to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:55 | 29.04.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Η Αριστερά επιστρέφει

Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ήττα του Σαρκοζί, οι κινητοποιήσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες κατά της λιτότητας, η κατάρρευση της κυβέρνησης στην Ολλανδία... Αναδημοσίευση από την Κυριακάτικη ΑΥΓΗ (Κύριο Άρθρο)


...εξαιτίας των περικοπών για τις οποίες πίεζε η Κομισιόν, το δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας στην Ιρλανδία στα τέλη Μαΐου, οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία τον Ιούνιο, αποτελούν ψηφίδες μιας νέας υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Κυρίαρχες δυνάμεις επιχείρησαν να εξηγήσουν τις εξελίξεις με το στερεότυπο "των δύο άκρων που ανεβαίνουν". Και να εξομοιώσουν τη ριζοσπαστική Αριστερά με την Ακροδεξιά, επινοώντας ανιστόρητες αντιστοιχίες με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Αρνούνται δηλαδή να κάνουν απολογισμό της αδιέξοδης νεοφιλελεύθερης πορείας των 20 ετών.

Η λαϊκή πίεση όμως κατά των Μνημονίων της λιτότητας είναι τόσο ισχυρή, που αναγκάζει τις ευρωπαϊκές ελίτ σε δεύτερες σκέψεις. Άλλωστε η συνοχή της Ευρωζώνης δοκιμάζεται από δύο πλευρές: Οικονομικά, από την καλπάζουσα κρίση στην Ισπανία. Πολιτικά, από την επικείμενη πολιτική αλλαγή στο Παρίσι. Ήδη εκπονούνται σχέδια χαλάρωσης της λιτότητας και διατυπώνονται προτάσεις που ανοίγουν ρήγματα στο γρανιτένιο τείχος της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας. Και αποδεικνύεται πόσο εκτός τόπου και χρόνου βρίσκονται οι δήθεν φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις με το εκβιαστικό δίλημμα "Μνημόνιο λιτότητας ή χρεωκοπία και δραχμή".

Μπορεί να μην έχει υπάρξει ανατροπή του νεοφιλελεύθερου παραδείγματος οικονομικής πολιτικής, αλλά οι αμφισβητήσεις έχουν εισχωρήσει στο οικοδόμημα. Παρ' όλες τις αντιφάσεις, υπάρχει ζήτηση Αριστεράς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί πρόσθετες ευθύνες προκειμένου οι κοινωνικές διεργασίες να αντιστοιχηθούν με προοδευτικές πολιτικές εξελίξεις. Η ανυποχώρητη Αριστερά μπορεί να αποδειχθεί δύναμη ανατροπής της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης και κυματοθραύστης της ακροδεξιάς δημαγωγίας.

Σε κάθε χώρα, αναλόγως των συσχετισμών και των ωριμάνσεων, η Αριστερά αναζητεί τον δικό της βηματισμό. Με κοινό παρονομαστή όμως τη δύναμη της ενότητας. Η πολιτική ενότητα της Αριστεράς ανταποκρίνεται στο αίτημα για μια νέα λαϊκή ενότητα. Δυστυχώς στην Ελλάδα η αναχρονιστική παραφωνία του ΚΚΕ, αλλά και οι περιπλανήσεις άλλων δυνάμεων της Αριστεράς στον κεντροαριστερό χώρο, λειτουργούν ανασχετικά για να αρθρωθεί το αριστερό πολιτικό σχέδιο. Η συγκρότηση και η ορμητική ανάπτυξη της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες για κοινή πορεία των δυνάμεων της Αριστεράς μέσα στις ιδιαιτερότητές τους. Οι εκλογές θα δημιουργήσουν νέους συσχετισμούς και θα επιταχύνουν ανατροπές και οσμώσεις και μέσα στην Αριστερά, με μήτρα τις πραγματικότητες που δημιουργεί η διαιρετική τομή του Μνημονίου.

Η πληθυντική Αριστερά επιστρέφει. Εκφράζει κοινωνικές αναγκαιότητες. Μπορεί να καλύψει το πολιτικό κενό που δημιουργείται. Όποιος πηγαίνει πάσο, όποιος καταφεύγει στην περιχαράκωση, όποιος κινείται στη μεθόριο με προτάγματα προσωποπαγών κομμάτων, όλοι στην Αριστερά, θα αναγκαστούμε να επανατοποθετηθούμε. Διαφορετικά, γρήγορα θα επέλθει η οδυνηρή διάψευση.

ΥΓ.: Στις εκλογές της 11ης Μαΐου 1958 η ΕΔΑ, δηλαδή η ενωμένη Αριστερά εκείνης της εποχής που αντιπροσώπευε την αναλαμπή της ΕΑΜικής παράδοσης, πέτυχε 25% και τη δεύτερη θέση. Ας κρατήσουμε τη γειτνίαση των ημερομηνιών.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)