to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 07.04.2014

Πολιτική

Η Αριστερή Ενότητα Πολυτεχνείου Πάτρας για την τροπολογία-καταστροφή των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών

Ανακοίνωση της Αριστερής Ενότητας Πολυτεχνείου Πάτρας για την τροπολογία-καταστροφή των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών


Η κυβέρνηση έρχεται για άλλη μια φορά να ισοπεδώσει ολόκληρη την κοινωνία με τα όσα πέρασε με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου την Κυριακή 30/4 στην Βουλή. Το τι ακριβώς έχει ψηφισθεί αυτό το Σαββατοκύριακο δεν το ξέρει στη λεπτομέρεια του κανείς ακόμα, αφού μέχρι τα ξημερώματα τροπολογίες, που υπό ομαλές συνθήκες θα συζητούνταν από μόνες τους επί μήνες πριν εισαχθούν στη Βουλή, μπαινόβγαιναν και τα αλισβερίσια είχαν την τιμητική τους. Με λίγα λόγια, πέρα από κάθε δημοκρατική διαδικασία,  κατάφεραν εν μια νυκτί να υποθηκεύσουν το μέλλον μας. Ας αναδείξουμε λοιπόν κάποια σημεία που αφορούν στον κλάδο μας και δυστυχώς περιγράφονται με περισσή σαφήνεια και νεοφιλελεύθερης κοπής κυνισμό.


Σε ότι αφορά  στα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών:            

Το “πολυνομοσχέδιο καταστροφής” περιέχει και άρθρα-τροπολογίες που αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών και είναι επίσης προδήλως αντισυνταγματικά, σύμφωνα με αποφάσεις του ΣτΕ των τελευταίων χρόνων.                              

Το αρχικό νομοσχέδιο περιείχε προβλέψεις καθ΄ υπόδειξη της Επιτροπής Ανταγωνισμού περί αποσύνδεσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού. Στο όνομα του “ελεύθερου ανταγωνισμού” η πρόσβαση στο επάγγελμα δεν πρέπει να προσκρούει σε εμπόδια τύπου δίπλωμα, επιστημονικό υπόβαθρο, γνώσεις, κ.τ.λ. Αυτό όμως που αποτέλεσε τη χαριστική βολή για τη ρευστοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών , είναι η τροπολογία που έφτασε τα μεσάνυχτα στη Βουλή. Πρόκειται για διαγραφή των φράσεων “των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών σχολών» και «του Πανεπιστημιακού Τομέα”, ως προαπαιτούμενο αυτών που ασκούν ελεύθερα το επάγγελμα του διπλωματούχου μηχανικού,  που στην πραγματικότητα εξισώνει τα διπλώματα τους με τα πτυχία των ΤΕΙ χωρίς αντίστοιχη εξίσωση γνωστικών αντικειμένων, τους τίτλους αναγνώρισης σπουδών Κολεγίων, 3ετών πτυχίων bachelor του εξωτερικού, κ.τ.λ. Με λίγα λόγια, πρόσβαση στο επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονα και αγρονόμου τοπογράφου (κατ’ επέκταση και των υπολοίπων κλάδων, γιατί ας μην γελιόμαστε, έρχεται και η σειρά μας…) θα έχουν πλέον όχι μόνο οι απόφοιτοι των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών, αλλά όλοι οι απόφοιτοι των Ιδρυμάτων που θεωρούνται ότι ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. (Προφανώς η εξίσωση των πτυχίων του πολυτεχνείου με αυτά των ΤΕΙ δε θα ήταν απαραίτητα κακό, αν συνοδευόταν με την εξίσωση και του γνωστικού τους αντικειμένου. Αν ίσχυε δηλαδή η λεγόμενη ενιαία πανεπιστημιακή παιδεία. Αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε το αντίθετο, δηλαδή εξίσωση των πτυχίων προς τα κάτω).


Η διαγραφή της αναφοράς των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών και η εν μια νυκτί χυδαία εξίσωση των πτυχίων μας κινείται στην κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης με στόχο την υποβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Από τον νόμο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και τα Συμβούλια Ιδρύματος μέχρι τις εσωτερικές αξιολογήσεις των τμημάτων και την αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού, στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα Πανεπιστήμιο “fast-truck”, όπου ο φοιτητής δεν θα αποκομίζει γνώσεις και εφόδια, αλλά θα παίρνει ένα πτυχίο-διαβατήριο για την ανεργία, ή που στην καλύτερη θα του εξασφαλίζει δουλειά για 400-500 ευρώ.

Απέναντι σε όσα μας ετοιμάζουν, απαντάμε πως δεν θα τους περάσει… Δεν θα μείνουμε άπραγοι να βλέπουμε την κοινωνία να καταστρέφεται και το μέλλον μας να μοιάζει ολοένα και πιο δυσοίωνο, με μόνη επιλογή την μετανάστευση. Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στην κυβέρνηση και στις πολιτικές εξαθλίωσης που ακολουθεί, και να αντιπροτάξουμε ένα Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και τα δικά μας όνειρα. Ένα Πανεπιστήμιο για το οποίο θα δίνονται  περισσότερα χρήματα για την λειτουργία του, ένα Πανεπιστήμιο αυτοδιοίκητο με συμμετοχή μας στα όργανα συνδιοίκησης με καλύτερες αίθουσες και εργαστήρια, χωρίς διαγραφές φοιτητών, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο, με μαθήματα που θα εστιάζουν στο πως θα γίνουμε καλύτεροι μηχανικοί και καλύτεροι επιστήμονες και όχι πως θα μεγιστοποιήσουν οι επιχειρήσεις τα κέρδη τους…
 

Ας είναι η απεργία στις 9 Απρίλη η αρχή του τέλους τους…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)