to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:34 | 30.05.2013

Κοινωνία

Η ασχετοσύνη σας είναι εξόφθαλμη, επικίνδυνη και αγγίζει τα όρια της συκοφαντικής δυσφήμησης κ. Καράμπελα

Απάντηση του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης στο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Καράμπελα


Ολόκληρη η απάντηση

Η άρνηση στράτευσης είναι η μόνη λογική λύση στην χακί παράνοια. Ενάντια στις δολοφονίες αμάχων και φαντάρων (λεγόμενες και "αυτοκτονίες"), ενάντια στη διαφύλαξη των συνόρων στην Κορέα, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και όπου αλλού το χρήμα προστάζει. Ενάντια στις αλόγιστες στρατιωτικές δαπάνες, εις βάρος των κοινωνικών δαπανών, εν μέσω κρίσης.

Η ολική άρνηση στράτευσης, σαν συνειδητή εναντίωση στο μιλιταρισμό, μόνο "ρόδινη" και “λουφαδόρικη” επιλογή δεν είναι. Παραβιάζοντας βασικά δικαιώματα μας, υπουργοί και στρατοκράτες, προσπαθούν να δείξουν πόσο πατριώτες είναι, στοιβάζοντας επάνω μας όλο και περισσότερες ποινές φυλάκισης και υπέρογκα πρόστιμα (6.000 ευρώ). Στρατοδικεία δικάζουν ακόμα πολίτες. Ποινές με 3ετή αναστολή. Παράνομος χαρακτηρισμός του αδικήματος ως διαρκές και όλα αυτά μέχρι τα 45 μας.

Για τα της κοινωνικής πολιτικής υπηρεσίας σας παραπέμπουμε στις συστάσεις εθνικών και διεθνών οργανισμών και ανεξάρτητων αρχών. Επειδή αμφισβητούμε την ικανότητα σας να προσεγγίσετε το ζήτημα της άρνησης στράτευσης σε βάθος και επειδή αρκείστε σε μια επιφανειακή και λαϊκίστικη προσέγγιση προς τέρψιν των ψηφοφόρων σας, σας παραπέμπουμε σε δύο ολιγοσέλιδες αναφορές του Συνηγόρου του Πολίτη (1999 2008). Ξεκινήστε από αυτή και όταν είστε έτοιμος ενημερώστε μας για να σας παραπέμψουμε σε δυσκολότερα και συνθετότερα κείμενα.  (ΟΗΕ, E.E, Ε.Ε.Δ.Α., Σ.τ.Ε., Ε.Δ.Α.Δ)

Για το επαχθές της στρατιωτικής θητείας ψηφοφόρων και συναδέλφων σας παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με τους κ. Ζαγορίτη, Αϊβαλιώτη κ.α.

Η ασχετοσύνη σας είναι εξόφθαλμη (π.χ. οι Ο.Τ.Α. μπορούν να απασχολούν αντιρρησίες συνείδησης, οι αντιρρησίες συνείδησης απασχολούνται και πέραν του ωραρίου και τις ημέρες των αργιών και τα Σαββατοκύριακα) και επικίνδυνη και αγγίζει τα όρια της συκοφαντικής δυσφήμησης. Έχετε στο νου σας πως το ακαταδίωκτο και το ανεύθυνο που σας παρέχει το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν σας προστατεύει για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης. Επίσης είναι κρίμα οι φορολογούμενοι να σας πληρώνουν επιστημονικούς συνεργάτες και να μην μπορείτε να διατυπώσετε μια σωστή, νομικά τεκμηριωμένη και ορθογραφημένη ερώτηση. Ξαναδιαβάστε και ξαναπροσπαθήστε.

Αθήνα, 28/05/2013

Ούτε μια ώρα στο στρατό

Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης

(Πηγή: antirrisies.gr)

Είχε προηγηθεί η κατάθεση στη Βουλή της παρακάτω απιθάνης ερώτησης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ι. Καράμπελα:

ΘΕΜΑ: «Εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία για τους αντιρρησίες συνείδησης»

  

Ως αντιρρησίες συνείδησης μπορεί να αναγνωρίζονται όσοι επικαλούνται τις θρησκευτικές ή ιδεολογικές τους πεποιθήσεις προκειμένου να μην εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις για λόγους συνείδησης.

Οι λόγοι συνείδησης που μπορούν να επικαλεστούν πρέπει να απορρέουν από μία γενική αντίληψη για τη ζωή, βασισμένη σε συνειδητές θρησκευτικές, φιλοσοφικές ή ηθικές πεποιθήσεις που εφαρμόζονται από το άτομο απαράβατα και εκδηλώνονται με την τήρηση ανάλογης συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με το άρθρο 59, παρ. 4, του ν. 3421/2005 και κατόπιν της τροποποίησής του από το άρθρο 78, του ν. 3883/2010, οι αντιρρησίες συνείδησης καλούνται να προσφέρουν εναλλακτική υπηρεσία σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού. Για τους υπόχρεους πλήρους στρατιωτικής θητείας, η διάρκεια της εναλλακτικής υπηρεσίας είναι 15 μήνες.

