to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:48 | 10.05.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Η Αριστερά παραδίδει την εντολή, όχι την ελπίδα που ξαναζωντάνεψε σε Ελλάδα και Ευρώπη

Μπορεί το όνειρο, η συγκρότηση κυβέρνησης Αριστεράς, να μην έγινε πραγματικότητα, ωστόσο η ελπίδα έχει ξαναζωντανέψει όχι μονάχα στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη: Στέλνοντας αυτό το μήνυμα χθες κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και με τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει σαν τους άλλους, δεν θα προδώσει τον λαό και θα σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία για την ανατροπή του καταστροφικού Μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει σήμερα, στη 1 μ.μ., τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Έπειτα από δύο μέρες που εξάντλησε τα περιθώρια συζητώντας -ή επιχειρώντας να συζητήσει μιας και το ΚΚΕ αρνήθηκε-, με τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς και με προοδευτικές δυνάμεις εντός και εκτός κοινοβουλίου, με κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς, ο Αλ. Τσίπρας διαπίστωσε, όπως είπε χθες στην ομιλία του, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεν ευρεία κοινωνική και πολιτική, αλλά ασθενή κοινοβουλευτική υποστήριξη. Έδωσε όμως την υπόσχεση ότι θα επιμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα μέσα και έξω από τη Βουλή, προκειμένου, όπως σημείωσε, να γίνει πραγματικότητα η λαϊκή κρίση και ετυμηγορία: “Προκειμένου να σταματήσει αυτή η λαίλαπα σκληρών μέτρων”.


Η επίσημη πρώτη για την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κατακλείδα δύο ημερών με ιστορική σημασία, μιας και η Αριστερά ανέλαβε μετά από χρόνια διερευνητική εντολή -τελευταίος, υπενθύμισε προχθές ο Αλ. Τσίπρας, που την είχε πάρει ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης. Δύο ημερών όμως και με “πόλεμο” διαρροών, επικοινωνιακό παιχνίδι από τις συστημικές δυνάμεις και μπλόφες από τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν συμφέροντα των ισχυρών, των πιστωτών, που αδιαφορούν για τον τόπο. “Βενιζέλος και Σαμαράς μιλάνε τη γλώσσα του χαρτοπαίχτη” ήταν μια απόστροφή στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα που αποτύπωνε το κλίμα, ενώ λίγες γραμμές παρακάτω σημείωνε τη σημασία που έχει η άμεση επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο, η οικοδόμηση στέρεων κοινωνικών σχέσεων που δεν θα υπόκεινται “στην παραμόρφωση της επικοινωνιακής διαμεσολάβησης”.

 

Ο καλπονοθευτικός νόμος για κάθε μία έδρα δίνει άλλη μία δώρο στο πρώτο κόμμα


Δεν έγινε, λοιπόν, όχι με αυτή τη σύνθεση τουλάχιστον "το όνειρο πραγματικότητα" για δύο, σύμφωνα με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λόγους: Εξαιτίας του καλπονοθευτικού νόμου, που για κάθε μία έδρα δίνει στο πρώτο κόμμα δώρο κι άλλη μία και αφήνει εκτός Βουλής κόμματα με αξιόλογη εκλογική καταγραφή. Και εξαιτίας της έλλειψης μερικών μόλις χιλιάδων ψήφων που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση. Επιπροσθέτως όμως έρχεται και η “βαριά ιστορική ευθύνη” που αναλαμβάνει το ΚΚΕ κωφεύοντας “την ώρα που η Ιστορία χτυπά την πόρτα”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στην άρνηση ακόμη και τετ α τετ συνάντησης. Ο ίδιος πάντως δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει βήμα πίσω από τη γραμμή ενότητας και κοινής δράσης.

Προχωρώντας έτσι σε έναν μίνι απολογισμό - ενημέρωση προς την Κ.Ο. για τις διερευνητικές επαφές που είχε, ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσε το θετικό κλίμα που είχε διαφανεί από τις συναντήσεις της πρώτης ημέρας. Συγκεκριμένα λοιπόν ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλη για την ανταπόκρισή του στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ευχαρίστησε επίσης την ηγεσία των Οικολόγων αλλά και τη Λ. Κατσέλη για την υποστήριξή της στους άξονες που παρουσίασε. Ιδιαίτερη ωστόσο αναφορά έκανε στη δήλωση στήριξης που έλαβε η πρότασή του από τον Μίκη Θεοδωράκη. Η αναφορά του ονόματός του, όπως και του Μανώλη Γλέζου, "κέρδισε" το θερμό χειροκρότημα. Αναφορικά, τέλος, με κοινωνικούς φορείς είπε πως "χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας μια κυβέρνηση δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ρήξεις με τα μεγάλα συμφέροντα” και για τη συνάντηση -λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ο.- με εκπροσώπους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μετέφερε ότι θα συνεχιστεί η συμπόρευση σε κοινούς αγώνες.

