to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Αρκτική στην απόψυξη

Ενδέχεται να έχει μείνει χωρίς πάγους μέχρι το 2030


Στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο που έχει ποτέ καταγραφεί από τότε που οι επιστήμονες άρχισαν να παρακολουθούν το φαινόμενο με δορυφόρους συρρικνώθηκαν οι πάγοι της Αρκτικής Θάλασσας αυτό το καλοκαίρι, υποστηρίζουν περιβαλλοντολόγοι.

Το Εθνικό Κέντρο Στοιχείων Χιονοπτώσεων και Παγετών του Κολοράντο ανακοίνωσε ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, οι πάγοι υποχώρησαν στο χαμηλότερο φετινό επίπεδο καλύπτοντας πλέον έκταση μόλις 4,14 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχουν καταγράψει οι δορυφόροι μετά τα 3,39 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα του 2012.

Παρά το γεγονός ότι φέτος δεν σημειώθηκε κάποιο νέο αρνητικό ρεκόρ, ο διευθυντής του κέντρου Μαρκ Σερέζι εμφανίζεται εξαιρετικά απαισιόδοξος. «Εχουμε επιβεβαιώσει την πτωτική τάση. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης. Πάντοτε γνωρίζαμε ότι η Αρκτική θα ήταν κάτι σαν σύστημα συναγερμού για την κλιματική αλλαγή. Και αυτό που είδαμε φέτος ενισχύει αυτή την εκτίμηση» σημειώνει.

Για να αποκτήσει κανείς συναίσθηση των μεγεθών, η έκταση πάγου που έχει απομείνει φέτος είναι 2,56 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα λιγότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1979-2000. Λείπει δηλαδή πια μια έκταση που ξεπερνά συνολικά σε μέγεθος τις αμερικανικές πολιτείες Αλάσκα και Τέξας αν αθροιστούν τα τετραγωνικά χιλιόμετρα τους.

Οι επιστήμονες του κέντρου έχουν, εξάλλου, παρατηρήσει και άλλο ένα ανησυχητικό φαινόμενο. Φέτος η Θάλασσα της Αρκτικής γνώρισε περισσότερες καταιγίδες από ό,τι συνήθως. Όμως, παρά το γεγονός ότι οι καταιγίδες συνήθως κρατούν τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, η αύξησή τους δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει το λιώσιμο των πάγων.

«Οι καιρικές διακυμάνσεις φαίνεται να μην έχουν πια την ίδια σημασία, είναι σαν να πρόκειται για ένα εντελώς νέο μοντέλο» σημειώνει ο Σερέζι, καταλήγοντας στο απαισιόδοξο συμπέρασμα ότι η Αρκτική ενδεχομένως να έχει χάσει όλους τους πάγους της μέχρι το εξαιρετικά κοντινό 2030.

Και φυσικά όλα αυτά δεν επηρεάζουν μόνο την περιοχή της Αρκτικής και τις γειτονικές της χώρες, ορισμένες από τις οποίες βλέπουν στο φαινόμενο απλώς μια ευκαιρία για εκρηκτική αύξηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. «Είναι όλο και πιο βέβαιο ότι η δραματική μείωση των πάγων στη Θάλασσα της Αρκτικής επηρεάζει το γενικότερο κλίμα του πλανήτη και ενδεχομένως να ευθύνεται για τις δραματικές και επίμονες καιρικές ανωμαλίες που έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια» καταλήγει ο περιβαλλοντολόγος.

Από ρεκόρ σε ρεκόρ

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος του 2016 ήταν οι δύο πιο ζεστοί μήνες που έχουν καταγραφεί ποτέ, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (OMM) προειδοποιώντας ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο μέλλον θα αποτελούν τον κανόνα, όχι την εξαίρεση.

Η μέση θερμοκρασία τον Αύγουστο φέτος ήταν κατά 0,16 βαθμούς υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2014. Παράλληλα ο οργανισμός προέβλεψε ότι η φετινή χρονιά θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων με τις θερμοκρασίες, πριν από 137 χρόνια και απήυθηνε έκκληση στους ηγέτες όλων των χωρών να επικυρώσουν και να θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

 - ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)