 Σύμφωνα με το άρθρο 61, παρ. 1 του ίδιου νόμου, η εναλλακτική υπηρεσία εκπληρώνεται σε υπηρεσίες φορέων του δημοσίου τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 51, του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α’), όπως συμπληρώθηκαν με το άρθρο 4, παρ. 6 του ν. 1943/1991 (ΦΕΚ 50 Α’) και αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 3, παρ. 6 του ν. 3229/2004 (ΦΕΚ 38 Α’) και συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας σε περιοχές εκτός των Νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, γέννησης, καταγωγής ή διαμονής των ενδιαφερομένων καθώς και εκτός των μεγάλης πληθυσμιακής πυκνότητας αστικών κέντρων, που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επίσης στο άρθρο 61, παρ. 2, αναφέρεται πως το Σεπτέμβριο κάθε έτους το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας προσκαλεί τους φορείς της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, να δηλώσουν αν επιθυμούν να απασχολήσουν κατά το επόμενο έτος άτομα που δικαιούνται να εκπληρώσουν εναλλακτική υπηρεσία, καθώς και τα καθήκοντα που θα ασκούν. Εφόσον δεν προσφερθούν θέσεις αντίστοιχες με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, ο φορέας εκπλήρωσης εναλλακτικής υπηρεσίας καθορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού.

Συνεπώς γίνεται αντιληπτό πως οι αντιρρησίες συνείδησης ενώ απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες, δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Κάποιοι προστατεύουν την πατρίδα από τις συνοριακές σκοπιές, άγρυπνοι και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες ενώ κάποιοι άλλοι αντί στρατιωτικής θητείας ακολουθούν το ωράριο του δημοσίου υπαλλήλου, στην καρέκλα ενός γραφείου και με όλα τα σαββατοκύριακα τους ελεύθερα.

Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας σχεδόν όλοι οι ΟΤΑ παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού σε καίριους τομείς όπως είναι η καθαριότητα δημόσιων χώρων και η αποκομιδή απορριμμάτων, όπως επίσης σημαντικές είναι και οι ελλείψεις προσωπικού στα κέντρα απεξάρτησης ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ίσως  θα ήταν χρήσιμη μια επανεξέταση του νομοθετικού κειμένου που αφορά την εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία.

Είναι αναγκαίο δηλαδή η πολιτεία να μεριμνά ώστε όσοι αρνούνται να υπηρετήσουν την πατρίδα μέσω της στρατιωτικής τους θητείας, να πραγματοποιούν κοινωνική εργασία σε συγκεκριμένες δομές που πραγματικά υπάρχει ανάγκη και όχι κατ’ επιλογήν.

Ο στρατιώτης δεν επιλέγει από ποιο συνοριακό φυλάκιο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα, ούτε ο βατραχάνθρωπος επιλέγει υπό ποια θερμοκρασία νερού θα βουτήξει στα νερά του Αιγαίου. Όπως εκείνοι θέτουν τον εαυτό τους για κάποιους μήνες στη διάθεση του κράτους, για την προστασία των κεκτημένων που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας, θυσιάζοντας τη ζωή τους, έτσι και οι αντιρρησίες συνείδησης θα πρέπει για συγκεκριμένο διάστημα να υπηρετούν άμεσα τον Έλληνα πολίτη.

Τέλος, κατά την πρόσφατη σύλληψη πέντε ατόμων στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, κατηγορουμένων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, διαπιστώθηκε ότι ένας εκ αυτών συμμετείχε στο σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αρνήθηκε να κρατήσει το όπλο του ελληνικού στρατού αλλά δεν είχε πρόβλημα να συμμετάσχει σε μια σειρά ένοπλων ληστειών και να διατηρεί στην κατοχή του πιστόλια και αεροβόλα όπλα.

Αυτό το γεγονός εγείρει πολλά ερωτήματα για το κατά πόσον οι ιδεολογικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις των αντιρρησιών συνείδησης αποτελούν βίωμα ή πρόφαση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός αυτών που επιλέχθηκαν για εναλλακτική υπηρεσία ως αντιρρησίες συνείδησης μέσα στο 2012 και σε ποιες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα εκτελούν κοινωνική εργασία; Παρακαλώ να μου προσκομίσετε αναλυτική λίστα.

Πέραν της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και των γεωγραφικών περιορισμών, υπάρχουν επιπλέον κριτήρια για την επιλογή των υπηρεσιών και των καθηκόντων που ανατίθενται σε όσους εκπληρώνουν εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία; Δίνεται προτεραιότητα σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής μέριμνας; 

Υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτική εκπλήρωση τμήματος του συνολικού χρόνου της θητείας τους, σε δημόσιες υπηρεσίες της παραμεθορίου; Αν όχι, δίνεται προτεραιότητα στην απορρόφησή τους από δημόσιες υπηρεσίες της παραμεθορίου;

Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, ώστε να μπορούν και οι ΟΤΑ ν’ απασχολούν αντιρρησίες συνείδησης;

Τέλος, γνωρίζεται πόσοι από αυτούς που έχουν κατηγορηθεί ως τρομοκράτες από την ελληνική δικαιοσύνη, εκπλήρωσαν άοπλη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση (πριν το 2011) ή εναλλακτική υπηρεσία ως αντιρρησίες συνείδησης;

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)