to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:46 | 25.07.2014

πηγή: Εποχή

Πολιτική

Η ασθενής μνήμη του κ. Στ. Ψυχάρη

Ασφαλώς και το όνομα έχει σημασία, αλλά καλού κακού ο κ. Ψυχάρης φυλάει και τον πισινό του.


Η αλήθεια είναι ότι όσο παιρνούν τα χρόνια τόσο η μνήμη εξασθενεί. Έτσι, στο κύριο άρθρο του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής (6 Ιουλίου 2014) και υπό τον τίτλο «Πειρατές και Αρκούδες» ο εκδότης της εφημερίδας και πρόεδρος του Δ.Σ του συγκροτήματος Λαμπράκη κ. Σταύρος Ψυχάρης, αναφερόμενος στην ΔΕΗ και τα σκάνδαλα της, υπενθύμισε ότι «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το δωράκι των 500 εκατομμυρίων δραχμών που ανέφερε ο τότε πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου καταγγέλοντας στο ΔΣ της επιχείρησης πράσινο συνδικαλιστή που έμεινε στην Ιστορία (το όνομα του δεν έχει πλέον σημασία)...».


Ασφαλώς και το όνομα έχει σημασία, αλλά καλού κακού ο κ. Ψυχάρης φυλάει και τον πισινό του. Γι’ αυτό και δεν αναφέρει το όνομα του Δημ. Μαυράκη, που βέβαια δεν ήταν συνδικαλιστής αλλά πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ την περίοδο 1985-86 διορισμένος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι είχε λάβει «μίζα» το εξωφρενικό για την εποχή ποσό των 500 εκατομμυρών δραχμών.

Αν δεν μα απατά η μνήμη μου ήταν και πάλι η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ που είχε «αποκαλύψει» στα 1986 ότι ήταν ο τότε πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου που φέρεται να είχε δηλώσει, αναφερόμενος στον Δ. Μαυράκη, ότι «είπαμε να κάνει δώρο στον εαυτό του, αλλά όχι και πεντακόσια εκατομμύρια» (!).

Η δικαστική διερεύνηση απέδειξε ότι ο κ. Δ. Μαυράκης δεν ήταν ένοχος και τον απάλλαξε με βούλευμα. Στη συνέχεια μάλιστα έγινε και καθηγητής πανεπιστημίου

Γιατί λοιπόν ο Στ. Ψυχάρης θυμήθηκε τώρα αυτή την αμαρτωλή για την εφημερίδα του υπόθεση. Όχι βέβαια γιατί έχει ασθενή μνήμη. Αλλά γιατί έχει ασθενή σχέση με την αλήθεια. Ο Στ. Ψυχάρης υποβίβασε τον τότε πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ - του οποίου ούτε το όνομα δεν τόλμησε για ευνοήτους λόγους να αναφέρει – σε μιζαδόρο «συνδικαλιστή», ο οποίος μάλιστα «έμεινε στην Ιστορία» (με γιώτα κεφαλαίο), για τον απλό λόγο ότι ήθελε, όπως εδώ και πολλά χρόνια κάνει το Συγκρότημα Λαμπράκη, να δυσφημήσει, με αλήθειες αλλά και με ψέμματα, το συνδικαλιστικό κίνημα και στην προκειμένη περίπτωση το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ.

Τελικά ο κ. Ψυχάρης σ’ ένα πράγμα έχει δίκιο στο άρθρο του. Η ΔΕΗ, όπως άλλωστε και η χώρα ολόκληρη, δεν κινδυνεύει μόνον από «τους ξένους σύγχρονους πειρατές» αλλά και «από τις ντόπιες αρκούδες, που προφανώς πιστεύουν ότι μέσα στην αναταραχή κάτι θα τσεπώσουν...».Αν μας έλεγε και ονόματα θα ήταν ακόμα καλύτερα.

Νέα δημοσιογραφικά ήθη


Ονόματα νομίζαμε ότι θα διαβάζαμε και στο άρθρο «Ο νέος διεθνής διασυρμός» του κ. Γιάννη Καρτάλη – από τους πιο σοβαρούς δημοσιογράφους του Συγκροτήματος – και πάλι στο ΒΗΜΑ της περασμένης Κυριακής. «Η χώρα μας για μια ακόμα φορά – γράφει ο κ. Καρτάλης – διασύρθηκε διεθνώς με την παρουσία νέων ελλήνων ευρωβουλευτών της αντιπολίτευσης στην πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο...Οι εκλεγέντες για πρώτη φορά με σταυρό ευρωβουλευτές μας πέτυχαν με τις αμετροεπείς ερωτήσεις τους για τα εσωτερικά και μόνο προβλήματα όχι μόνο να μονοπωλήσουν τη διαδικασία ερωταποκρίσεων αλλά και να αναδείξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα γνωστά κοινοβουλευτικά ήθη του τόπου μας».

Ποιοί ήταν αυτοί οι ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης που με τις αμετροεπείς ερωτήσεις τους «διέσυραν» την χώρα. Όσο και άν ψάξετε στο άρθρο δεν αναφέρεται κανείς. Από ποιό κόμμα ήταν; Δεν πρόκειται να μάθετε άν ήταν οι «λαϊκιστές» του ΣΥΡΙΖΑ ή ο πρώην στρατηγός ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής. Τι ερωτήσεις έκαναν; Γιατί οι ερωτήσεις τους εξέθεσαν την χώρα; Ούτε αυτές πρόκειται να τις μάθετε από το άρθρο. Τι έκαναν οι ευρωβουλευτές της συγκυβέρνησης, οι οποίοι σύμφωνα με το άρθρο, ήταν μια χαρά, αφού αυτοί βέβαια δεν συνέβαλαν στον «διασυρμό» της χώρας; Και εδώ θα μείνετε με την απορία.

Το μόνο γεγονός που αναφέρει ο κ. Καρτάλης στο άρθρο του είναι η πράξη των λαϊκιστών της αντιευρωπαϊκής δεξιάς για τους οποίους δεν μας λέει αν αυτοί διέσυραν την χώρα τους: «Τον τόνο έδωσαν άλλωστε οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές – γράφει στο άρθρο του ο Γ. Καρτάλης - όταν στην πρώτη συνεδρίαση γύρισαν την πλάτη του στο προς το Προεδρείο τη στιγμή που ανεκρούετο ο ύμνος της Ευρώπης»


Τι έκαναν τότε οι «λαϊκιστές« της αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αριστερών δυνάμεων; Δυστυχώς ούτε γι’ αυτούς μας πληροφορεί το άρθρο.


Πάντως, μπορούμε να φανταστούμε τι θα είχε γίνει στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια – από τον Πρετεντέρη και την Τρέμη μέχρι τη Ρογκάκο και τον Πορτοσάλτε – αν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γύριζαν την πλάτη τους στο Προεδρείο κατά την ανάκρουση του ευρωπαϊκού ύμνου. Ούτε φίδι στον κόρφο τους.

T.M.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)