 

Ένας... παράφορος έρωτας έπιασε τις μνημονιακές δυνάμεις


Την ίδια ώρα, όμως, ο Αλ. Τσίπρας έδωσε τις απαντήσεις του στην επικοινωνιακή επιχείρηση που έστησε το οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο, το οποίο, όπως είπε σκωπτικά, έπαθε έναν “παράφορο έρωτα μαζί μας”. Με τη φράση “προχωρήστε μας είπαν, φτιάξτε εσείς κυβέρνηση και μη σας νοιάζει, θα σας στηρίξουμε εμείς” περιέγραψε τη γραμμή που ακολούθησαν αρχικά Βενιζέλος και Σαμαράς. Κι έτσι συνόψισε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που μετά την “ξαφνική αγάπη” προς το "πρόσωπό του" έθεσε το εύλογο ερώτημα: Βάσει ποιου προγράμματος δίνουν στήριξη; Βάσει του πλαισίου των δεσμεύσεων του δεύτερου Μνημονίου και των υπογεγραμμένων δεσμεύσεων ή της λαϊκής ετυμηγορίας που ακυρώνει αυτές τις δεσμεύσεις; Μετά το ερώτημα αυτό, όμως, που έβαλε στη δήλωσή του συγχρόνως με την ανάληψη της διερευνητικής εντολής, έγιναν και τα... αποκαλυπτήρια. Αποκαλύφθηκε και επίσημα δηλαδή, σύμφωνα με την εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η στήριξη που ήθελαν να δώσουν είναι ανάλογη της... στήριξης που έχει ο κρεμασμένος από το σχοινί που κρεμιέται. "Είναι πολιτικά παράδοξο και αναξιόπιστο κάποιος να έχει δεσμευτεί στο εξωτερικό για την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου και ταυτόχρονα να δεσμεύεται στο εσωτερικό για την έμμεση ή και την άμεση στήριξη αντιμνημονιακής προοδευτικής κυβέρνησης" έλεγε προς την Κ.Ο. εξηγώντας μάλλον το αυτονόητο.

Αυτή όμως η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για "καθαρές κουβέντες" ήταν που έφερε σε τέλμα την επικοινωνιακή στρατηγική του Σαμαρά, ο οποίος αναγκάστηκε να μαζέψει άρον άρον τα περί στήριξης σε κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου στη συνάντηση που είχε με τον Αλ. Τσίπρα επανέλαβε τις "καταστροφολογίες" για τις προτάσεις του χώρου. Από την άλλη μεριά, ο Ευ. Βενιζέλος κατά τη συνάντηση απέρριψε κατηγορηματικά την όποια σκέψη για κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα φέρει απλή αναλογική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας βολιδοσκόπησε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εισπράττοντας όμως για απάντηση ότι "η χώρα δεν έχει καιρό για χάσιμο".

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνοντας τη γενική αίσθηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωνε την υποστήριξή του σε μια κυβέρνηση που θα ακολουθήσει τον δρόμο του Μνημονίου, κάνοντας μόλις μία "υποχώρηση": τη χρονική επέκταση, από ένα σε δύο χρόνια, της προσαρμογής στα μέτρα. Αρνήθηκε την όποια ουσιαστική μετακίνηση από το δρόμο του Μνημονίου. Μια άρνηση που ήταν και τυπική, καθώς δεν δέχθηκε την ανάκληση των δεσμεύσεών του στην τρόικα υποστηρίζοντας ότι η στήριξή του σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με άρση της υπογραφής του. Επιμονή δηλαδή σε κυβέρνηση σωτηρίας του Μνημονίου κι όχι της χώρας, επιμονή και στα επικοινωνιακά τρικ, έλεγαν στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα.

 

Οι πρώτες νίκες έχουν επιτευχθεί


Σε κάθε περίπτωση όμως για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οι πρώτες νίκες έχουν ήδη επιτευχθεί. Η πολιτική ατζέντα έχει αλλάξει, δεν συζητάμε πια για νέα μέτρα, νέα νομοσχέδια - λαίλαπα. “Έχουν αναγκαστεί να συζητάνε τις θέσεις και προτάσεις που ο λαός με την ψήφο του ανέδειξε ως ρεαλιστικές επιλογές” σημείωσε επί λέξει στη βραδινή του ομιλία ο Αλ. Τσίπρας. Ούτως ή άλλως η χθεσινή εικόνα στην αίθουσα της Γερουσίας, με τους 52 βουλευτές και βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ, ανθρώπους της Αθήνας και της περιφέρειας που στη συντριπτική τους πλειονότητα αναδείχθηκαν μέσα από τους ανυποχώρητους αγώνες, η αισιοδοξία που εξέφρασαν για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην πλειονότητά τους οι εκπρόσωποι των φορέων νωρίτερα και η σύνεση του Μανώλη Γλέζου, που τόνισε στην σύντομη παρέμβασή του μετά τον Αλ. Τσίπρα ότι "δεν πρέπει να πάρουν τα μυαλά μας αέρα", αποτύπωσαν ότι πράγματι κάτι έχει αλλάξει. Η σελίδα έχει γυρίσει.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ:

http://www.left.gr/article.php?id=697


http://www.left.gr/article.php?id=737

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)