» Χρυσοχοΐδη

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραχώρησε συνέντευξη στο Mega όπου επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο για τον περιορισμό των δημοσιογράφων, παρότι εν τέλει η αστυνομία θα αποφασίζει πως και αν θα γίνονται διαδηλώσεις. ΕΣΗΕΑ, ΕΦΕ, Ανταποκριτές Ξένου Τύπου αποκαλούν το «σχέδιο» Χρυσοχοΐδη πλήγμα στην ενημέρωση και την δημοκρατία. Βροχή καταγγελιών σε διεθνείς οργανισμούς εάν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, προέβλεψε ο Γιώργος Πλειός, μέλος του ΕΣΡ και καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ.


Υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών, των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ αποτελούν οι δηλώσεις που έκανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του σχεδίου για τον περιορισμό των συναθροίσεων και του δικαιώματος στην ενημέρωση.

Οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται σε μια διάταξη του νομοσχεδίου, ωστόσο αυτό που έχει κινήσει έντονα το ενδιαφέρον είναι πως στο σχέδιο αναφέρεται ότι θα υπάρχει και «οριοθετημένος χώρος» για τους δημοσιογράφους. Επιχειρείται με λίγα λίγα να περάσει στα μουλωχτά, παρόμοιας φιλοσοφίας διάταξη με αυτή που προσπάθησε να περάσει πριν λίγες εβδομάδες ο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία. Εκεί η κυβέρνηση βρήκε τοίχος από την κοινωνία, και ύστερα από την κοινωνική κατακραυγή υποχώρησε. Αυτό όμως δεν φάνηκε να σταματά τους Έλληνες θαυμαστές του Γάλλου προέδρου, τουλάχιστον ως προς τα αυταρχικά μέτρα.

Αναδίπλωση, όμως μόνο σε επίπεδο δηλώσεων, του υπουργείου για τον περιορισμό των δημοσιογράφων

Ήδη από τις εξαγγελίες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ήταν σαφές πως, μεταξύ αλλων, μπαίνουν φραγμοί στην ενημέρωση κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων καθώς ουσιαστικά θα αποκλείονται οι δημοσιογράφοι.

Όπως είδε η «Αυγή», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραχώρησε συνέντευξη στο Mega όπου επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο. Ερωτηθείς λοιπόν σχετικά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια δέχθηκα πολλές καταγγελίες κυρίως από ξένους δημοσιογράφους που τους έδειραν, ξυλοκοπήθηκαν και ζητούσαν προστασία. «Ο δημοσιογράφος και ο φωτογράφος πάει όπου θέλει. Αν όμως υπάρχουν επεισόδια και ζητά προστασία από την αστυνομία θα μπορεί να οριστεί ένα μέρος. Τώρα δεν ισχύει αυτό», είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, σε μια δήλωση που μαρτυρούσε πως η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο αναδίπλωσης.

Εάν ο υπουργός δεν φροντίσει να αναδιατυπώσει τον νόμο, όποια προφορική (ή γραπτή) του δήλωση δεν έχει καμία ισχύ, αξιολόγησε η καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Παρίσι, Νατάσα Τσουκαλά, μιλώντας χθες στην εκπομπή της Νατάσας Γιάμαλη στον τ/σ Κόντρα.

Την αμήχανη αναδίπλωση του υπουργού ήρθε να επιβεβαιώσει λίγη ώρα αργότερα η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο μάλιστα τόνισε πως, οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι, «αν όχι σκόπιμη, τουλάχιστον καταχρηστική».

Οι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την οποία δίνει διευκρινίσεις σχετικά με το σημείο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Συναθροίσεων που αφορά σε οριοθετημένο χώρο για τους εκπροσώπους του Τύπου και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και σχόλια.

Σε απάντηση στις ανακοινώσεις επαγγελματικών σωματείων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, το υπουργείο αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι προαιρετικά και μέτρα προστασίας και μόνο, και «οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι, αν όχι σκόπιμη, τουλάχιστον καταχρηστική».

Ολόκληρη η διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

   «Σε συνέχεια ανακοινώσεων επαγγελματικών ενώσεων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, σχετικά με την σημερινή παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

   1) oι δημοσιογράφοι - φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να καλύπτουν με όποιον τρόπο θέλουν και να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση,

   2) επιπλέον ορίζεται χώρος προστασίας τους, πριν τη συνάθροιση, ώστε να γνωρίζουν, εάν θέλουν να προστατευτούν σε περίπτωση επεισοδίων, ότι μπορούν αυτοβούλως να καταφύγουν εκεί,

   3) ο αξιωματικός σύνδεσμος για τους δημοσιογράφους - φωτορεπόρτερ ορίζεται ώστε, οποιαδήποτε στιγμή αισθανθούν ότι διατρέχουν κίνδυνο ή εάν υπάρχει απειλή ή τραυματισμός, να μπορούν να απευθυνθούν σε αυτόν και να ζητήσουν βοήθεια.

