to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:18 | 01.08.2012

πηγή: https://left.gr/95

Διεθνή

Η Αργεντινή βγαίνει από το «μικρό μαντρί»

«Κοραλίτο» σημαίνει «μικρό μαντρί» και πρόκειται για μια έκφραση των Αργεντινών για να δείξουν την αίσθηση της στενότητας και στέρησης των δικαιωμάτων τους που δημιούργησαν στους πολίτες τα μέτρα που είχαν ληφθεί τότε.


Την ερχόμενη Παρασκευή η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ θα υπογράψει την τελευταία επιταγή ύψους 2,5 δις δολαρίων (1,8 δισ.) για την αποπληρωμή των χρεών που συνήφθησαν από το κράτος τα τελευταία 11 χρόνια. Σύμφωνα με την El Pais, με τον τρόπο αυτό κλείνει το «Κοραλίτο», η μεγαλύτερη θεσμική κρίση από τη δικτατορία, μια κρίση που οδήγησε στη χρεοκοπία του 2001.
 
«Κοραλίτο» σημαίνει «μικρό μαντρί» και πρόκειται για μια  έκφραση των Αργεντινών για να δείξουν την αίσθηση της στενότητας και στέρησης των δικαιωμάτων τους που δημιούργησαν στους πολίτες τα μέτρα που είχαν ληφθεί τότε.
 
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στις 3 Δεκεμβρίου του 2001 εκατομμύρια Αργεντίνοι βρήκαν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών και δεν μπορούσαν να σηκώσουν τις αποταμιεύσεις τους που ανέρχονταν σε 66 δισ. δολάρια.
 
Πολλοί τότε κατέφυγαν στα δικαστήρια και κατόρθωσαν να ανακτήσουν τα χρήματά τους ή μέρος αυτών. Άλλοι επέλεξαν να δεχθούν τα «προαιρετικά ομόλογα», γνωστά ως Μπόντεν, που εξέδωσε η κυβέρνηση το 2002 αξίας 19,6 δισ. δολαρίων (15,831 δισ. ευρώ). Αυτό ήταν το τεράστιο χρέος που κληρονόμησε το 2003 ο πρόεδρος Νέστορ Κίρτσνερ και το 2007 η σύζυγός του και πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντεζ.
 
Η Φερνάντεζ εξηγεί συνεχώς στους πολίτες, τη σημασία αυτού που θα συμβεί την Παρασκευή με την υπογραφή της. «Φέτος αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τις πληρωμές του Μπόντεν 12» είχε δηλώσει τον προηγούμενο Μάρτιο μιλώντας στο Κογκρέσο. «Το Μπόντεν 12, για όσους δεν γνωρίζουν, έγινε προκειμένου να πληρώσουν οι Αργεντίνοι όσες αποταμιεύσεις τους δεν τους επέστρεψαν οι τράπεζες αυτής της χώρας. Ήταν οι υπόλοιποι Αργεντίνοι, εκείνοι που δεν είδαν ποτέ στη ζωή τους ένα δολάριο, εκείνοι που έπρεπε να συνεισφέρουν τα 19,641 δισ. δολάρια που πληρώσαμε από το 2005 μέχρι σήμερα. Φαντάζομαι όλα τα πράγματα που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει με αυτά τα χρήματα για όλους εκείνους που έχουν τα λιγότερα, για όσους ποτέ δεν είχαν την τύχη να κατέχουν μια κατάθεση σε δολάρια».
 
«Από μια κρίση όπως αυτή μπορεί κάποιος να βγει χωρίς να επιβάλει το κόστος και τις θυσίες μόνο στις χαμηλές οικονομικά τάξεις. Υπάρχει μια διέξοδος που δεν έχει τίποτα να κάνει με τις συνταγές που θέλουν να επιβάλουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως τα δικά μας» δηλώνει από την πλευρά του, ο υπ. Οικονομικών της χώρας Ερνάν Λορενζίνο.
 
Αρκετοί οικονομολόγοι σημειώνουν τις αδυναμίες του συστήματος, όπως την αύξηση της ανεργίας, το ΑΕΠ που έχει εγκαταλείψει την ανοδική του πορεία και τη μείωση των εξαγωγών κατά 10%. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει διαστρεβλώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που εμφανίζεται στο 10% και πιστεύουν ότι ήδη έχει ξεπεράσει το 20%.
 
Ωστόσο, και παρά την υποτίμηση του αργεντίνικου πέσο η οικονομία της Αργεντινής αντέχει ακόμα κυρίως λόγω της τιμής της σόγιας που συνεχίζει να σπάει ρεκόρ λόγω της ξηρασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στον αντίποδα διευθυντής μεγάλης ισπανικής εταιρείας της Αργεντινής σημειώνει ότι «δεκάδες οικονομολόγοι και πολιτικοί προέβλεπαν ότι δεν θα βγάλουμε τη χρονιά. Και η μόνη αλήθεια ήταν ότι οι επενδυτές που δεν τους άκουσαν ήταν οι μόνοι που είχαν κέρδος».

tags: κρίση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)