to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η αριθμητική του αστικού συστήματος, η δυναμική της Αριστεράς και η επόμενη ημέρα

Είναι απολύτως βέβαιο ότι ο πολιτικός χρόνος της περιόδου πυκνώνει με μεγάλη ταχύτητα διεθνώς και στην χώρα μας


Βρισκόμαστε μπροστά σε τεκτονικές αλλαγές που προκύπτουν από την επιτάχυνση των επάλληλων κρίσεων ενεργειακής, περιβαλλοντικής , οικονομικής και κυρίως από την συνέχιση ενός πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης μετά την εισβολή της Ρωσίας στο ανεξάρτητο κράτος της Ουκρανίας με ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου ,με αποτέλεσμα χιλιάδες αθώα θύματα και ένα προσφυγικό κύμα που γιγαντώνεται και με γεωπολιτικές ανακατατάξεις τεραστίων διαστάσεων τον ορίζοντα των οποίων δεν μπορούμε να διακρίνουμε.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε «σκοτεινούς καιρούς» και σε μια διεθνή ρευστότητα που απειλεί την ύπαρξη του πλανήτη και μας οδηγεί σε έναν πιο άδικο κόσμο , με έκρηξη των ανισοτήτων και με μια ορατή μια επερχόμενη επισιτιστική κρίση που μπορεί να μετατρέψει τεράστια κομμάτια του πλανήτη σε ζώνη εκτεταμένης φτώχιας και εκμετάλλευσης. Ο Νεοφιλελεύθερος Καπιταλισμός σε όλο του το καταστροφικό μεγαλείο.

Την ίδια ώρα το εγχώριο Αστικό σύστημα , έχει ανοίξει τα μηχανάκια για να εγκλωβίσει δήθεν την Αριστερά στην δική του Αριθμητική.

  Ήταν και είναι αναμενόμενο να γίνει αυτό μπροστά στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  για την συμμετοχή στις διαδικασίες της 15ης Μάη, που έχει διαμορφωθεί εξ αντικειμένου σε πολιτικό επίδικο.

Να τους στείλουμε πίσω τον Λογαριασμό λέει το σύνθημά μας, να εκφρασθεί δηλ. και με αυτόν τον τρόπο μια μαζική αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική , αλλά και η στήριξη στην  εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως αυτή συμπυκνώνεται στην πολιτική απόφαση του 3ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ.

Όσες και όσοι διαφωνήσαμε με την καταστατική επένδυση αυτού του εγχειρήματος και εγώ είμαι ένας από αυτούς ,το κάναμε με την έγνοια και την πεποίθηση ότι ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς οφείλει να έχει ισχυρή ταυτότητα, ξεκάθαρα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά και οι ιδέες του να ηγεμονεύουν στην κοινωνική πλειοψηφία. Αυτή είναι η ανάγκη των καιρών, αυτό είναι το στοίχημα  και όχι η οπισθοδρόμηση σε ηγέτες-σωτήρες και σε ρευστοποίηση. 

Θα ακυρώσουμε  , κατά την γνώμη μου , την Αστική Αριθμητική δίνοντας μάχη και για την μαζική και για την ουσιαστική συμμετοχή των ανθρώπων. Θα είναι χιλιάδες αυτοί που,  θέλουν να στηρίξουν την εναλλακτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ , που θέλουν να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα σαν πρώτο μεταξύ ίσων σε μια συλλογικότητα που λειτουργεί με όρους δημοκρατίας, αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας. Θα είναι χιλιάδες αυτοί που θέλουν να στηρίξουν μια νέα συλλογικότητα , μακριά από τα χαρακτηριστικά του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ που βυθίστηκε στο πεδίο της υπηρέτησης νεοφιλελεύθερων πολιτικών , αλλά και μιας λειτουργίας παραγόντων και τιμαρίων.

Οφείλουμε να επιμείνουμε στη σύνθεση και στη συλλογική διαβούλευση , χωρίς εκπτώσεις , έστω και αν ενδέχεται διατάξεις του καταστατικού που πιθανόν να επικρατήσουν να δυσκολεύουν τα πράγματα. Έτσι θα ακυρώσουμε κατά την γνώμη μου κάθε προσπάθεια «έντεχνης» αριθμητικής του αστικού συστήματος την επόμενη ημέρα.

Η δυναμική της Αριστεράς που υπαρξιακά και καταστατικά  , είναι φορέας κοινωνικού μετασχηματισμού -διαφορετικά δεν είναι Αριστερά- είναι παρούσα. Το δείχνουν και οι νέες δυνατότητες που αναδεικνύονται, με όλες τις επιμέρους διαφορές και από την νίκη του Sin Fein στην Ιρλανδία και από την συσπείρωση της Αριστεράς στη Γαλλία και από τα όσα συμβαίνουν στην Ιβηρική, ακόμη και αν τα «απόνερα» από την πτώση του «υπαρκτού» ιστορικά παραμένουν. 

Η δυναμική της Αριστεράς είναι ορατή και στην χώρα μας. Δεν καταγράφεται μόνο σαν οργή, σαν απόγνωση ή σαν μείωση της δημοσκοπικής ψαλίδας. Κατά την γνώμη μου καταγράφεται και σαν βαθύτερη κατανόηση του προτάγματος «ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Η ΒΑΡΑΒΡΟΤΗΤΑ». Καθώς η αδικία στην καθημερινότητά μας έχει χτυπήσει «κόκκινο» , καθώς με δυσκολία τα βγάζουμε πέρα, καθώς οι νέες γενιές δεν μπορούν να ονειρευτούν,  το αίτημα για ελευθερία από τα δεσμά μιας  αφόρητης αδικίας γίνεται ξανά επίκαιρο.

Η επόμενη ημέρα σε κάθε περίπτωση θα είναι γεμάτη προκλήσεις. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι πλησιάζει η ώρα της πολιτικής αναμέτρησης. Οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο , αριστερή διέξοδο στην κοινωνική δυναμική και στα υπόγεια ρεύματα, που έρχονται στην επιφάνεια. Η πολιτική απόφαση του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ είναι σίγουρα η σταθερή μας βάση, αλλά χρειάζονται όμως ακόμη πολύ περισσότερα και στο επίπεδο της εμβάθυνσης , της επεξεργασίας και της αξιοπιστίας.

Κυρίως όμως σε αυτή την κρίσιμη στιγμή , χρειάζεται η επόμενη ημέρα να μας βρει ουσιαστικά ενωμένους μέσα στην διαφορετικότητά μας , στο ίδιο μας το κόμμα. Να μην αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα κόμμα αγνώριστο , όχι από την μαζικότητά του, αλλά από την απογύμνωσή του από τις αξίες του και κυρίως την ανιδιοτέλεια που ιστορικά ήταν και είναι το κόκκινο νήμα της σχέσης των ανθρώπων της Αριστεράς , του Δημοκρατικού κόσμου, με την κοινωνία , το πολύτιμο υλικό της κοινωνικής του γείωσης.

*Ο Χρήστος Μαντάς είναι Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πρώην μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)