   Είναι σαφές ότι τα παραπάνω μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι μέτρα προστασίας και μόνο, με καθαρά προαιρετικό χαρακτήρα από την πλευρά των δημοσιογράφων - φωτορεπόρτερ.

   Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι, αν όχι σκόπιμη, τουλάχιστον καταχρηστική».

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΕΣΗΕΑ και της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας που κάνουν λόγο για βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση των πολιτών.

ΕΣΗΕΑ, Ένωση Φωτορεπόρτερ, Ανταποκριτές Ξένου Τύπου: Πλήγμα στην ενημέρωση και την δημοκρατία το «σχέδιο» Χρυσοχοΐδη

Σε ανακοίνωση που συνυπέγραψε λίγο αργότερα και η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, η ΕΣΗΕΑ και η Ένωση Φωτορεπόρτερ μιλούν για βαρύ πλήγμα σε έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας. Βροχή καταγγελιών σε διεθνείς οργανισμούς εάν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, προέβλεψε ο Γιώργος Πλειός, μέλος του ΕΣΡ και καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ.

Σε κοινή ανακοίνωση προχώρησαν η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ) και συνυπέγραψε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (ΕΑΞΤ), λόγω αντίθεσής τους στην «οριοθέτηση» των δημοσιογράφων στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων. 

«Με την «οριοθέτηση» των δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο ως άνω σχέδιο, βαρύ πλήγμα δέχεται άμεσα η ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας».

«Προκειμένου να διευκρινίσουμε όλα τα καίρια ζητήματα στο Σχέδιο», οι ενώσεις σημειώνουν στην ανακοίνωση πως επιθυμούν συνάντηση με τον υπουργό «το συντομότερο δυνατόν».

«Θεσμοθέτηση της παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου»

Λόγο για «θεσμοθέτηση της παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου» έκανε και  ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΣΡ, Γιώργος Πλειός.

Ο καθηγητής στάθηκε ιδιαίτερα στην παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης των δημοσιογράφων στα γεγονότα. «Αυτό ούτε ο Όρμπαν δεν το τόλμησε», γράφει στην ανάρτησή του. Προβλέπει μάλιστα βροχή καταγγελιών σε διεθνείς οργανισμούς εάν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, όπως γινόταν έως τώρα στις περιστασιακές απόπειρες κατά του Τύπου.

«Το μέγεθος και η επικινδυνότητα μιας διαδήλωσης θα αξιολογούνται από τους αστυνομικούς»

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπερασπίστηκε το σχέδιο για περιορισμό των διαδηλώσεων, ισχυριζόμενος ότι «σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να καταργούμε κάθε μέρα την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης χωρίς λόγο. Αυτή η κατάχρηση τελείωσε. Όταν ο αριθμός είναι μικρός θα πηγαίνουν στο πεζοδρόμιο, όταν είναι λίγο μεγαλύτερος σε μία λωρίδα».

Μάλιστα παραδέχτηκε ότι εναπόκειται στην κρίση των αστυνομικών για το εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι μια συγκέντρωση λέγοντας ότι το μέγεθος και η επικινδυνότητα μιας διαδήλωσης θα αξιολογούνται από «τους αστυνομικούς που είναι στον δρόμο, από τον διαμεσολαβητή μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας».

Η αστυνομία είχε οδηγία έως τώρα να απωθεί τους δημοσιογράφους

Είναι ίσως η πρώτη φορά, σχολιάζει εκ νέου σήμερα η «Αυγή»,  που ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραδέχεται δυο πράγματα:

-Το πρώτο, ότι οι δυνάμεις καταστολής όλο το διάστημα που τρέχει το αφήγημά του περί «νόμου και τάξης», ξυλοκοπούν συστηματικά δημοσιογράφους και κυρίως ξένους. Και λέμε συστηματικά γιατί ο ίδιος μίλησε για «πολλές καταγγελίες». Γιατί οι καταγγελίες που έχουν γίνει είναι για ξυλοδαρμό από αστυνομικούς και όχι από διαδηλωτές.

-Το δεύτερο, ότι είναι κεντρική πολιτική οδηγία οι ξυλοδαρμοί και απλά με τους ξυλοδαρμούς ξένων δημοσιογράφων του τους χάλασε λίγο το επιχειρησιακό αφήγημα.

Διαφορετικά, αν δεν ήταν κεντρική πολιτική οδηγία θα μπορούσε να «τιθασεύσει» τις δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ, για να σταματήσουν οι καταγγελίες και το διεθνές ρεζίλι. Όμως, όχι, εκείνος σκέφτηκε να μαντρώσει τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ στο όνομα, δήθεν, της προστασίας τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)